Smernice za pripravo brezglutenske hrane

Slovensko društvo za celiakijo je pripravilo splošne smernice za pripravo hrane brez glutena, ki so v lahko pomoč bolnikom s celiakijo in vsem, ki pripravljajo hrano brez glutena - gostincem, šolam, vrtcem itn.

V smernicah najdete naslednja poglavja: Obrazložitev osnovnih pojmov; Živila, ki vsebujejo gluten; Živila, ki ne vsebujejo glutena; Skriti gluten; Priprava hrane brez glutena; Postrežba hrane brez glutena.

Smernice si lahko preberete in prenesete tukaj.

Smernice za otroke in mladostnike

Slovensko društvo za celiakijo je pripravilo smernice za pripravo hrane brez glutena za otroke in mladostnike, ki so v lahko pomoč bolnikom s celiakijo, predvsem pa osebam, ki pripravljajo brezglutensko hrano v vzgojno-varstvenih in vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

V smernicah najdete naslednja poglavja: Obrazložitev osnovnih pojmov; Prepovedana živila - živila, ki vsebujejo gluten; Dovoljena živila - živila, ki ne vsebujejo glutena; Skriti gluten; Priprava hrane brez glutena; Postrežba hrane brez glutena; HACCP sistem; Jedilnik brez glutena in primeri; Pregled živil pri brezglutenski dieti; Dodatek k HACCP - za nadzor glutena; Aditivi, ki vsebujejo gluten.

Smernice si lahko preberete in prenesete tukaj.