Strokovno predavanje o povezavi med celiakijo in mladimi možgani

V četrtek, 16. 4. 2015, smo na Pediatrični kliniki v Ljubljani poslušali predavanje z naslovom Celiakija in mladi možgani. Predavala nam je dr. Marija Anderluh, dr. med., iz Službe za otroško psihiatrijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Pripravila je zelo zanimivo predavanje o vplivu celiakije na možgane. Tematika, o kateri se zelo malo piše in govori. Najprej je predstavila razvoj in spreminjanje možganov z odraščanjem, nato pa nekatere bolezni, ki so bile prisotne pri pacientih skupaj s celiakijo, z brezglutensko dieto pa so se pri nekaterih popravile (avtizem, epilepsija, shizofrenija..). Celiakija je sistemska bolezen, ki prizadene tudi druge organske sisteme, med njimi tudi možgane. Za razvoj teh bolezni obstajajo različni mehanizmi nastanka in natančnejši vpliv bolezni na nevrone še ni podrobneje poznan. Predavanje je zaključila z napotki kako se lažje spopadati s stresom, ki ga otroci, mladostniki in tudi odrasli doživljajo ob uvedbi in držanju stroge brezglutenske diete. Po predavanju smo imeli tudi pogovor o čustvih, skušnjavah in težavah ob držanju stroge brezglutenske diete ter nerazumevanju okolice za to nujnost.