Strokovno predavanje Celiakija in zdravila

Magister farmacije Bruno Nussdorfer je za ljubljansko podružnico Slovenskega društva za celiakijo 15. 11. 2016 pripravil strokovno predavanje z naslovom Celiakija in zdravila. V izčrpni predstavitvi smo med drugim izvedeli, da farmacevtska podjetja po trenutno veljavni zakonodaji morebitne vsebnosti glutena v njihovih izdelkih niso obvezana deklarirati. Mag. Nussdorfer je opozoril, da bi se gluten lahko nahajal zlasti v sestavinah: predgelirani škrob, Na hidroksimetil škrob, Na karboksimetil škrob in maltodekstrin (ki jih vsebujejo tudi nekatera najbolj prodajana zdravila) ter v nekaterih aditivih. Čeprav je količina zaužitih zdravil majhna, Nussorfer bolnikom s celiakijo predlaga, naj sestavine zdravil preverijo in se po potrebi poslužijo pravice zamenjave zdravila z drugim terapevtsko zamenljivim zdravilom. Na predavanju smo izvedeli tudi, da so nekatere raziskave zdravil, ki bi jih lahko uporabili za zdravljenje celiakije, v obetavni fazi.