Dr. Rado Janša predaval članom podružnice

Predavanje dr Jansa raznolikost celiakije 1Dr. Rado Janša, dr. med. je za člane podružnice pripravil strokovno predavanje z naslovom »Raznolikost celiakije pri odraslih bolnikih«. Predavanje je potekalo 15.2.2007 na Pediatrični kliniki. Prisotni so tekom predavanja spoznali različne oblike in težave bolnikov s katerimi se srečujejo oboleli za celiakijo. Pojavljajo se lahko prebavne težave, slabo počutje, napenjanje v trebuhu, bruhanje, diareje, v nekaterih primerih zaprtost, slabokrvnost, itd. Poleg so lahko prisotne tudi druge vzporedne bolezni kot je avtoimunsko obolenje ščitnice, osteoporoza ali celo nekatere kožne spremembe. Vsekakor je dobro ob takšnih znakih pomisliti tudi na celiakijo ter opraviti potrebne preiskave, katere opravljajo v gastroenteroloških ambulantah. Še zmeraj pa velja, da je za bolnika s celiakijo, katero ima diagnostično dokazano, edino zdravilo stroga brezglutenska dieta, ki traja celo življenje. Po predavanju je dr. Rado Janša odgovarjal na različna vprašanja prisotnih.