Predavanje o kožnih spremembah pri celiakiji

V torek, 2. 4. 2014, smo imeli na Pediatrični kliniki v Ljubljani predavanje z naslovom Kožne spremembe pri celiakiji, ki ga je predstavila Olga Točkova, dr. med., spec. dermatovenerologije. Predavateljica je predstavila tipične in netipične kožne spremembe pri bolnikih s celiakijo.

 

Kot tipična kožna bolezen velja Dermatitis herpetiformis Duhring (DHD), ki se kaže kot pordeli, drobni mehurčki, ki močno srbijo. Take kožne spremembe so imunološki odgovor na obremenitev črevesja z glutenom. Predavateljica je nazorno razložila glavne značilnosti, nastanek, klinično sliko, potek diagnosticiranja in zdravljenje DHD. Podobne spremembe na koži kot pri DHD povzročajo tudi atopijski dermatitis, eczema idr., ki pa niso povezani s celiakijo. Pri celiakiji, pa se na koži lahko pojavljajo tudi netipične spremembe oziroma pridružene kožne spremembe kot so alopecia areata, vitiligo, luskavica, erytema nodosum...

Po predavanju je predavateljica odgovarjala na številna konkretna vprašanja članov, kar kaže na to, da imajo bolniki s celiakijo pogosto tudi težave s kožo.

Kontakt

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  +386 (0)59 035 035 (Partizanska cesta)
  +386 (0)2 300 63 50 (Ljubljanska ulica)
  +386 (0)2 300 63 51 (Faks)
  Ljubljanska ulica 5 | 2000 Maribor

Delovni čas pisarne SDC
Pon - Pet: od 09.00 do 13.00
 

Povežite se z nami