Strokovno predavanje dr. Ljube Gangl Žvikart

Slika 4V soboto 5.4.2008 smo se člani SDC Podružnice za Koroško sestali v restavraciji Aerodrom na strokovnem predavanju. Predavala nam je naša strokovna vodja dr.med. Ljuba Gangl Žvikart o novostih na področju celiakije, ki so bile predstavljene na evropskem kongresu, ki ga je lani septembra v Mariboru organiziralo matično društvo. Najprej smo skupaj obnovili značilne bolezenske znake pri bolnikih s celiakijo ter pojavne oblike bolezni. V nadaljevanju pa nam je predstavila novo metodo diagnosticiranja celiakije, ki jo zaenkrat v Sloveniji izvaja le dr. Dolinšek v Mariboru, predstavila je prednosti ter slabosti hitrih testov za diagnosticiranje celiakije, povedala, da bolniki s celiakijo v 95% prenašamo oves (seveda čisti oves, ki pa ga zaenkrat ni na slovenskem tržišču), ki je do sedaj veljal za prepovedano živilo. Predstavila nam je še vizijo razvoja zdravljenja te bolezni v prihodnje. Ob zaključku predavanja pa so lahko prisotni tudi postavljali vprašanja naši strokovni vodji.

Sledilo je družabno srečanje med katerim smo se posladkali s pecivom, ki so ga spekle naše članice.

Za veliko presenečenje pa je poskrbel naš predsednik, saj je za otroke in tudi za nekatere odrasle ob zaključku srečanja organiziral panoramske polete s športnim letalom. Pilot Sašo jih je popeljal pod nebo, od koder je bil zaradi sončnega vremena res prekrasen pogled na Slovenj Gradec in okoliške kraje. Iskreno se zahvaljujemo pilotu Sašu ter Koroškemu aeroklubu Slovenj Gradec, podjetju Aerodrom Slovenj Gradec d.o.o. in Polak & Polak d.n.o.