Tečaj priprave jedi in ustvarjalne delavnice za otroke

Pesem celiakijaV ljubljanski podružnici smo poleg tečajev za odrasle prvič organizirali tudi tečaj za naše najmlajše člane. Ideja nas je pripeljala do zasnove in organizacije tečaja. Povezali smo se z zavodom za kulturo in turizem Parnas in se dogovorili za sodelovanje. Tako smo se 23. 10. 2010 zbrali v Interpretacijskem centru Rob, kjer so otroci nabirali izkušnje v pripravi enostavnih jedi za različne priložnosti. Poleg otrok so se tečaja udeležili tudi njihovi starši, ki so jim pri delu po potrebi pomagali. Gospa Metka, ki nas je sprejela, je mladim udeležencem najprej razdelila spominske majice, katere so otroci takoj oblekli in so jim služile namesto predpasnikov. Tečaj sta vodili Suzana in Mojca. Ob napisanih receptih opremljenih s slikovnim materialom so otroci naredili sadno rulado, marelične kroglice s korenčkom, figove kroglice polnjene z mandeljni, makove kroglice z orehi, pripravili so raznovrstne kanapeje in za poslastico še sadni sladoled z orehi. Otroci so vse jedi pripravljali z navdušenjem, ob zaključku tečaja pa je sledila obvezna degustacija izdelkov ter skupinska fotografija.

S tem smo zaključili praktični del tečaja, nadaljevali pa smo ga z ustvarjalno delavnico. Preselili smo na nekaj kilometrov oddaljeno Trubarjevo domačijo na Rašici. Najprej smo zavili v knjigoveško delavnico. Vsak izmed nas je izdelal svojo miniaturno knjigo. Dobili smo potreben material in pod navodili animatorke se je izdelovanje knjige pričelo. Otroci so bili zelo ustvarjalni. Ob zaključku so imeli v rokah različne ročno izdelane knjige z recepti, ki so jih preizkusili na tečaju. Za uvodno stran knjige je Mojca pripravila kratko deklamacijo z naslovom »Celiakija«, katero so otroci z navdušenjem deklamirali.

Naše srečanje smo zaključili še z ogledom Trubarjeve domačije; knjigoveško delavnico, spominsko hišo s spominsko sobo in žago ter mlin. Razšli smo se v popoldanskih urah z željo otrok in staršev, da se takšno srečanje v prihodnosti še ponovi.