Rehabilitacija odraslih bolnikov letos v Šmarjeških Toplicah

Rehabilitacija odraslih v Smarjeskih Toplicah 1Rehabilitacijo odraslih bolnikov s celiakijo smo letos organizirali v Šmarjeških Toplicah. Prepričali so nas predvsem z ugodno ceno in bogatim programom.

Da bo prehrana res brezglutenska smo v začetku avgusta organizirali celodnevni tečaj za osebje kuhinje in strežbe, katero sta vodile Majda Jurše in Breda Kojc, istočasno smo uskladili končni program dela v času rehabilitacije.

Članom društva starim nad 27 let je bilo razposlanih 862 prijavnic. Prejeli smo 94 prijav, od katerih se je 90 rehabilitacije tudi udeležilo, med njimi je bilo 65 bolnikov s celiakijo, 3 člani nebolniki in 22 družinskih članov. Udeležba članov SDC po podružnicah je bila sledeča: Celje - 15, Ljubljana – 31, Koroška - 2, Primorska - 3, Dolenjska - 0, Pomurje - 6, Gorenjska – 2, Podravje – 7 in 2 udeleženca, katera sta se opredelila, da nista člana nobene podružnice, oba pa sta člana SDC.

Društvo je članom bolnikom rehabilitacijo sofinanciralo v višini 50,00€, katero bo krilo iz donacije in rezervnega sklada SDC, šestim članom s statusom SŠČ vsakemu 150,00€ pa bo krilo iz sredstev FIHO - pomoč socialno šibkih članov. Zaradi izpada sredstev FIHA za rehabilitacijo odraslih v letu 2011, so si udeleženci plačali vse oglede sami.

Pod okriljem vodstva zdravilišča in v sodelovanju z društvom so bila za udeležence obnovitvene rehabilitacije odraslih organizirana strokovna predavanja, tečaj peke ter zabavno rekreacijski program.

V strokovnem programu so se udeleženci izobraževali na dveh seminarjih in tečaju peke:

- v ponedeljek na temo GLUTENSKA PREOBČUTLJIVOST: celiakija, alergija ali še kaj več? Predaval je asist.dr. Jernej Dolinšek dr.med.
- predstavilo se je podjetje Prema z brezglutenskimi izdelki iz DS programa dr. Schär, degustacijo je pripravil Matjaž Kološa dipl. ing. živilstva
- v torek 2 kuharski delavnici, kateri je vodila Majda Jurše
- v četrtek se nam je predstavilo podjetje KLASJE s svojo proizvodnjo brezglutenskih izdelkov, zvečer pa smo poslušali seminar o kakovostnem življenju gospe Pike Rajner

Zabavno animacijski in rekreacijski program je obsegal:

- V ponedeljek izlet k gradu Struga in ogled obrata NOTOL - KRKA (1. skupina)
- V torek izlet k gradu Struga in ogled obrata NOTOL - KRKA (2. skupina)
- V sredo sprehod do 100 letnega vinskega hrama
- V četrtek sprehod do čebelarskega muzeja

Zaradi velikega števila udeležencev, smo nekatere programe morali ponoviti, da so lahko vsi sodelovali. Nekateri so prosti čas izkoristili počitku, nordijski hoji, kolesarjenju, raftingu po Krki, lokostrelstvu, namiznemu tenisu, balinanju, sprehodom po parku in okolici, kopanju, masažam, različnim savnam, fitnesu, jutranji hidrogimnastiki, ki so bila prav tako vključena v animacijski program. Večere smo izkoristili za klepete, glasbo, ples, kviz in tombolo.

Iz anonimne ankete, katero so izpolnjevali udeleženci je razbrati, da so bili s tokratno rehabilitacijo zadovoljni.

Izvedeli smo, da je bila enemu celiakija diagnosticirana pred 18 letom starosti, enemu po 18 oz. pred 26-tim, ostalim pa po 26. letu starosti, torej v odrasli dobi.
Kaj vpliva na njihovo odločitev, da se rehabilitacije udeležijo, je večina odgovorila, da cena in lokacija, predvsem pa zagotovljena brezglutenska prehrana.

Velika večina si želi naslednje rehabilitacije spet v tem terminu kot do sedaj, predvsem pa daljšo, ob morju ali krajih, katere še nismo obiskali.
Letos sva z Bredo tretjič vodila obnovitveno rehabilitacijo odraslih. Čeprav je bil starostni razpon udeležencev kar 50 let, so bili s programom vsi zadovoljni. Bilo je kar nekaj takšnih, ki so se rehabilitacije udeležili prvič, prav od teh je bilo lepo slišati, koliko so se naučili, novega slišali in kako sproščena druščina smo. Kljub temu sva mnenja, da bo potrebno v prihodnje več pozornosti posvečati najstarejšim.

Kot vsaka ločitev je bila tudi naša ganljiva. Zaželeli smo si zdravje in lepo preživetje časa, do naslednjega srečanja.

Zahvaljujemo se:

- Termam Šmarješke Toplice
- podjetju Prema d.o.o. in g. Matjažu Kološi za predstavitev izdelkov iz DS programa
- Podjetju Klasje za predstavitev njihove proizvodnje brezglutenskih izdelkov
- asist.dr. Jerneju Dolinšku dr.med. za predavanje
- Milanu Kojcu in Alenki Vinkovič za pomoč na sami rehabilitaciji

Vodja obnovitvene rehabilitacije odraslih
Šmarješke Toplice - 2011
Robert Letnar

Celiakaši smo se že 7. zapored družili na belih strminah

7 Zimsko sportni dan SDC 16V torek, na praznik kulture je Slovensko društvo za celiakijo, Podružnica Celje organizirala zimski športni dan za vse člane. Tokratno srečanje je potekalo že sedmič.

Z namenom, da bi se nasmučali, družili in uživali v ostalih športnih aktivnostih smo se celiakaši iz vse Slovenije zbrali na Celjski koči že zjutraj. Zbralo se nas je 120 članov in družinskih članov. Prisrčno smo se pozdravili, saj se vse podružnice zberemo le dvakrat letno. Zastopane so bile prav vse aktivne podružnice in vsaka je prispevala tekmovalce za prehodni Hervisov pokal Slovenskega društva za celiakijo. Tekmovalo je 48 članov in družinskih članov.

Ob 11. uri se je pričela veleslalomska tekma. Tekmovalci so bili razdeljeni v 3 starostne kategorije za moški in ženski spol posebej.

Prva mesta so zasedli (od mlajših kategorij dalje): Tjaša Dermota, Sebastjan Jager, Martina Lotrič, Primož Jelšnik, Marija Kasenburger, Jan Lotrič;

Druga mesta: Kaja Košmrlj, Urban Čepon, Boža Jelšnik, Peter navodnik, Mateja Navodnik, Erik Jager;

Tretja mesta: Ana Narobe, Ambrož Amon, Barbara Debeljak, Nejc Košmrlj, Damjana Jager in Franci Amon. Seveda smo navijali za vse, saj je bilo najpomembnejše sodelovati.

Po končani tekmi smo se odpravili na brezglutensko kosilo, ki se nam ga pripravili v hotelu. Tam nas je že čakal Matjaž, ki nam je za sladico sproti pripravljal brezglutenske štrudle iz Schaerovega testa.

Smučanje pa ni bila edina aktivnost: za nesmučarje smo pripravili pohod do Svetine. Tudi družabnih iger, kot so vlečenje vrvi in streljanje na gol, ni manjkalo, kar nam je priskrbelo obilo smeha. Pri vlečenju je zmagala skupina Windstopperjev, nesporni prvak z natančnim zadetkom na gol pa je bil Janez Čepon.

Po končanih igrah smo podelili medalje in sponzorske nagrade za prvih pet mest. Hvala vsem sponzorjem: brez vas bi težko izpeljali tako prireditev.

In prehodni pokal? Podružnica Celje ga je osvojila, že drugič zaporedoma!

Tabor mladih 2011: "Zdravo celiakija"

Zdravo! Celiakija - je bil slogan letošnjega mladinskega tabora v Bohinju. Zakaj? Že od nekdaj se pogovarjamo samo o tem, kakšne zdravstvene težave nam povzroča celiakija, nikoli pa nismo raziskali problemov, ki jih imamo zaradi celiakije, v družbi.

Z boleznijo se moramo namreč sprijazniti, jo sprejeti in z njo čim bolj kakovostno živeti. Celiakiji lahko rečemo samo zdravo, saj je ta bolezen neozdravljiva. Kako pa našo bolezen sprejme naša okolica? Družina, partner, njegova družina, prijatelji itd. S kakšnimi vprašanji in situacijami se srečujemo?

No pa pojdimo na začetek. Od 28. 7. – 31. 7. 2011 smo se mladi celiakaši iz vse Slovenije, zbrali v Hostlu pod Voglom, kjer smo preživeli okusne, adrenalinske, lepe, pod vodo mrzle, družabne … dni.

Najprej nas je čakal uradni del in seveda razdelitev nalog. Letos smo bili namreč raziskovalci. Razdelili smo se v skupine. Vsaka skupina si je izbrala temo, ki se nanaša na slogan tabora in jo raziskala. Naloga vsake skupine je bila, priti vsaj do enega zaključka. Časa smo imeli od prvega dne do zadnjega večera.

Na tabor je vsak udeleženec, ki je želel, prinesel sladico, s katero je tekmoval za »Naj peka« tabora. Komisijo sta sestavljala izkušena kuharica Majda Jurše in predsednik SDC Robert Letnar s svojimi pomočniki. Odločitev je bila težka in po več kot eno urnem pokušanju, ogledovanju in ocenjevanju je bila zmagovalka Jasna Potočnik. Njene ruske kape ali kučme so bile res okusne. Poskusite tudi vi, njen recept prilagam.

Ruske kape ali kučme, ki nosijo 1. MESTO

Sestavine za biskvit:
- 7 jajc
- 7 žlic moke (Finax ali Mix B)
- 7 žlic sladkorja
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilin sladkor
- žlica kakava
Stepemo in damo pečt za 20 minut na 180 stopinj.

Sestavine za kremo:
- 1/2 l mleka
- 2 vanilijeva pudinga
- 3 žlice sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 2 žlici ruma
- 125 g masla
Naredimo puding in dodamo ostale sestavine.

Namaz:
- stopljena jedilna čokolada
- kokosova moka

Za družabne večere je tudi letos poskrbela naša Tanja. Skozi igro, smo se na poseben, zabaven način, dodobra spoznali.

Športnih aktivnosti nam tudi letos ni manjkalo. Slacklining, kolo, pink ponk, biljard, ročni nogomet, veslanje, plezanje, najpogumnejši so skočili v mrzlo Bohinjsko jezero in kaj vse smo še počeli v adrenalinskem parku …

Kot sem že omenila smo do zadnjega večera imeli čas za raziskovanje. Vas zanimajo naše ugotovitve? Povzetek je napisala Tanja Medvešček Jereb in sledi v nadaljevanju. Hvala Tanja.

Mladi celiakaši smo v času tabora v Bohinju, raziskovali in izdelali projekt iz različnih tem.

Zadnji večer smo po skupinah predstavili svoje projekte.

Prva skupina se je ukvarjala z neprijetnimi dogodki- le ti so sestavni del življenja celiakašev. Skupina je preverila kje se navadno srečujemo z neprijetnimi dogodki. Ugotovili so, da nas ti spremljajo vsepovsod: v gostinstvu, na izletu, v šoli, bolnišnici, na praznovanjih in doma. Zakaj? Zaradi nepoznavanja bolezni in nezainteresiranosti javnosti. Kakšne so posledice? Potrpežljivost, razumevanje, predvsem pa optimizem in vljudnost. Rešitev: celiakaši moramo poskrbeti sami zase.

Ko dobimo celiakijo, se najprej s tem sooči naša družina. Ko odrastemo pa smo ugotavljali ali celiakija vpliva na naš stan (samski ali zaseden). Skupina je razmišljala o tem, da celiakija vpliva na naše ljubezensko življenje. Povprašali so 15 mladih in od tega jih je bilo 13% vezanih ostali pa so samski. Pravijo, da celiakija vpliva na naše ljubezensko življenje iz psihološkega vidika: - dojemanje samega sebe. Problem pa lahko predstavljajo hrana na zmenku, darila, večerje, ki morajo biti prilagojene celiakašem.

Naslednja skupina je ugotavljala kako celiakija vpliva na partnerstvo. Iz lastnih izkušenj in intervjujev, ki so jih opravili med mladimi celiakaši, je skupina sklenila, da celiakija ni ovira za uspešno partnerstvo. Celiakija lahko tudi združuje, saj imamo med mladimi celiakaši par, ki sta se našla na taboru. Ugotavljali smo, da je razlika ali ima posameznik celiakijo že od rojstva ali pa samo nekaj let. Pomembna je iskrenost v zvezi, par se mora prilagajati glede izbire restavracije, ki bi jo rad obiskal. Celiakija je lahko dobra tema za prvi pogovor s taščo. Upoštevati pa je potrebno na eni strani dieto enega partnerja na drugi strani pa partnerjevo odrekanje zaradi nje.

Ena izmed skupin se je osredotočila na družino partnerja. Ugotovili so, da imamo v večini dobre izkušnje. Pojavlja pa se vprašanje ali so dovolj dosledni pri kuhinji, na drugi strani pa njihova vprašanja znajo biti za nas tudi zelo neprijetna. Uprizorili so tudi skeč kako tašča kuha špagete za večerjo in par pride domov. Novi/a razloži, da ne more jesti špagetov. Tašča se jezi kako mora zopet posebej kuhati za nekoga… lahko pa se prav nič ne jezi in ji le to ne dela težav… in skupina je optimistično zaključila, kako so zdravo živeli do konca svojih dni.

Z nami je bilo tudi nekaj partnerjev, ki nimajo celiakije – le ti so malo podelili svoje izkušnje in nam prestavili njihovo tezo, da partnerski odnos s celiakijo ni povezan. Res pa je, da če ima partner celiakijo, se srečamo z novimi stvarmi, o katerih prej ne bi razmišljali. Partnerji so poudarili veliko odrekanja v življenju. Družinski proračun je bolj obremenjen. Potrebna je organizacija potovanj in izletov. Partnerji so ugotovili, da smo celiakaši naveličani ves čas razlagati ene in iste stvari, vendar naši poslušalci se menjajo. Pomembno je, da ponavljamo in ubesedimo naše težave, da najdemo par primernih in vljudnih stavkov za obrazložitev naše bolezni. Tudi za reklamiranje brezglutenskih izdelkov moramo poskrbeti celiakaši sami.

Ena izmed skupin je razmišljala o tem ali celiakija vpliva na prijateljstvo. Ugotovili so, da se večina celiakašev med prijatelji, ki imajo celiakijo, bolj enakovredno počuti. Tisti, ki nimajo celiakije, večkrat mislijo, da pretiravamo. S prijatelji, ki nimajo celiakije, se raje dogovorimo na kavi kot na kosilu, ker se je potem potrebno prilagoditi, kam lahko gremo jest. Najzanimivejše pa je, da vedno vsi prijatelji želijo poskusit naše piškote…in tako hitro spraznijo našo vrečko brezglutenskih piškotov.

Zadnja skupina se je lotila tudi prehrane celiakašev na splošno, bolj pa so se posvetili tudi študentski prehrani, saj je največ mladih celiakašev študentov. Razmišljali so tudi o prehrani na obisku in na dopustu. Spraševali in poizvedovali so kje vse se nahajajo restavracije z brezglutensko (BG) ponudbo in ali imajo dobro ali slabo izbiro ter kolikšno je zaupanje v ponudbo. Zanimalo jih je, kakšna je največkrat BG ponudba, kakšne imamo izkušnje na obisku in dopustu. Ugotovili smo, da je študentska prehrana premalo urejena, je zelo enolična. V večini kot BG ponujajo riž in meso na žaru. Osebje je velikokrat zelo neprijazno, v posameznih restavracijah celo zahtevajo predložitev zdravniškega potrdila o celiakiji, na koncu pa ne skuhajo nič posebnega za nas.

Strinjali smo se, da smo na obisku večkrat lačni, nekje nam ponujajo sir in salamo brez kruha. Sami navadno prinesemo kruh, kamor gremo. Se pa kdaj zgodi, da gostitelji zelo dobro poskrbijo za nas. Zoprno pa nam je, ko nas vedno znova in znova sprašujejo ali to smemo ali ne.

Na dopust odnesemo s seboj svojo hrano, vsaj kruh in testenine, kar pa navadno za daljši dopust pomeni dodaten kovček hrane. Odvisno je tudi kam potujemo, nekatere države imajo BG prehrano dobro urejeno, nekatere pa ne.
Na taboru smo izdelali seznam restavracij, ki ponujajo brezglutensko prehrano po Sloveniji. Seznam ni bil tako kratek, lahko pa bi bil daljši. Prehrana je za ljudi s celiakijo prvotnega pomena in sami lahko največ naredimo za izboljšanje razmer.

Torej … kot je videti smo prišli do več zaključkov in projekt Zdravo! Celiakija. je več kot uspel. Mladi smo spregovorili o svojih težavah in debate so se zavlekle tudi v noč.
Zadnji dan, smo vsi skupaj odšli do slapa Savice. Nato pa prehitro domov.
Za slikovno gradivo je poskrbel naš predsednik mladih Domen Fras, ki se mu prav tako zahvaljujem.

Organizatorica mladinskega tabora: Anja Zajamšek

Kontakt

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  +386 (0)59 035 035 (Partizanska cesta)
  +386 (0)2 300 63 50 (Ljubljanska ulica)
  +386 (0)2 300 63 51 (Faks)
  Ljubljanska ulica 5 | 2000 Maribor

Delovni čas pisarne SDC
Pon - Pet: od 09.00 do 13.00
 

Povežite se z nami