Jesensko kolesarjenje in priprava brezglutenskih jedi iz žara

Zbrali smo se v Ankaranu pri nogometnem igrišču. Najprej smo se informirali o poteku proge. Vodja kolesarjenja Franko nas je opozoril na pasti in gost promet.

Jesensko kolesarjenje in priprava jedi iz zara 5Pot nas je vodila po Jadranski cesti in nato po kolesarski poti proti Serminu in zatem mimo Luke proti Kopru. Od Marine pa do tržnice ni kolesarske poti, zato smo ta del pešačili. Pot smo nadaljevali ob Piranski cesti, pod podvoz in ob Tomšičevi cesti proti avtobusni postaji. Nato smo pot nadaljevali po Porečanki do Bertokov. Tam smo si ogledali Škocjanski zatok. Po krajšem postanku, smo se vrnili po isti poti od Sermina do Ankarana.

V popoldanskih urah smo izvedli delavnico. Delavnico smo organizirali z namenom, da se udeleženci naučijo nekaj novih skrivnosti priprave jedi z žara. Povod za to srečanje je bil tudi namenjen temu, da se bolnike s celiakijo osvesti o tem, da včasih mesarji v mleto meso dodajajo drobtine in da morajo biti na to še posebej pozorni. Z nami je bil tudi Evelin Špeh, izkušen mojster, ki nam je strokovno pokazal pripravo specialitet z žara in z velikim navdušenjem smo tudi sami pekli. Udeleženci so se naučili kar nekaj novih prijemov pri peki na žaru in bili so zelo zadovoljni, ko so poskusili svoje dobrote.

Po prijetnem druženju so vsi z nasmehom na obrazu odšli domov.