Udeležili smo se konference AOECS & CYE

Novosti na področju celiakije v Evropi

»Bitka društev« okoli vsebnosti glutena v hrani se je umirila, dosegla so sporazum o licenciranju

Med 16. in 19. septembrom je v španski Valencii potekala tradicionalna, že 24. konferenca Evropskega združenja društev za celiakijo (Association of European Coeliac Societies); kot že zadnjih nekaj let je bila vroča tema konference sprejemanje dogovora glede licenciranja. »Letošnje konference sem se udeležil prvič, zato težje sodim o uspešnosti in kvaliteti konference,« je svoje vtise delil Domen Fras, pa vendar presodil, da se je srečanja udeležilo veliko predstavnikov evropskih društev - med 54-timi se je predstavilo tudi Argentinsko društvo za celiakijo.

Delovala bo »zdravstvena« komisija

Generalna skupščina je potekala brez večjih zapletov, potrdili so tudi vsebinsko in finančno poročilo odbora AOECS ter sprejeli finančni plan za prihodnje leto. »Na skupščini smo odločali tudi o nekaj pomembnih točkah, spreminjali smo pravilnik organizacije na področju zdravstvenega varstva; s to spremembo bo začela delovati komisija za zdravniški nadzor,« je izpostavil Fras in še povedal, da so v organizacijo sprejeli tudi nove članice: društva za celiakijo iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine ter Črne Gore, ki so se pred tem predstavile.

Osrednja tema kongresa je bila »bitka« med društvi v Evropi glede vsebnosti glutena v prehrani in tudi na letošnji skupščini se večina držav »severa« ni strinjala s novim predlogom o licenciranju, ki uradno vpeljuje dva nova termina:

- gluten free (brez glutena) 20 ppm
- very low gluten (z nižjo vsebnostjo glutena) od 20 do 100 ppm

»Kljub temu nam je uspelo na skupščini uradno potrditi nov dogovor o označevanju oz. licenciranju izdelkov. Po mnenju predlagateljev pravilnika bi naj mejo 100 ppm v prihodnje še znižali, zato ima tudi pravilnik omejeno dobo veljavnosti in sicer velja za dobo 3 (treh) let,« je pojasnil predstavnik slovenskih celiakašev in dodal, da je svoj nov projekt in novo vodstvo predstavila še organizacija mladih celiakašev Evrope CYE, saj sta dve od treh članic prenehali s svojim delovanjem v CYE.

Novo predsedstvo AOECS

Na skupščini je AOECS dobila tudi novo predsednico predsedstva, ki je postala Tunde Koltai iz madžarskega društva, sicer pa je kongres, ki se ga je udeležilo okoli 200 posameznikov, postregel še s strokovnimi predavanji. »Predstavniki iz organizacije PreventCD3 (preprečimo celiakijo), so nam pojasnjevali in predstavili zadnje dosežke raziskav na področju preprečevanja celiakije. Ob koncu Mednarodne konference o celiakiji pa smo slišali še predstavitve nove pogodbe in pravilnika o licenciranju, ki smo ga sprejeli dan pred tem,« je še zaključil gospod Fras.

Mladi kongresniki so mnenja izmenjali v Španiji

»Kongres CYE (Coeliac Youth of Europe), ki sem se ga udeležila drugič, je letos zaznamovalo predvsem veliko število udeleženih držav,« je po zastopanju slovenskih barv med celiakaši v španski Valenciji poročala predsednica mladih pri SDC Sabina Kojc in sklepala, da je kar 34 mladih iz 20 držav (Nizozemske, Grčije, Velike Britanije, Bosne in Hercegovine, Rusije, Portugalske, Italije, Norveške, Švice, Španije, Malte, Švedske, Finske, Slovenije, Hrvaške, Francije, Češke, Nemčije, Madžarske, Srbije in še društvo iz španske Katalonije) posledica predlanskega projekta, ko so udeleženci iskali nove skupine mladih iz še nesodelujočih držav. Med 16. in 19. septembrom 2010 so mladi izmenjavali izkušnje o organiziranosti mladinskih skupin, o njihovi dejavnosti, financiranju, odvisnosti od matične družbe in podobno.

Želijo brezglutenske hamburgerje

Letošnji projekt, ki ga bodo v CYE skušali izvesti, je sodelovanje s podjetji, kot so McDonald's, Starbucks, Subway, beers&bars. Med primeri dobre prakse so izpostavili tudi prizadevanja v Sloveniji, da bi se v ponudbo McDonaldsov umestili še brezglutenski hamburgerji. »Kot prvi cilj smo si zastavili sestaviti in prevesti dobro prakso skandinavskih držav, preveriti vsebnost glutena v kruhkih iz skandinavskih McDonald's-ov, saj bomo le ob ustreznih količinah glutena lahko te primere praks prenesli na ostale države, ki spodbujajo mejo vsebnosti glutena pod 20 ppm. Za anketo in analizo, ki bo potencialnim ponudnikom v pomoč pri odločitvi o uvrstitvi brezglutenske ponudbe na svoje menije, bomo uporabili spletno aplikacijo www.surveymonkey.com. V Sloveniji je sicer izmed velikih prehrambenih mrež prisoten le McDonald's, kljub temu pa bi lahko premislili še o kakšni restavraciji, ki bi bila zanimiva za celiakaše vseh starostnih skupin,« je navajala sprejete smernice predstavnica mladih celiakašev.

Mladinska društva večinoma neodvisna

Vsekakor je bila zanimiva ugotovitev s konference tudi ta, da veliko tujih mladinskih društev deluje popolnoma neodvisno, a v sodelovanju s svojo matično organizacijo; švedsko mladinsko društvo ima recimo 300.000 evrov letnega proračuna, ki ga pridobiva s pomočjo razpisov, oglaševanja, članstva, nekaj tudi od države. S polovico manj, torej 150.000 evrov letno se lahko pohvalijo Finci, ki imajo v odboru mladinskega društva tudi dva zaposlena.

Sabina Kojc, ki je pred časom zavrnila prošnjo v CYE, da bi bila projektni vodja, razmišlja o potrebi, da bi se tudi v Sloveniji sestavil odbor mladinske sekcije. Mladi so razpravljali še o mednarodnem poletnem taboru 2010, ki je potekal v Budimpešti na Madžarskem, drugo leto bo potekal v Grčiji, za leto 2012 pa so za njegovo izvedbo izvolili Norveško. CYE na mednarodnem nivoju sodeluje z mladinskim društvom EFCCA (European Federation of Chron's&Ulcerative Colitis Associations) in spodbuja k povezovanju na nacionalni ravni, k druženju in skupnem organiziranju dogodkov. Slovenskemu mladinskemu delegatu je to leto krila stroške udeležbe organizacija AOECS (evropsko združenje društev za celiakijo).

Podružnica Ljubljana je bila gostitelj 15. športnih iger SDC

15 Sportne igre SDC Ljubljana 2010 1Podružnica Ljubljana je bila gostitelj 15. športnih iger SDC. Organizatorji smo se na srečanje začeli pripravljati že v mesecu februarju, ko smo začeli razmišljati o primerni lokaciji, ki bi omogočila izvedbo športnih iger, hkrati pa udeležencem omogočili topli brezglutenski obrok, parkirišče ter vse ostalo, kar je potrebno ob takšnem dogodku.

Pri tem smo imeli srečo saj smo se s predstavniki Ministrstva za obrambo RS in Slovenske vojske uspeli dogovoriti za uporabo športne dvorane in kuhinje. S tem so pokazali, da imajo velik posluh za civilno-vojaško sodelovanje in pripravljeni pomagati tudi humanitarnim organizacijam in društvom kot je Slovensko društvo za celiakijo. Zato smo se organizatorji odločili, da za izkazano zaupanje in pripravljenost na sodelovanje, Ministrstvo za obrambo RS in Slovensko vojsko razglasimo za častna pokrovitelja 15. športnih iger SDC.

Na prireditev je prispelo preko 350 obolelih za celiakijo in gostov. Nekatere podružnice so si organizirale avtobusni prevoz, drugi pa so prišli s svojimi vozili. Po prijavnih formalnostih je udeležence čakala simbolična pogostitev z brezglutenskimi kanapeji podjetja Klasje, v bližnjem jurčku pa so si lahko postregli z jutranjo kavo ali sokom.

Program, ki ga je odlično povezovala Alenka Tetičkovič, se je začel v dopoldanskem času z uvodnim nastopom plesnih parov KUD Tine Rožanc in nastopom Garde Slovenske vojske. Sledili so pozdravni govori, predsednika podružnice Ljubljana Andreja Košmrlja, predsednika društva Roberta Letnarja, svetovalca predsednika RS mag. Franca Hočevarja, generalne sekretarke na Ministrstvu za obrambo mag. Mojce Ferjančič Podbregar ter poveljnika 1. Brigade Slovenske vojske polkovnika mag. Dobrana Božiča. V svojih nagovorih so pozdravili prisotne, izrazili podporo delovanju našega društva zavedajoč se problematike s katero se srečujejo oboleli s celiakijo, pomenu sodelovanja na civilno-vojaškem področju, pohvalili so prireditelje za odlično organizacijo, prisotnim pa zaželeli prijeten dan in veliko športnega navijanja.

Seveda brez pomoči donatorjev in sponzorjev tudi tokrat ni šlo, zato je povezovalka javno objavila vse donatorje in sponzorje, ki jih je bilo na naše veselje ob tej priliki res veliko ter so s strani udeležencev v zahvalo poželi velik aplavz. Kateri donatorji in sponzorji so nam pomagal, si lahko ogledate ob zaključku prispevka.

15. športne igre je v imenu častnega pokrovitelja odprl poveljnik 1. Brigade Slovenske vojske.

Športne igre so vodili animatorji G-Rega. Igre so bile zanimive, manjkalo ni niti smeha in bučnega navijanja z ragljami. Rezultati med podružnicami pa so bili dokaj izenačeni. Ob koncu iger sta bili podružnica Pomurje in Ljubljana izenačeni v skupnem seštevku točk, zato sta se omenjeni ekipi pomerili v dodatni igri. Več sreče je imela ekipa podružnice Ljubljana. Prvo mesto in s tem prehodni pokal je zasluženo osvojila ekipa podružnice za Koroško, pred drugo uvrščeno ekipo podružnice Ljubljana in tretje uvrščeno ekipo podružnice za Pomurje.

Rezultati športnih iger

15. ŠI

Hokej poligon   Zadeni obroč   Podaja balona   Poligon z balonom   Vrtenje obroča   Hoja s smučmi   Biljard s smučko   Igra predsednikov   Skupne točke   Doseženo mesto
POMURJE 5 3 7 7 2 1 4 4 33 3.
PODRAVJE 1 4 4 3 7 5 3 3 30 4.
KOROŠKA 4 1 6 6 6 6 6 7 42 1.
CELJE 3 4 2 1 3 3 2 5 23 7.
PRIMORSKA  6 2 3 5 1 2 1 6 26 5.
GORENJSKA 2 1 5 2 4 4 5 2 25 6.
LJUBLJANA 7 1 1 4 5 7 7 1 33 2.

Vsi tekmovalci so bili nagrajeni z nagradami sponzorjev Dr. Schär in Klasje Celje, prejeli pa so spominske medalje, zmagovalna ekipa pa prehodni pokal Slovenskega društva za celiakijo.

Vzporedno s športnimi igrami je potekalo tudi tradicionalno ocenjevanje sladic, ki so jih prinesle pridne roke naših članic in članov. Doma pripravljene dobrote je ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Marija Prajner, Majda Jurše in Robert Piskač. Kandidatov, ki so prinesli pecivo in se potegovali za »Zlato kuhalnico«, tokrat ni bilo veliko. Nekateri so prinesli tudi po dva izdelka. Od 23 različnih peciv se je komisija odločila za najboljše tri, še sedmim ustvarjalkam pa je podelila tolažilne nagrade:

NAGRADE IME IN PRIIMEK NAZIV IZDELKA
ZLATA KUHALNICA Anja Kobold Orehova potica
SREBRNA KUHALNICA Ljudmiila Marovt Potratna potica
BRONASTA KUHALNICA Maja Ranzinger Rožičevo pecivo
ZA IZVIRNOST IZDELKA Breda Kojc Znak društva
ZA ESTETSKI IZGLED IZDELKA    Katarina Popelar      Zdravilna pogača
ZA INOVATIVNOST Anica Motoz Kokosovi štruklji
ZA POLNOST OKUSA Irena Petričevič Čokoladni mafini
ZA TEŽAVNOST IZDELKA Anica Motoz Bučna rolada
ZA OKUS IZDELKA Marija Konič Kokosove bombice
ZA DOBRO VOLJO Martina Povše Medeni piškoti z orehi

Prve tri nagrajenke so prejele spominske kuhalnice s cvetjem in darilno vrečko brezglutenskih izdelkov podjetja Spar Slovenija, ostale pa simbolične nagrade podjetja Dr. Schär.

Opoldanski čas smo izkoristili za brezglutensko kosilo, ki so nam ga pripravili v bližnji kuhinji, nato pa smo nadaljevali z zabavnim programom. Ob tem so se lahko udeleženci sprehodili med postavljenimi stojnicami, kjer so si lahko ogledali ponudbo proizvajalcev in ponudnikov brezglutenskih izdelkov, ortopedske obutve in copat ter sanitetnega materiala. Organizirana je bila tudi zdravniška posvetovalnica, kjer sta dr. Jasna Volfand, dr. med. in prim. Marjeta Sedmak, dr. med. vsem zainteresiranim odgovarjali na njihova vprašanja. Kdor je želel je lahko opravil testiranje s pomočjo predstavnice podjetja Iris in hitrega testa za ugotavljanje celiakije.

Udeleženci so si lahko ogledali sodobno vojaško opremo »Bojevnika«, ki jo je predstavljal pripadnik Slovenske vojske. Vladalo je veliko zanimanje, najbolj navdušena nad tem pa je bila mladina.

V popoldanskem delu so nas zabavali številni glasbeni gosti: Manca Špik, Tjaša Vandur, Fani Križaj, Sanja Polšak Pesan, Danijel Rampre, Miha Kralj in mlada plesna para iz plesne šole Plesno mesto. Najmlajšo generacijo udeležencev je zabavala skupina Foxy Teens, ki je na plesišče zvabila lepo število njihovih oboževalcev. Vsi nastopajoči so se odpovedali honorarju.

V vmesnem času smo razglasili rezultate športnih iger in »Zlate kuhalnice« ter podelili nagrade naših sponzorjev. Poskrbeli smo tudi za rekreativno dejavnost saj so lahko udeleženci na plezalni steni preverili svoje plezalne sposobnosti.

Tekom celotne prireditve so nas spremljali različni časopisni in radijski mediji, ki so od udeležencev sprejemali intervjuje, katere smo lahko kasneje zasledili v časopisih in revijah.

Srečanje smo zaključili po predvidenem programu v poznih popoldanskih urah, ko smo se še posladkali s sladoledi Ljubljanskih mlekarn in podjetja Dr. Schär. Ostalo nam je le še slovo in za nekatere dolga pot domov. Upamo, da ne predolga in da se bodo naslednje leto z veseljem ponovno udeležili tradicionalnih 16. športnih iger SDC, ki bodo organizirane pod okriljem ene izmed preostalih podružnic.

Andrej Košmrlj

Sponzorji 15 Sportne igre SDC

Sponzorji 15 Sportne igre2 SDC

Tabor mladih 2010: "Celiakija med nami"

Tabor Mladih 2009Sekcija mladih pri Slovenskem društvu za celiakijo je v vasi Radmirje pri Ljubnem ob Savinji organiziralo poletni tabor mladih celiakašev. V času od 29. julija do 1. avgusta so se v Športnem centru Prodnik zvrstile aktivnosti, katerih namen je bilo 26 prijavljenih mladih članov med 18. in 28. letom seznaniti z njihovo boleznijo in jim omogočiti nova prijateljstva z vrstniki, ki se soočajo z enakimi težavami.

»Da bi bila naša brezglutenska kuhinja manj težavna, sva z Majdo Jurše organizirali kuharske delavnice. Gospa, ki je odlična kuharica, nas je tako marsikaj naučila; skupaj smo pekli različne vrste kruha ter peciva in se tako do sitega najedli,« so skorajda zadišali spomini organizatorke mladinskega tabora Anje Zajamšek.

Tudi v okviru delavnice, ki jo je pripravil Domen Fras so na taboru posebno pozornost posvetili pomenu brezglutenske diete, ki lahko edina zagotavlja normalno življenje s celiakijo.

Ob tej priložnosti nas je obiskal tudi predsednik društva Robert Letnar in nam bil na razpolago za različna vprašanja o celiakiji. »Ker so mladi polni energije sem del tabora napolnila s športnimi in družabnimi aktivnostmi. Tako smo odšli na paintball in rafting. Družabne aktivnosti je pripravila izkušena socialna delavka Tanja Medvešek Jereb. Izvedli smo jih z Matevžem Jermanom ter se tako tudi bolje spoznali,« je opisala organizatorka Anja.

Evalvacija ob koncu tabora je pokazala, da so bili vsi udeleženci z organizacijo in programom zadovoljni ter si zaželeli, da bi v prihodnje trajal dlje. Priprave, ki so ga s svojimi željami sooblikovali tudi mladi, so trajale že od lanskega decembra. Sredstva za izvedbo smo pridobili na razpisu Mestne občine Velenje ter s prispevki zasebnikov in podjetij.

10. rehabilitacija odraslih tokrat v Laškem

Rehabilitacija odraslih bolnikov s celiakijo 2010 4Na željo večine lanskoletnih udeležencev rehabilitacije, smo letošnjo rehabilitacijo odraslih bolnikov s celiakijo organizirali v Zdravilišču Laško.

V mesecu maju je bilo poslanih 820 vabil članom starejšim od 27 let.

Prejeli smo rekordnih 94 prijav, šest se jih je iz različnih razlogov pravočasno odjavilo, eden se ni odjavil in ne sporočil vzroka svoje odsotnosti. Med odjavljenimi je bila tudi udeleženka vseh dosedanjih rehabilitacij in voditeljica druge rehabilitacije odraslih bolnikov s celiakijo Slovenskega društva za celiakijo Erika Mlinar, katere žal ni več med nami. Z minuto molka smo se poklonili za vse lepe trenutke, katere smo lahko preživeli z njo.

Rehabilitacije se je udeležilo 87, od tega 59 članov bolnikov s celiakijo, 4 člani nebolniki in 24 družinskih članov. Najstarejši udeleženec je štel 80 let, najmlajši pa nekaj mesecev. Udeležba članov SDC po podružnicah pa je bila sledeča: Celje - 6, Ljubljana – 30, Koroška - 3, Primorska - 3, Dolenjska - 1, Pomurje - 8, Gorenjska – 5 in Podravje – 7.

Člani društva so stroške rehabilitacije lahko poravnali v treh obrokih. Društvo je članom bolnikom rehabilitacijo sofinanciralo v višini 50,00€, katere bo krilo iz rezervnega sklada SDC, dvema članoma s statusom SŠČ vsakemu 150,00€ pa bo krilo iz sredstev FIHO - pomoč socialno šibkih članov SDC. Zaradi izpada sredstev FIHA za rehabilitacijo odraslih v letu 2010, so si letos udeleženci plačali vse oglede sami.

Pod okriljem vodstva zdravilišča in v sodelovanju z društvom so bila za udeležence obnovitvene rehabilitacije odraslih organizirana strokovna predavanja, tečaj peke ter zabavno rekreacijski program.

V strokovnem programu so se udeleženci izobraževali na dveh seminarjih in tečaju peke:

- v ponedeljek na temo IMAM KRONIČNO BOLEZEN, A ONA MENE NIMA (Jacinta Mlakar) ter predstavitev brezglutenskih izdelkov dr. Schär

- v torek v 2 kuharski delavnici, kateri je vodila Majda Jurše

- v četrtek na temo STROKOVNO PREDAVANJE O CELIAKIJI (Tomaž Krenčnik dr.med.)

Zabavno animacijski in rekreacijski program je obsegal:

- V ponedeljek ogled mesta v dežju

- V sredo ogled pivovarne Laško in slavnostna večerja in obeležitev 10. rehabilitacije odraslih bolnikov s celiakijo, ki jo organizira SDC, tudi torta ni manjkalo. Članom društva smo v spomin poklonili polo majice z znakom društva.

- V četrtek ogled pivovarne Laško, ogled Polhove jame

- V petek ogled medičarstva

Zaradi velikega števila udeležencev, smo nekatere programe morali ponoviti, tako da so lahko vsi sodelovali. Nekateri so prosti čas namenili počitku, nordijski hoji, kolesarjenju, sprehodom po parku in okolici, kopanju, masažam, različnim savnam, fitnesu, ki so bila prav tako vključena v animacijski program. Večere smo izkoristili za klepete, glasbo, ples in bowling.

Udeleženci rehabilitacije so izpolnjevali anonimno anketo, iz katere sva lahko prebrala, da so bili zadovoljni z lokacijo, prehrano in programom. V anketi so izrazili svoje želje za prihodnjo rehabilitacijo, nekatere njihove želje in predloge bomo poskušali upoštevati pri naslednji rehabilitaciji.

Šest dnevno druženje je prehitro minilo, prišla je sobota in čas slovesa, ko smo si obljubili na svidenje do naslednje rehabilitacije.

Zahvaljujemo se:

- podjetju Prema d.o.o. in Tadeju Orniku za predstavitev izdelkov dr. Schär
- podjetju Klemenčič Roman s.p. za finančno in materialno donacijo
- zdravilišču Laško za stroške pošiljanja vabil

Obnovitvena rehabilitacija odraslih

Laško – 2010

Breda Kojc in Robert Letnar

Celjani osvojili pokal na 6. ZŠD

6 Zimski sportni dan 2009 37Okoli 100 udeležencev se je udeležilo tradicionalnega zimskega športnega dne, od tega pa se jih je kar 57 podalo na startno mesto in se spustilo po odlično pripravljeni in ne preveč zahtevni veleslalomski progi. Vsi so se potegovali za najboljša tri mesta, ki so prinašala bogate nagrade generalnega pokrovitelja srečanja Hervis, žal pa to ni vsem uspelo. Letos so morali ljubljančani prepustiti prehodni pokal HERVIS članom celjske podružnice, ki so zasluženo osvojili prvo mesto.

V popoldanskem času smo imeli kosilo v bližnjem gostišču Grmovškov dom, tu pa smo razglasili rezultate in podelili nagrade najboljšim tekmovalcem. Nagrade je poleg generalnega pokrovitelja prispeval tudi prispeval tudi Spar Slovenija in vsakemu namenil sparovo vrečko brezglutenskih izdelkov lastne linije Free from. Dobro razpoloženi in zadovoljni smo se v poznih popoldanskih urah razšli z obljubo, da se 7. zimski športni dan organizira na Celjski koči. Držimo pesti, da nam bo vreme naklonjeno, snega pa dovolj za izpeljavo tekme..

Geberalnemu pokrovitelju srečanja HERVIS ter sponzorjema Spar Slovenija in Prema se zahvaljujemo za sodelovanje in pomoč pri izvedbi srečanja.

Andrej Košmrlj

Rezultati 6. Zimsko športnega dne