Smernice za gostince

Slovensko društvo za celiakijo je pripravilo smernice za pripravo hrane brez glutena, ki so v lahko v pomoč vsem, ki pripravljajo hrano brez glutena (npr.: gostincem)

V smernicah najdete naslednja poglavja: Obrazložitev osnovnih pojmov; Živila, ki vsebujejo gluten; Živila, ki ne vsebujejo glutena; Skriti gluten; Priprava hrane brez glutena; Postrežba hrane brez glutena.

Smernice si lahko preberete in prenesete tukaj.

Brošura za paciente

V okviru mednarodnega projekta Focus in CD je bil pripravljen celovit priročnik z zbranimi informacijami o življenju s celiakijo. V njem so zbrane vse najpomembnejše informacije, ki jih potrebuje bolnik s celiakijo: o celiakiji, zdravljenju, psihosocialnih vidikih, o dieti, izbiri in nakupovanju živil, organizaciji kuhinje, nekaj najosnovnejših receptov in primerov jedilnikov, ter nasveti za obiske restavracij in potovanja.

Ogled in prenos brošure: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Focus-on-CD-brosura-za-paciente-SLO.pdf

Več o projektu Focus in CD je dostopno: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Focus-IN-CD.html

Smernice za otroke in mladostnike

Slovensko društvo za celiakijo je pripravilo smernice za pripravo hrane brez glutena za otroke in mladostnike, ki so v lahko pomoč bolnikom s celiakijo, predvsem pa osebam, ki pripravljajo brezglutensko hrano v vzgojno-varstvenih in vzgojno-izobraževalnih ustanovah. 

V smernicah najdete naslednja poglavja: Obrazložitev osnovnih pojmov; Prepovedana živila - živila, ki vsebujejo gluten; Dovoljena živila - živila, ki ne vsebujejo glutena; Skriti gluten; Priprava hrane brez glutena; Postrežba hrane brez glutena; HACCP sistem; Jedilnik brez glutena in primeri; Pregled živil pri brezglutenski dieti; Dodatek k HACCP - za nadzor glutena; Aditivi, ki vsebujejo gluten.

Smernice si lahko preberete in prenesete tukaj.

Spletni tečaj za bolnike s celiakijo

V okviru mednarodnega projekta Focus in CD je nastal interaktivni spletni tečaj v katerem najdete celovite informacije o celiakiji, diagnostiki, spremljanju in nadzoru diete, brezglutenski dieti, psihosocialnih vidikih in soočanju z omejitvami, ki jih prinaša celiakija. V spletnem tečaju lahko preverite tudi svoje znanje o celiakiji.

Spletni tečaj najdete na tej povezavi: https://www.poznam-celiakijo.com/focusincd-si

Več o projektu Focus in CD je dostopno: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Focus-IN-CD.html

Kontakt

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  +386 (0)59 035 035 (Partizanska cesta)
  +386 (0)2 300 63 50 (Ljubljanska ulica)
  +386 (0)2 300 63 51 (Faks)
  Ljubljanska ulica 5 | 2000 Maribor

Delovni čas pisarne SDC
Pon - Pet: od 09.00 do 13.00
 

Povežite se z nami