Predavanje in delavnica brezglutenske prehrane v vrtcih in šolah

Delavnica za kuharsko osebje sol in vrtcev 18Pred časom je bila iz strani Slovenskega društva za celiakijo izvedena anketo za starše o brezglutenski dietni prehrani njihovih otrok v vrtcih in šolah. Odgovori staršev so nam razkrili primere dobre prakse in sodelovanja, prav tako pa se je pokazala potreba po dodatnem izobraževanju, ki bi bilo namenjeno kuharskemu osebju v vrtcih in šolah, ki pripravlja brezglutensko dietno prehrano.

Veliko staršev je bilo mnenja, da kuharsko osebje premalo pozna celiakijo kot bolezen in pomen izvajanja stroge in dosledne brezglutenske diete. V okviru rednih izobraževanj in dodatnih usposabljanj, ki jih organizirajo za delavce šole, teh vrst izobraževanj ni, zato se je SDC odločilo, da v organizira delavnice za osebje v kuhinjah vrtcev in šol, ki pripravlja dietne brezglutenske obroke.

Namen predavanja in delavnice je osvežiti in nadgraditi znanje o celiakiji ter pridobiti praktične veščine, ki bodo v pomoč vsem, ki pripravljajo brezglutenske diete.

Na podružnici za Podravje smo izvedli predavanje in delavnico brezglutenske prehrane s poudarkom na prepoznavanju pasti pri pripravi obrokov. Zanimanje za dodatno izobraževanje zaposlenih je prvi pokazal ravnatelj O.Š. Dušana Flisa v Hočah g. Bojan Strgar, ki nam je prijazno namenil šolske prostore in ponudil pomoč šolskega kadra pri organizaciji izobraževanja.

Predavanje in delavnica brezglutenske prehrane v vrtcih in šolah, je potekala dietne v torek, 20.8.2013 od 8.330 -13.00 ure v prostorih šole v Hočah. Predavanje in delavnico je obiskalo 15 udeležencev iz O.Š. Oplotnica, Lenart, Šentilj, Hoče, Rogoza, O.Š. Ludvika Pliberška Maribor, vrtec Lenart,Rogoza, Hoče. V predavanju Brede Kojc, dipl.m.s. so udeleženci spoznavali celiakijo in osnovna znanja o bolezni, praktično delavnico pa je vodila Majda Jurše dipl.inž. živ.

V praktičnem delu smo pripravili brezglutenski kruh, pizze, žemljice, sirove štručke, palačinke, jabolčni zavitek, žličnike, njoke in hrustavci in kuhane slane štruklje.

V povratnih informacijah, ki smo od udeležencev dobili, so bili z potekom predavanja in delavnice zelo zadovoljni. Pridobili so nova znanja ter veliko odgovorov na vprašanja, ki so se jim pri delu zastavljala.

Pripravila
Simona Ornik