Tabor mladih 2010: "Celiakija med nami"

Tabor Mladih 2009Sekcija mladih pri Slovenskem društvu za celiakijo je v vasi Radmirje pri Ljubnem ob Savinji organiziralo poletni tabor mladih celiakašev. V času od 29. julija do 1. avgusta so se v Športnem centru Prodnik zvrstile aktivnosti, katerih namen je bilo 26 prijavljenih mladih članov med 18. in 28. letom seznaniti z njihovo boleznijo in jim omogočiti nova prijateljstva z vrstniki, ki se soočajo z enakimi težavami.

»Da bi bila naša brezglutenska kuhinja manj težavna, sva z Majdo Jurše organizirali kuharske delavnice. Gospa, ki je odlična kuharica, nas je tako marsikaj naučila; skupaj smo pekli različne vrste kruha ter peciva in se tako do sitega najedli,« so skorajda zadišali spomini organizatorke mladinskega tabora Anje Zajamšek.

Tudi v okviru delavnice, ki jo je pripravil Domen Fras so na taboru posebno pozornost posvetili pomenu brezglutenske diete, ki lahko edina zagotavlja normalno življenje s celiakijo.

Ob tej priložnosti nas je obiskal tudi predsednik društva Robert Letnar in nam bil na razpolago za različna vprašanja o celiakiji. »Ker so mladi polni energije sem del tabora napolnila s športnimi in družabnimi aktivnostmi. Tako smo odšli na paintball in rafting. Družabne aktivnosti je pripravila izkušena socialna delavka Tanja Medvešek Jereb. Izvedli smo jih z Matevžem Jermanom ter se tako tudi bolje spoznali,« je opisala organizatorka Anja.

Evalvacija ob koncu tabora je pokazala, da so bili vsi udeleženci z organizacijo in programom zadovoljni ter si zaželeli, da bi v prihodnje trajal dlje. Priprave, ki so ga s svojimi željami sooblikovali tudi mladi, so trajale že od lanskega decembra. Sredstva za izvedbo smo pridobili na razpisu Mestne občine Velenje ter s prispevki zasebnikov in podjetij.