Predavanje in delavnica brezglutenske prehrane v vrtcih in šolah

Delavnica za kuharsko osebje sol in vrtcev 18Pred časom je bila iz strani Slovenskega društva za celiakijo izvedena anketo za starše o brezglutenski dietni prehrani njihovih otrok v vrtcih in šolah. Odgovori staršev so nam razkrili primere dobre prakse in sodelovanja, prav tako pa se je pokazala potreba po dodatnem izobraževanju, ki bi bilo namenjeno kuharskemu osebju v vrtcih in šolah, ki pripravlja brezglutensko dietno prehrano.

Veliko staršev je bilo mnenja, da kuharsko osebje premalo pozna celiakijo kot bolezen in pomen izvajanja stroge in dosledne brezglutenske diete. V okviru rednih izobraževanj in dodatnih usposabljanj, ki jih organizirajo za delavce šole, teh vrst izobraževanj ni, zato se je SDC odločilo, da v organizira delavnice za osebje v kuhinjah vrtcev in šol, ki pripravlja dietne brezglutenske obroke.

Namen predavanja in delavnice je osvežiti in nadgraditi znanje o celiakiji ter pridobiti praktične veščine, ki bodo v pomoč vsem, ki pripravljajo brezglutenske diete.

Na podružnici za Podravje smo izvedli predavanje in delavnico brezglutenske prehrane s poudarkom na prepoznavanju pasti pri pripravi obrokov. Zanimanje za dodatno izobraževanje zaposlenih je prvi pokazal ravnatelj O.Š. Dušana Flisa v Hočah g. Bojan Strgar, ki nam je prijazno namenil šolske prostore in ponudil pomoč šolskega kadra pri organizaciji izobraževanja.

Predavanje in delavnica brezglutenske prehrane v vrtcih in šolah, je potekala dietne v torek, 20.8.2013 od 8.330 -13.00 ure v prostorih šole v Hočah. Predavanje in delavnico je obiskalo 15 udeležencev iz O.Š. Oplotnica, Lenart, Šentilj, Hoče, Rogoza, O.Š. Ludvika Pliberška Maribor, vrtec Lenart,Rogoza, Hoče. V predavanju Brede Kojc, dipl.m.s. so udeleženci spoznavali celiakijo in osnovna znanja o bolezni, praktično delavnico pa je vodila Majda Jurše dipl.inž. živ.

V praktičnem delu smo pripravili brezglutenski kruh, pizze, žemljice, sirove štručke, palačinke, jabolčni zavitek, žličnike, njoke in hrustavci in kuhane slane štruklje.

V povratnih informacijah, ki smo od udeležencev dobili, so bili z potekom predavanja in delavnice zelo zadovoljni. Pridobili so nova znanja ter veliko odgovorov na vprašanja, ki so se jim pri delu zastavljala.

Pripravila
Simona Ornik

Kontakt

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  +386 (0)59 035 035 (Partizanska cesta)
  +386 (0)2 300 63 50 (Ljubljanska ulica)
  +386 (0)2 300 63 51 (Faks)
  Ljubljanska ulica 5 | 2000 Maribor

Delovni čas pisarne SDC
Pon - Pet: od 09.00 do 13.00
 

Povežite se z nami