Predavanje o dieti brez glutena in navskrižnih kontaminacijah

V torek, 3. 3. 2015, smo na Pediatrični kliniki v Ljubljani poslušali predavanje o dieti brez glutena in navskrižnih kontaminacijah z glutenom, na katere je potrebno pri dieti paziti. To je glavna tematika, ki zanima vsakega bolnika s celiakijo. Predaval je mladi raziskovalec na Pediatrični kliniki v Ljubljani Evegen Benedik, univ. dipl. inž. živil. tehnol., ki je razložil kaj je celiakija, kaj je gluten, značilnosti diete brez glutena, še posebej pa je opozoril na primere navskrižne kontaminacije z glutenom in kako se jim izogniti. Na koncu je predstavil tudi uporabo modernih tehnologij pri dieti brez glutena, tako lahko na primer z aplikacijo na pametnih telefonih izvemo ali nek izdelek vsebuje gluten. Predvanja so se udeležili številni novi člani, ki so izvedeli veliko novih informacij o dieti brez glutena in pasteh, na katere moramo paziti, na koncu pa je predavatelj odgovarjal tudi na številna konkretna vprašanja.