Jesen na naših mizah

Delavnica Jesen na nasih mizah 4

Ne dolgo nazaj smo v podružnici Ljubljana izpeljali kuharski tečaj za otroke, 28. 10 2011 pa smo organizirali še tečaj za odrasle. Tečaja se je udeležilo veliko število članov, nekatere smo morali ob prijavi celo zavrniti, saj aktivno delo v večjih skupinah onemogoča normalen potek tečaja. Med prisotnimi je bilo tudi nekaj novih obrazov, ki so se s celiakijo srečali pred kratkim in jim priprava brezglutenskih jedi še ne gre dobro od rok.

Tečaj je ponovno vodila Majda Jurše, ki je pripravila različne recepte. Najprej so udeleženci dobili nekaj teoretičnih napotkov in navodil, ki so pomembni pri pripravi hrane in uporabi raznih sestavin. Predvsem je bil podan poudarek na pravi izbiri izdelkov, ki ne vsebujejo glutena. Nato so se lotili praktičnega dela, kjer so posamezno ali skupinsko pripravili določeno jed, vsi pa so lahko opazovali tudi druge kako se postopa pri pripravi ostalih dobrot. Če se je pri kom zataknilo je na pomoč priskočila vodja in jim svetovala kako postopati. Tečajniki so pripravili kremno juho iz bučk, skutno-bučni namaz, mesno-zelenjavne polpete, testenine s puranjim mesom in omako, furmanske zrezke, pleskavice v lepinji, burek, kostanjevo rulado, jesenski zavitek ter brezglutenski kruh, ki je nepogrešljiv skoraj ob vsakem obroku.

Ob obloženi mizi jesenskih jedi so vsi ponosno stopili pred objektiv, nato pa okusili jedi, katere so pripravili. Ostalo ni nič, kar pomeni, da so bile dobro pripravljene in izvrstnega okusa. ZA vse tiste, ki se tečaja niste mogli udeležiti vam prilagamo recept za bučno juho.

Ker je zanimanja za tečaj še vedno veliko bomo v novembru organizirali še en tečaj, o tem pa boste pravočasno obveščeni.

Andrej Košmrlj