Skupščina in predavanje doc. dr. Tomaža Kocjana

Skupscina SDC Ljubljana 412. februarja smo v podružnici Ljubljana izpeljali redno letno skupščino. Na njej so člani podružnice sprejeli poročilo o delu in finančno poročilo ter sprejeli smernice za leto 2009. Nadzorni odbor je podal skupščini svoje poročilo v katerem so zapisali, da je predsedstvo poslovalo transparentno in v skladu s pravilniki. Prisotni so bili z izpeljanimi programi v letu 2008 zadovoljni, prav tako tudi z opravljenim delom članov predsedstva.

Ob skupščini smo članom omogočili še poslušanje predavanja, ki ga je pripravil doc. dr. Tomaž Kocjan, dr. med. iz UKC, KO za endokrinologijo. Naslov predavanje je bil »Bolezni kosti pri celiakiji« Priostni so izvedeli osnovne podatke o zgradbi kosti in za njihovo obnavljanje potrebnih vitaminov. Pri bolnikih s celiakijo je to še veliko bolj pomembno, saj zaradi malabsorbcije njihovega tankega črevesja prihaja do pomanjkanja pomembnih vitaminov za regeneracijo kosti. Po njegovih besedah bolnikom s celiakijo pogosteje odkrivajo osteopenijo, v nekaterih primerih pa prihaja tudi do osteoporoze.

Po zaključku predavanja je zdravnik odgovarjal na postavljena vprašanja članov, temu pa je sledilo še kratko druženje ob prigrizku in izmenjavi izkušenj. Le te pa so bistvene za boljše življenje obolelih za celiakijo.