Delavnica: Burek brez glutena na več načinov

Delavnica peka burek brez glutena Koroska 2013 34V soboto 13.4.2013 smo v MKC Slovenj Gradec pripravili delavnico: Burek brez glutena na več načinov. Iz Zenice in iz Brčkega v Bosni sta se odzvali povabilu ga. Amela Telalović Kapetanović - predsednica Zeniškega področja in ga. Emina Ružić – predsednica Brčkega društva za celiakijo ter Bernarda Klančnik – učiteljica kuharstva na Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta ter nam pričarale pripravo bureka na več načinov.

Na delavnici so sodelovali bolniki s celiakijo iz podružnic Primorske, Celja, Podravja in Koroške. Udeležba je bila odlična, prav tako vzdušje, saj smo vsi aktivno sodelovali in pripravili kar nekaj slastnih mesnih burekov, »krompiruš« in »sirnic«, na koncu pa so nam pokazale še nekaj skrivnosti pri pripravi »lepinj«.

Pri izvedbi delavnice nam je priskočil na pomoč proizvajalec hrane brez glutena Dr. Schär in njegov zastopnik za Slovenijo Prema d.o.o., za kar se lepo zahvaljujemo.

Z novimi znanji in z obljubo, da bomo takšne delavnice še ponovili smo se od »predavateljic« poslovili in si zaželeli: Na snidenje.

Oglejte si po katerih receptih smo na delavnici pripravljali jedi.

mesni burek brez glutenaTesto:

½ kg moke Schar MIX B,

30 dkg mletega govejega mesa
½ dcl vode
2 čebuli
sol in poper po okusu

Medtem pripravimo nadev.
Mesu dodamo vodo, dobro premešamo in nato dodamo čebulo, sol in poper.

Nato testo razvaljamo z »oklagijom«, pokapamo s par kapljicami olja, pripravljeno maso nadevamo na testo, naredimo male zvitke, zopet pokapamo z oljem in pečemo v zagreti pečici na 200°C cca 20 min. Nato polijemo z vnaprej pripravljeno vrelo vodo, v katero smo dodali sol po okusu ter malo masla in pečemo še približno 5 minut. Ko vzamemo pekač iz pečice, obrnemo burek, da se še zgornji del malo zmehča.

Testo:

½ kg moke Schar MIX B

15 dkg  nepasirane skute
2 jajci
2 – 3 žlice kisle smetane

Medtem pripravimo nadev.

Postopek je isti, kot za mesni burek, le da se ne polije z vodo ampak se na vrh namaže z kislo smetano in ostankom nadeva.  Pečemo v zagreti pečici na 200°C cca 20 min.

Testo:

½ kg  moke Schar MIX B

30 dkg krompirja narezanega na kockice
2 čebuli
sol in poper po okusu

Medtem pripravimo nadev.

Nato testo  razvaljamo z »oklagijom«, pokapamo s par kapljicami olja, pripravljeno maso nadevamo na testo, naredimo male zvitke, zopet pokapamo z oljem in pečemo v zagreti pečici na 200°C cca 20 min. Nato polijemo z vnaprej pripravljeno vrelo vodo, v katero smo dodali sol po okusu ter malo masla in pečemo še približno 5 minut. Ko vzamemo pekač iz pečice, obrnemo burek, da se še zgornji del malo zmehča.

lepinje brez glutenaSestavine:

10 žlic moke Schar MIX B,
2 mali žlički suhega kvasa
2 – 3 dcl tople vode.

Priprava:

V posodi zamešamo moko, kvas in sol, dodamo toplo vodo, pregnetemo in pustimo da vzhaja. Ko se testo podvoji, oblikujemo lepinjo, ki jo zarežemo po površini. Lahko jo posujemo s sezamom, kumino semeni …