Lokalna raven SDC

Slovensko društvo za celiakijo, je društvo, ki je organizirano po podružnicah. Člani podružnic so hkrati člani Slovenskega društva za celiakijo.

Društvo, ki deluje na nacionalnem nivoju zraven temeljnih smernic za ureditev statusa bolnikov s celiakijo in publiciranjem, organizira tudi vseslovenska srečanja članov društva. Podružnice tako samostojno organizirajo srečanja svojih članov, katerim je na ta način dana možnost še tesnejšega sodelovanja. Člani podružnic prek svojega predsednika, ki ob ustanovitvi podružnice postane član predsedstva Slovenskega društva za celiakijo, vodilnim v društvu posredujejo svoje predloge.

Podružnice SDC se predstavijo

• Celje
  • Gorenjska
  • Ljubljana
  • Koroška
  • Podravje
  • Primorska
  • Pomurje

Oblakova ulica 5
3000 Celje

SDC - Podružnica Celje

Podružnico Celje smo ustanovili julija 1995 v Celju. Do danes šteje že več kot 300 članov. Pokrivamo celjsko regijo, ki se razteza od začetka Štajerske na zahodu do obronkov Pohorja na vzhodu, na severu do Zgornjesavinjske doline ter meje s Koroško v Hudi Luknji ter na jugu do Dolenjske.

Vključujemo naslednje občine: Celje, Občina Bistrica ob Sotli, Braslovče, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec.

Čez celo leto organiziramo različne oblike druženja za naše člane, kjer vsi skupaj odkrivamo pasti brezglutenske diete, delimo medsebojne izkušnje ter spoznavamo, da ob odkritju celiakije nismo sami in edini.

Iz izobraževalnih vsebin pripravljamo tečaje in delavnice brezglutenske priprave hrane ter strokovna predavanja. Večkrat letno poskrbimo za rekreacijo naših članov. Cilji naših pohodniških druženj so bližnji hribi in griči. Enkrat letno se srečamo tudi na kakšnem pikniku ali ekskurziji. In za konec - v skladu z našimi finančnimi zmožnostmi - se poveselimo in obdarimo člane za novo leto.

Vsak prvi ponedeljek v mesecu, od 17.00 do 19.00 ure, so na voljo brezglutenske posvetovalnice v Klubu zdravja v stavbi RITS, Kidričeva 25, 3.nadstropje (Navodnik) v Celju. Posvetovalnice so namenjene individualnim pogovorom z različnimi strokovnjaki s področij odkrivanja in zdravljenja celiakije ter priprave brezglutenske hrane.

Vabimo vse člane podružnice, da nam dajo svoje predloge, nam povedo svoje želje, hotenja, nas pograjajo ali pohvalijo, ... in nam seveda tudi pomagajo po svojih močeh. Dobrodošli.

Osnovno zdravstvo Gorenjske
Zdravstveni dom
Gosposvetska 10
4000 Kranj

SDC - Podružnica Gorenjska

Tudi na Gorenjskem smo se odločili za ustanovitev podružnice SDC za področje Gorenjske. Ustanovna skupščina je potekala 23. 1. 2002 v prostorih Zavoda za zdravstveno varstvo v Kranju, prisostvovalo pa je približno 40 udeležencev skupaj z gosti.

Podružnica zajema celotno Gorenjsko z vsemi 19 občinami. Strokovni nadzor nad delom podružnice sta prevzela Martina Šavs Požek dr. med. ter dietetik Jože Lavrinec, oba iz Splošne bolnišnice Jesenice.

Podružnica zajema približno 170 članov tako odraslih kot otrok. V program dela društva smo uvrstili obveščanje javnosti o nujnosti in pomenu brezglutenske diete, obveščanje bolnikov s celiakijo o obstoju podružnice v Kranju ter njihovo vključevanje v podružnico, obveščanje o prehrambnih izdelkih, vsebnosti oz. nevsebnosti glutena v prehrani, pripravo strokovnih predavanj ter sodelovanje pri aktivnostih matičnega društva.

Člane, ki želijo sodelovati pri delu podružnice vabim, da se oglasijo na elektronski naslovThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Bohoričeva ulica 20

SDC - Podružnica Ljubljana

Podružnica Ljubljana je ena izmed osmih podružnic Slovenskega društva za celiakijo in je bila ustanovljena 29. 6. 1996. Smo najštevilnejša podružnica saj štejemo preko 550 članov, kar predstavlja 1/4 članov Slovenskega društva za celiakijo. Združujemo bolnike iz 37 občin. To so: Ljubljana, Škofljica, Litija, Zagorja ob Savi, Hrastnik, Trbovlje, Radeče, Ivančna Gorica, Grosuplje, Dobrepolje, Velike Lašče, Ribnica, Kočevje, Kostel, Osilnica, Sodražica, Bloke, Cerknica, Loška Dolina, Loški Potok, Borovnica, Logatec, Vrhnika, Dobrova-Polhov Gradec, Horjul, Brezovica, Ig, Medvode, Vodice, Kamnik, Komenda, Trzin, Mengeš, Lukovica, Moravče, Domžale in Dol pri Ljubljani. Podružnica se financira preko javnih razpisov občin, sredstev FIHO, nekaj pa tudi z donacijami podjetij.

Osnovne naloge in cilji podružnice so:
združevati bolne, jim nuditi pomoč, dajati prve nasvete, za njih organizirati strokovna predavanja s področja celiakije, organizirati druženja za bolnike s celiakijo kot oblika samopomoči, jih seznanjati z novostmi na področju brezglutenske prehrane in ne-vsebnosti glutena v njej, s kuharskimi tečaji in tečaji peke kruha usposabljati obolele za samostojno pripravo brezglutenskih jedi, sodelovati in spodbujati domače proizvajalce k izdelavi brezglutenskih izdelkov in še bi lahko naštevali.

Posebno pozornost posvečamo tistim bolnikom, ki izvirajo iz socialno ogroženih družin in jim omogočamo vključevanje v vse programe ter jim nudimo pomoč v obliki hrane oz. brezglutenskih paketov. Preko medijev in spletne strani želimo ozaveščati javnost o celiakiji in problematiki s katero se srečujejo bolniki v vsakdanjem življenju. Preko spletne strani vas bomo  tudi seznanjali o aktivnostih v naši podružnici. Sodelujemo s strokovnjaki na področju gastroenterologije, živilske industrije in ostalimi sorodnimi društvi.

Strokovni nadzor nad delom podružnice vodi prim. Marjeta Sedmak, dr. med., iz gastroenterološke službe na Pediatrični kliniki v Ljubljani.

V kolikor so vam postavili diagnozo celiakija in želite pristopiti v društvo nam pišite na naslov This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali nas pokličite na GSM 041/489 055 in izvedeli boste vse podrobnosti.

Gosposvetska 3
2380 Slovenj Gradec

SDC - Podružnica za Koroško

Člani podružnice za Koroško so na volilni skupščini 5.12.2010 izvolili novo predsedstvo. Delo v prihodnjem obdobju bo potekalo predvsem na vzpodbujanju vseh članov, da bi se aktivno vključevali v projekte, ki jih bomo organizirali v podružnici. Zavedamo se kako pomembno je druženje z ljudmi, ki imajo enake težave kot mi sami in kako dobrodošla je vsaka njihova pomoč in izmenjava izkušenj in bi to radi prenesli tudi na svoje člane. V podružnici za Koroško želimo v nadaljevanju pripraviti številne projekte, sodelovati z drugimi podružnicami in matičnim društvom

Če so vam odkrili in potrdili celiakijo in vas zanima delo v podružnici ali pa želite pristopiti v društvo, nam pišite na naslov, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali nas pokličite na GSM 041/489 053 in izvedeli boste vse podrobnosti.

Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor
Trg Miloša Zidanška 3
2000 Maribor