Tabor mladih 2009: "Brez glutena - ni problema"

Letošnjega »tabora mladih« se je udeležilo presenetljivo veliko mladih. Zbralo se nas je preko trideset. Tabor je potekal v Športnem centru Prodnik, kjer enostavno znajo poskrbeti za nas – bolnike s celiakijo.

Cilj tabora je bil izboljšati kakovost življenja mladostnikov s celiakijo. Tako smo bili deležni različnih aktivnost mladih v povezovanju, sodelovanju, izmenjavi nasvetov in izkušenj. V okviru preventivnih delavnic smo posebno pozornost posvetili pomenu brezglutenske diete, ki nam kot edina zagotavlja normalno življenje, in seveda življenju s celiakijo. Nauke in nasvete so nam tokrat delili dr. Tomaž Krenčnik, Tadej Ornik in predsednik društva SDC Robert Letnar.

Na letošnjem taboru smo izvedli tudi tekmovanje za najpeka. Tako smo se do sitega najedli brezglutenskih slaščic in si zanje izmenjali recepte. Organizatorji so nam vsak večer popestrili in tako poskrbeli, da smo se med seboj bolje spoznali. Ker smo mladi polni energije, so organizatorji tabor napolnili tudi s športnimi aktivnostmi – tako smo si odšli ogledat slap Rinka ter se preizkusili v lokostrelstvu, bowlingu in raftu.

Mladi smo se pomerili v Cartingu

Mladi Slovenskega društva za celiakijo smo se v sredo 16. decembra v letošnjem letu zadnjič srečali. Uživali in zabavali smo se v ljubljanskem karting klubu Rollbar. Za udeležence smo pripravili tudi tekmovanje v kartingu. Vsak izmed več kot 30 udeležencev se je lahko potegoval za naslov najhitrejšega. Na koncu smo petim najboljšim ponudili še možnost, da so se še enkrat pomerili med seboj. Tako smo vendarle dobili zmagovalca.

Vožnja s kartom pa ni bil glavni namen našega druženja. Želeli smo, da se mladi ponovno srečamo, se družimo in zabavamo v prijetni družbi. Srečanja se je udeležilo veliko mladih iz vse Slovenije, ki pa so se imeli »fajn«. Nekateri se že dolgo nismo srečali, nekaj mladih celiakašev se je tovrstnih srečanj prvič udeležilo, tako da ni in ni zmanjkalo tem za pogovor.

Po prijetnem druženju smo se razšli z obljubo, da se prihodnje leto ponovno srečamo in sicer prej kot na novoletnem srečanju.

Za organizacijo in prijetno druženje pa se moramo zahvaliti Anji Zajamšek, ki je poskrbela za organizacijo srečanja.

Rehabilitacija odraslih bolnikov s celiakijo v Hotelu Radin

Rehabilitacija odraslih v Hotelu Radin 2009 3Letos smo prejeli 14 ponudb slovenskih term oz. zdravilišč za organizacijo obnovitvene rehabilitacije odraslih bolnikov s celiakijo. Odločili smo se za zdravilišče Radenci, saj je bila ponudba dokaj ugodna. Dogovori med zdraviliščem Radenci in društvom so se pričeli v mesecu marcu, v aprilu pa so bila vsem članom starim nad 27 let oz. rojenim do vključno 31. 12. 1982 razposlana vabila za sodelovanje na rehabilitaciji.

Člani društva so stroške rehabilitacije lahko poravnali v treh obrokih, društvo je članom bolnikom rehabilitacijo sofinanciralo v višini 60,00€. Za posameznega člana s statusom SŠČ je letos bilo namenjenih 150,00€, žal pa se iz skupine SŠČ ni nihče udeležil rehabilitacije. V prihodnje bo potrebno, glede na razpoložljiva sredstva, tem bolnikom nameniti višji znesek sofinanciranja in jim tako omogočiti ugodnejšo udeležbo na rehabilitaciji.

Na tokratno rehabilitacijo se je prijavilo 73 udeležencev, pet se jih je iz zdravstvenih razlogov pravočasno odjavilo, trije pa se niso odjavili in ne sporočili vzroka svoje odsotnosti. Rehabilitacije se je udeležilo 65, od tega 45 članov bolnikov s celiakijo, 3 člani nebolniki in 17 družinskih članov. Najstarejši je štel 79 let, najmlajša pa 8 mesecev.

Udeležba članov SDC po podružnicah pa je bila sledeča: Celje - 9, Ljubljana – 21, Koroška - 2, Primorska - 3, Dolenjska - 1, Pomurje - 5, Gorenjska – 3 in Podravje – 4.

Pod okriljem vodstva zdravilišča in v sodelovanju z društvom je bil za udeležence obnovitvene rehacilitacije odraslih organiziran strokovni in zabavno animacijski in rekreacijski program.

V strokovnem programu so se udeleženci izobraževali na dveh seminarjih in sicer:

v torek na temo O ZDRAVI PREHRANI BREZ GLUTENA (Marija Sraka Šadl, univ. dipl. ing. živil. tehnologije)
v četrtek na temo ATEROSKLEROZA IN SRČNO ŽILNA OBOLENJA povezana s celiakijo (dr. Julija Tepeš dr.med.spec. internist)

Zabavno animacijski in rekreacijski program je obsegal:

V ponedeljek smo z avtobusom obiskali Krajinski park – Goričko, kjer smo si ogledali največji grad v Sloveniji, zeliščni vrt s pokušino zeliščnega čaja in obiskali turistično kmetijo „Kozelin“ z razglednim stolpom in pokušino domačih brezglutenskih dobrot.

V sredo smo si po 1 uri in pol peš hoje, ogledali vrelce življenja in polnilnico mineralne vode Radenska v Boračevi.

V četrtek so v dopoldanskem času sodelujoči na rehabilitaciji kuhali pomursko specialiteto - bograč, ki je že po naravi brez glutena. Pri slavnostni večerji pa so bili udeleženci s strani društva obdarjeni s spominki značilnimi za te kraje. Pražena bučna semena in bučno olje jih bo še nekaj časa spominjalo na prijetno skupno druženje.

V petek smo si s turističnim vlakom ogledali okoliške vinorodne nasade in se ustavili v Radgonski kleti na izobraževanju o veščinah degustiranja vin in penin, vsak udeleženec je prejel diplomo.

V avli hotela Radin so bile vsak dan organizirane delavnice domače obrti kot npr. izdelkov iz lesa, gline, kvačkanja, poslikava na svilo ali pletenja. Večere smo izkoristili za klepete, glasbo, ples in bowling.

Nekateri so prosti čas izkoristili počitku, nordijski hoji, kolesarjenju, sprehodom po parku in okolici, kopanju, masažam, različnim savnam, ki so bila prav tako vključena v animacijski program.

Kljub visokemu številu udeležencev smo iz predvidenih sredstev za obnovitveno rehabilitacijo odraslih, lahko članom bolnikom s celiakijo pokrili stroške dodatnih storitev (oglede, vstopnine, izlete). Družinski člani so vse stroške poravnali sami.

Našemu povabilu o predstavitvi brezglutenskih izdelkov, se je prijazno odzvalo podjetje Prema d.o.o. z brezglutenskimi izdelki proizvajalca Dr. Schär, kateri je podaril vsakemu udeležencu brezglutenske izdelke in reklamni material.

Žal pa v letošnjem letu ni bilo mogoče organizirati praktičnega usposabljanja v pripravi brezglutenskih jedi in sladic. To so nam onemogočili strogi HACCAP predpisi, ki veljajo v zdravilišču.

Letos sem prvič vodil obnovitveno rehabilitacijo odraslih, danes bi mogoče kaj naredil drugače, kljub temu menim, da je lepo uspela. Zahvaljujem se Bredi Kojc, da mi je pomagala, še posebej pri kuharjih in pripravi prehrane, katere je za zaposlene v kuhinji predstavljala velik izziv.

Sedem dnevno druženje je prehitro minilo, prišla je sobota in čas slovesa, ko smo si obljubili na svidenje do naslednje rehabilitacije.

Vodja rehabilitacije odraslih 2009
Robert Letnar

Pozdrav iz obnovitvene rehabilitacije otrok in mladostnikov 2009

Otroci in mladostniki s celiakijo iz cele Slovenije, ki skupaj z vzgojitelji preživljamo 14-dnevno rehabilitacijo v Novigradu sporočamo staršem, da smo srečno pripotovali v Novigrad. Tu nas je pričakalo lepo vreme in zelo toplo morje. Nekateri, predvsem mlajši udeleženci so zaradi domotožja potočili nekaj solzic, katere pa smo z vzgojitelji obrisali in jih potolažili. Po dobro prespani prvi noči so naši obrazi že nasmejani, navezovati smo začeli nova prijateljstva in tako vsaj za naslednjih nekaj dni domotožje odgnali stran. Prebudilili smo se v deževno jutro, vendar pa je po nekaj urah že prenehalo deževati in zdaj nas spet greje sonce. Slabo vreme smo izkoristili za različne delavnice in družabne igre, popoldan pa se bomo namakali v morju.

Dragi starši, bodite pridni in uživajte tako kot mi! Da nas ne boste preveč pogrešali vam pošiljamo nekaj utrinkov iz morja.

Polovica rehabilitacije je že za nami

Naše bivanje se je prevesilo v drugo polovico 14-dnevne obnovitvene rehabilitacije. Po sedmih dneh bivanja v Pineti se počutimo dobro, imamo lepo vreme in pretoplo morje. Vsak dan plavamo, se igramo, ob večernih prireditvah pa uživamo ob nastopih in glasbi. V tem času smo se naučili marsikaj koristnega. Imeli smo delavnice na katerih smo govorili o celiakiji,o ustrezni prehrani, posledicah dietnih prekrškov, obiskal pa nas je tudi zdravnik Tomaž Krenčnik. Za nas je pripravil predavanje o "Celiakiji", zastavljali pa smo mu tudi vprašanja za katera si sami nismo znali odgovoriti. Na tečaju peke kruha smo se učili pripraviti in speči pravi brezglutenski kruh. Ob večernem pikniku na plaži nam je ob dobrotah iz žara dobro teknil. Piknik smo zaključili z ognjemetom in nočnim kopanjem. Naredili smo sprehod do Marede in Novigrada, najmljaši pa smo se popeljali tudi z vlakcem.

Vsem v Slovenijo pošiljamo sončne pozdrave in želimo nasvidenje do naslednjega tedna.

In še nekaj: vašo pošto smo prejeli in smo je bili zelo veseli!

otroci in vzgojitelji

Počitnice se bližajo h koncu

Obnovitvena rehabilitacija otrok s celiakijo in naše bivanje v Pineti se hitro bliža koncu. Domov se vračamo v četrtek 27. 8. 2009 po predvidenem voznem redu. Odhod iz Pnete imamo ob 10.15 uri. V Maribor bomo prispeli predvidoma ob 14.uri. V primeru zastojev na mejnem prehodu ali prometnih zastojih lahko pride do zamude na dogovorjenih postajališčih.

Sedaj pa se gremo še zadnjič v tej koloniji namočit v toplo morje, nato pa se pripravimo na jutrišnji odhod.

Tople pozdrave iz Pinete

otroci in vzgojitelji

Obnovitvena rehabilitacija otrok 2009 je končana

27.8.2009 smo zaključili obnovitveno rehabilitacijo otrok in mladostnikov s celiakijo. V dopoldanskem času smo zapustili Pineto ter se preko mejnega prehoda Sečovlje vrnili v Slovenijo. Slovo od prijateljev je bilo težko saj smo bili priča obrazom polnih solznih oči. To nisobile samo solze žalosti ampak tudi solze sreče in veselja saj smo se vrnili svojim staršem v objem. Vse kar je lepo enkrat mine, na srečo pa v naših srcih ostajajo spomini na prijetne dogodke, ki smo jih doživeli na morju. Ob prihodu v Maribor smo se dokončno poslovili, nekateri pa so skupaj s starši odšli še v Savico na brezglutensko pizzo.