Razdvojeni ob kozarcu piva

Misel nanj je nemalokrat preveč mamljiva, da bi se ga vzdržali celo bolniki s celiakijo. predvsem v tujini je mogoče kupiti pivo z oznako »brez glutena«. Na tradicionalnem Oktobrfestu v münchnu v goste vabijo tudi bolnike s celiakijo. In celo nekateri testi o vsebnosti glutena v posamezni vrsti, znamki piva pihajo na dušo pivoljubom.

Si ga res smemo privoščiti?

V Slovenskem društvu za celiakijo razpolagamo z rezultati nekaterih analiz piv, ki so namenjena širokemu krogu kupcev in so proizvedena v Sloveniji. Večina rezultatov kaže, da piva vsebujejo manj kot 20 mg glutena na kilogram izdelka, kar pomeni, da bi le-to bilo dovoljeno v brezglutenski dieti. Prav ti rezultati so med bolniki s celiakijo sprožili številne dileme in odprli nova vprašanja. Poraja se vprašanje, zakaj večina raziskovalnih centrov, ki se ukvarjajo z raziskavami na področju celiakije in brezglutenske prehrane, pivo uvršča na seznam prepovedanih živil oziroma živil, ki se jim je v strogi brezglutenski dieti potrebno izogibati. Sploh kadar gre za piva, ki so pripravljena na osnovi žitaric, ki vsebujejo gluten, in jim je le-ta odstranjen. Drugi problem, ki ga izpostavljajo raziskovalni centri in študije, je ta, da se s pomočjo uveljavljene analize, ki se uporablja za določanje vsebnosti glutena v živilih (ELISA), pomanjkljivo prikaže vrednost hordeina, določene vrste glutena iz ječmena.

Določanje glutena v živilih namreč poteka po imunoencimski kemijski analitski metodi, ki se uporablja za vsa živila: hrano in pijačo. Metoda je zelo zanesljiva in natančna, saj je z njo mogoče dokazati že manj kot 5 mg glutena na kilogram izdelka. Nova spoznanja skupine znanstvenikov v letu 2013 pa kažejo, da se s to imunoencimsko metodo lahko določijo vse vrste glutena iz pšenice (gliadin) in rži (sekalin), medtem ko iz ječmena le določene vrste glutena – hordeina. Hordein je oblika glutena, ki je prisoten v ječmenu, prav ta pa se uporablja v proizvodnji piva. Zaradi tega so na podlagi novih znanstvenih dognanj razvili metodo za določanje do sedaj še manj znanih vrst hordeina v ječmenu in prišli do spoznanj, da so te vrste hordeinov prisotne v pivu v tako velikih količinah, da lahko vplivajo na zdravje ljudi s celiakijo (Tanner GJ, at all, 2013).

Ta ista skupina znanstvenikov je dokazala, da tudi nekatere vrste piva z oznako brez glutena ali nizko vsebnostjo glutena vsebujejo hordein. Analiza 60 vrst piva, ki so prisotni na tržišču pod oznako »znižana vsebnost glutena« in »brez glutena«, je dokazala, da je le osem vrst piva z oznako »brez glutena« dejansko vsebovalo v brezglutenski dieti še dovoljene količine glutena, ostale vrste pa so gluten vsebovale v preveliki količini.

O pivu.

Zanimivosti

• Pivo se uporablja tudi v pripravi jedi. Grenkoba hmelja doda jedem plemenit grenak okus,
kvas pa lahek kvasni okus.
• Encimi kvasa v pivu mehčajo meso, zato je pivo pogost dodatek marinad.
• Da je meso mehkejše in okusnejše, ga pri peki na žaru polivajo s pivom.
• Mnogi kuharji pri pripravi različnih vrst tort uporabljajo pivo namesto vode ali mleka. Ž
zamenjavo dela mleka s pivom v testu za palačinke, dobijo palačinke zanimiv in poln okus.
• Nekatere sladice so prelite z malinovim prelivom, ki je pripravljen iz belgijskega piva
Framboise in malin.

Pivo se med vsemi pijačami na svetu po porabi uvršča na tretje mesto. Velja za najstarejšo in najbolj priljubljeno alkoholno pijačo na svetu. Največ piva med državami izven EU proizvedejo Amerika,Kitajska in Rusija, v Evropski uniji pa Nemčija, Velika Britanija, Poljska in Španija. Po tej osvežilni alkoholni pijači radi posegamo tudi Slovenci, še posebej težko se ji je upreti v vročih poletnih mesecih. Tudi bolniki s celiakijo se težko odpovedo tej nekoliko grenki, a nadvse priljubljeni pijači s prijetno aromo in kar hitro pozabijo, da lahko tudi pivo vsebuje gluten. Beseda ˝pivo˝ izhaja iz latinskega izraza ‚‘bibere‘‘ kar v prevodu pomeni ˝pitje˝. Pivo je bilo v zgodovini poznano že starim Egipčanom in Mezopotamcem, vendar so bila njihova piva popolnoma drugačna od današnjih. Pivo je alkoholna pijača, pripravljena z varjenjem in fermentiranjem sladkorjev, ki s pomočjo encimov nastanejo iz škroba, katerega vir so običajno različna slajena in neslajena žita. Za varjenje piva se najpogosteje uporablja ječmen, pa tudi pšenica, koruza, riž in proso. Najpogostejše sestavine piva so ječmenov slad, hmelj, kvas in kvalitetna voda.

Slad je namočen in osušen kaljeni ječmen ali pšenica. Pri temnih vrstah piva se slad prepraži, s čimer pivo pridobi karamelno aromo in temnejšo barvo. Slad se nato kuha v vodi, v katero se dodata še hmelj in kvas (celice kvasovk). Hmelj daje pivu značilno osvežilno grenkost in prijetno aromo. Z dodatkom kvasa se začne alkoholno vrenje piva. Kvasovke porabljajo ogljikove hidrate, pri čemer nastajata alkohol in ogljikov dioksid. Ko je vrenje piva končano, se pivo prefiltrira in se začne postopek zorenja piva. Pivo vsebuje gluten iz žita, ki se uporablja pri varjenju. Del glutena iz žita pride v pivo - natančna količina je odvisna od vrste uporabljenega žita. Varjenje iz ječmena pusti v pivu samo sledi glutena, pšenica pa ga pusti občutno več. Na količino vsebovanega glutena lahko vpliva tudi postopek varjenja. Običajno velja, da čistejše in svetlejše pivo vsebuje manj glutena.

Imam celiakijo. pivo – da ali ne?

V pivovarski industriji obstaja več načinov priprave piva. Pivo je lahko varjeno z žiti, ki gluten zagotovo vsebujejo, to so pšenična piva. Da so te vrste piva v brezglutenski dieti prepovedane, je razpoznavno že iz imena piva, saj gre za pšenično pivo. Vse ostale vrste piva, ki so varjene iz ječmena, vsebujejo ječmenov slad in različne vrste ječmenovih beljakovin – hordeinov, ki pa niso primerni za bolnike s celiakijo. Ker njihova količina v pivu v večini primerov še ni točno poznana, ostaja pivo med živili in pijačami, ki v brezglutenski dietni prehrani niso primerna. Kadar pa se bolniki s celiakijo kljub vsemu ne morejo upreti skušnjavi po tej alkoholni osvežilni pijači, pa naj si žejo pogasijo s pivom, ki se prodaja pod oznako »brez glutena«.

Zbrano z vseh vetrov

Ali ste vedeli:
• da je usnjene čevlje priporočljivo občasno obrisati s krpo namočeno v pivo, saj tako koža
ohranja naravni sijaj in mehkobo;
• da slikarji uporabljajo pivo kot razredčilo za akvarel barve, ker le to ne spreminja barve;
• da je pivo odličen utrjevalec za lase;
• da rože rastejo hitreje, če jih občasno namesto z vodo zalijemo s pivom;
• da lesenemu pohištvu povrnete sijaj, če krpico iz mikrovlaken namočite v pivo in nežno
negujte les, ta bo postal bolj sijoč in povrnili mu boste barvo;
• da je prvi festival brezglutenskega piva potekal v Čhesterfildu v Angliji leta 2006; na njem
so nekateri celiakaši prvič pili brezglutensko pivo;
• da je v oktobru leta 2013 v San Diegu potekal prvi brezglutenski Oktoberfest.

Strokovni članki o celiakiji

Alergija in intoleranca za zaužita živila pri odraslih

Nekateri bolniki, ki bolehajo za celiakijo, imajo težave v prebavilih in tudi na drugih organih, pa čeprav se strogo držijo brezglutenske diete. Vzrok za to je iskatipoleg drugih dejavnikov-tudi v alergiji ali intoleranci za nekatera druga zaužita živila in ne samo za gluten. Vzroki za nastanek alergije za zaužita živila pri bolnikih s celiakijo:Ugotovljeno je, da so posamezni bolniki s celiakijoalergiki, kar pomeni, da so genetsko nagnjeni k izdelavi protiteles IgE, ki so vzrok za alergijske reakcije. Pri takšnih osebah vnetje...

Celiakija - glutenska enteropatija

Celiakija je z vidika današnjem medicine neozdravljiva avtoimunska bolezen, ki nastane pri osebah z genetsko predispozicijo in najpogosteje prizadene tanko črevesje. Bolezen povzroča beljakovina gluten, ki se nahaja v nekaterih žitih in sicer v pšenici, ječmenu, rži (podobna beljakovina pa se nahaja tudi v ovsu). Posledica preobčutljivosti je stanjšanje – atrofija resic sluznice tankega črevesa, ki ni več sposobna vsrkati dovolj hranilnih snovi iz črevesja v kri, kar privede do simptomov in komplikacij. Ker nam prisotnost protiteles jasno kaže na bolezen,...

Celiakija - so res krivi geni naših davnih prednikov?

Najbrž se vsakdo, ki se ukvarja s celiakijo, bodisi poklicno ali pa je sam ali pa nekdo od družinskih članov obolel za to boleznijo, včasih vpraša: zakaj se je pojavila celiakija in kako je mogoče, da bolezen preobčutljivosti na eno najbolj pogostih hranil v človeški družbi prizedane toliko ljudi? Kolikor je znano, je celiakija pogojena z navzočnostjo določenih genov, ki posameznika predisponirajo, da ob delovanju še nepopolnoma neznanih dejavnikov okolja oboli. Kako to, da bolezen ni izkoreninil naravni izbor, da...

Celiakija pri odraslih

Celiakija je bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na beljakovino gluten, oziroma na njegov alkoholni izvleček gliadin. Posledica preobčutljivosti je stanjšanje resic sluznice tankega črevesa.Tako spremenjena sluznica ni več sposobna vsrkati dovolj določenih hranilnih snovi iz črevesja v kri. Celiakija se lahko pojavi že v otroštvu ali pa šele v odrasli dobi. Zakaj se pojavi pri nekaterih šele v odrasli dobi, še ne razumemo popolnoma. Prevladuje mnenje, da je bolezen pri tistih, pri katerih se pojavi šele v odrasli...

Dermatitis herpetiformis durhring (DHD) pri otrocih

Definicija bolezni DHD je redko, zelo srbeče kronično se ponavljajoče obolenje kože. Izpuščaj je običajno razporejen po telesu sistematično in ga tvorijo trije tipi kožnih vzbrsti: drobni mehurčki, brbončice in koprivka. Prevladujejo mehurčki, zato bolezen uvrščamo med mehurčaste (bulozne) bolezni kože. Prvi je bolezen opisal in imenoval zdravnik Duhring že leta 1884, ko je opazil, da so kožne vzbrsti rade grupirajo v žarišča, ki spominjajo na herpes. Od tu izraz dermatitis herpetiformis (vnetje kože podobno herpesu). Največkrat zbolevajo moški (dvakrat pogosteje od žensk)...

Endoskopska preiskava v otroški dobi

V zadnjih petnajstih letih so se v pediatrični gastroenterologiji začele uveljavljati v diagnostične in terapevtske namene mnoge nove preiskave, ki se pogosto pri otrocih in odraslih razlikujejo. Nepravilno opravljene preiskave rezultirajo pri otrocih z znatno večjo možnostjo za poškodbe in ne nazadnje smrti. Zato je v pediatrični gastroenterologiji potrebno oceniti prednosti in pomanjkljivosti planiranih diagnostičnih preiskav v odnosu na vrednost rezultatov diagnostičnega postopka in možnih komplikacij. Med vsemi novejšimi preiskavami se je endoskopija najbolj uveljavila v pediatrični gastroenterologiji. Razvoj fiberoptičnih endoskopskih...

Epidemiologija celiakije v Evropi

V eni od prvih epidemioloških študij celiakije v Evropi leta 1950 so prikazani podatki o incidenci celiakije, ki je bila v Angliji in Walesu 1/8000 in na Škotskem 1/4000. Diagnoza je takrat temeljila na klasičnih kliničnih značilnostih bolezni in laboratorijskih metodah za dokazovanje malabsorpcije. Uporaba peroralne biopsije tankega črevesa in kasneje kriterijev združenja ESPGAN za diagnosticiranje celiakije sta pomembno vplivala na incidenco celiakije, ki je do srede 70-tih let signifikantno rastla. Najvišjo incidenco so takrat ugotavljali na Irskem, 1/514, in v...

Ko brezglutenska dieta ne »deluje« več

Rezistentna ali refraktorna celiakija V mislih nimamo površne diete brez glutena, ki seveda ne more delovati. V mislih imamo strogo dieto in njeno dosledno spoštovanje, a ta preprosto ne učinkuje. Simptomi, kot so utrujenost, hujšanje, sprememba konsistence blata in velikokrat napihnjenost, s tem pa tudi bolečine v trebuhu, kljub dieti vztrajajo. To so vodilni simptomi rezistentne ali refraktorne celiakije (v nadaljevanju RC), mi potrdi doc. dr. Rado Janša, dr. med., ki se ukvarja z bolniki z RC na Kliničnem oddelku za...

Koliko glutena škodi?

Celiakija je imunsko posredovana sistemska bolezen, ki jo pri genetsko dovzetnih posameznikih sproži uživanje glutena. Ta aktivira imunski sistem in posledice zaužitja se močno okrepijo. Zato ne velja več enostavna primerjava »malo glutena – malo škode«, »veliko glutena – veliko škode«. Že majhne količine glutena lahko sprožijo obsežno reakcijo. Zato je edini uspešni način zdravljenja stroga brezglutenska dieta brez zavednih prekrškov in s primerno pozornostjo na skriti gluten. Občutljivost bolnikov je različna. Medtem, ko nekateri reagirajo takoj s simptomi in po...

Kožne spremembe pri celiakiji

Celiakija je imunsko posredovano vnetje tankega črevesa, ki ga povzroča preobčutljivost na gluten in sorodne beljakovine pri genetsko predisponiranih osebah. Razen prebavnih težav se celiakija pogosto kaže tudi z zunaj črevesnimi manifestacijami. Poleg genetske podlage k nastanku celiakije verjetno prispeva tudi starost, pri kateri otroku v prehrano prvič uvedemo gluten. Prezgodnje uvajanje v času, ko je črevesna stena še nezrela in močno propustna, predstavlja močan stimulus za imunski sistem. Po drugi strani pa imunski sistem beljakovine, s katerimi se sreča dovolj...

Moke brez glutena

V naši prehrani poznamo in uporabljamo več vrst mok: iz žit, semen, plodov (npr: orehov), korenin in gomoljev. Postopek pridelave katerekoli moke je kompleksen. Sestavine, iz katerih želimo moko, obdelamo in zmeljemo. Moko iz gomoljev in korenin zaradi njenega izrazitega okusa po zemlji pogosto ne uporabljamo samostojno. V brezglutenski dietni prehrani pa so samostojno ali v medsebojni kombinaciji uporabne bolj ali manj poznane vrste mok in škrobov. Škrob je značilna sestavina moke, ki ostane, ko iz meljaka odstranimo beljakovine. V...

Nova diagnostična merila za celiakijo pri otrocih in mladostnikih

Celiakija je zelo pogosta kronična bolezen, ki jo povzroča neustrezen imunski odziv na beljakovine v zrnju pšenice (gliadin), rži (secalin) in ječmena (hordein), ki jih s skupnim imenom imenujemo "gluten". Pri bolnikih s celiakijo v krvi redno dokažemo prisotnost za celiakijo značilnih protiteles, prav tako pa odkrivamo značilne histološke spremembe sluznice tankega črevesa. Bolezen se lahko razvije le pri bolnikih, ki imajo ustrezen genetski zapis. V preteklosti se je mislilo, da je bolezen redka, v zadnjih desetletjih pa so številne raziskave...

Nove smernice Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano za diagnostiko celiakije

Povzetek Diagnostična merila za celiakijo Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN) so bila nazadnje revidirana leta 1990. Od takrat je prišlo do številnih novosti v razumevanju bolezni in razvoja novih, bolj zanesljivih diagnostičnih metod. Nova diagnostična merila ločijo glede na način diagnostičnega postopka dve skupini otrok in mladostnikov: otrok in mladostnike s simptomi, ki kažejo na celiakijo in asimptomatske otroke in mladostnike, ki so izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj celiakije. V skupini, kjer posumimo na celiakijo zaradi značilnih simptomov (prva...

Oves v dieti brez glutena – da ali ne?

Že vrsto let se razpravlja o varnosti in ustreznosti vključitve ovsa in izdelkov iz ovsa v dieto brez glutena. Oves in izdelki iz njega imajo visoko hranilno vrednost (so dober vir beljakovin, maščob, vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in antioksidantov) in ugodno vplivajo na zdravje. Oves ne vsebuje glutena, vsebuje pa glutenu podobno beljakovin avenin, ki v redkih primerih, manj kot 5%, povzroča črevesno vnetje. Na podlagi obsežnih kliničnih študij so ugotovili, da je oves primeren v prehrani oseb s celiakijo....

Prolamin, gluten, gliadin; za kaj pravzaprav gre?

Proteini (beljakovine) so polimeri aminokislin. 20 različnih aminokislin je povezanih med seboj s peptidno vezjo v točno določenem zaporedju podobno kakor biseri na ogrlici; to zaporedje definira določeno beljakovino. Pšenica, rž, ječmen in oves vsebujejo poleg škrobne komponente tudi visok odstotek beljakovin s skupnim imenom prolamini (pri pšenični moki je ta delež okrog 10%, najmanjši delež pa vsebuje oves), ki se med temi žitaricami sicer razlikujejo, vendar pa so si nekatera aminokislinska zaporedja kljub temu presenetljivo podobna. Nekatera od teh...

Protitelesa proti tkivni transglutaminazi

Celiakija je znana že več kot 100 let, škodljiv vpliv glutena v hrani bolnikov s to boleznijo pa poznamo že od leta 1950. Od takrat smo priča hitremu napredku na področju celiakije, nova spoznanja pa so v veliki meri spremenila naše gledanje na to bolezen. Postavljanje diagnoze pri bolnikih s celiakijo je šlo v korak z novimi dognanji in je v zadnjih letih postalo enostavnejše, predvsem pa manj obremenjujoče za bolnike. Evropsko združenje za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN) je...

Rakave tvorbe v trebušni votlini

Rakave ali maligne bolezni so pri otrocih redke a najtežje bolezni. Še do nedavnega so bile skoraj neizogibno smrtne in mnogi poučeni so takšnega mnenja še danes. V gospodarsko razvitih deželah in tudi pri nas so rakave bolezni takoj za prometnimi nesrečami najpogostejši vzrok za smrt pri otrocih. Rakave bolezni danes niso več neozdravljive.Napredek v sodobnem zdravljenju rakave bolezni je plod trdega dela mnogih strokovnjakov, ki so združevali in izmenjevali svoje izkušnje. Pri otrocih se srečamo z različnimi vrstami rakave bolezni....

Razdvojeni ob kozarcu piva

Misel nanj je nemalokrat preveč mamljiva, da bi se ga vzdržali celo bolniki s celiakijo. predvsem v tujini je mogoče kupiti pivo z oznako »brez glutena«. Na tradicionalnem Oktobrfestu v münchnu v goste vabijo tudi bolnike s celiakijo. In celo nekateri testi o vsebnosti glutena v posamezni vrsti, znamki piva pihajo na dušo pivoljubom. Si ga res smemo privoščiti? V Slovenskem društvu za celiakijo razpolagamo z rezultati nekaterih analiz piv, ki so namenjena širokemu krogu kupcev in so proizvedena v Sloveniji. Večina...

Smernice za uravnoteženo prehrano

Bolnik s celiakijo mora iz prehrane izključiti vsa žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, kamut, ječmen, oves) in vsa živila, ki vsebujejo gluten. Za zagotavljanje dnevnih potreb vseh pomembnih hranil ter vitaminov je pomembna tudi prehranska kakovost brezglutenske diete. Raziskava, narejena v okviru magistrske naloge Prehranski vnos in telesna sestava odraslih bolnikov s celiakijo v Sloveniji je pokazala, da je imel velik del vseh preiskovancev v raziskavi, predvsem žensk, previsok indeks telesne mase (ITM višji od 24,9 kg/m2 telesno težo...

Vloga medicinske sestre pri timski obravnavi bolnika s celiakijo

Vsaka kronična bolezen je veliko breme, ki ga od bliže spoznajo le tisti, ki ga nosijo. Celiakija pri odraslih je ena od tistih bolezni, o kateri se premalo govori. Od bolnika zahteva veliko odrekanja. S pričetkom dela v GASTRO-ONKO AMBULANTI KLIN.ODD ZA GASTROENTEROLOGIJO KLINIČNEGA CENTRA sem sama o celiakiji vedela le toliko, kolikor sem se naučila v šoli. Iz lastnih izkušenj pa vem, da znanje pridobljeno v šoli ne zadošča za kvalitetno delo. Srečanja z bolniki s celiakijo mi omogočajo, da...

Živeti brez glutena: izziv za vsakogar

Edina možnost za bolnika s celiakijo je popolna eliminacija glutena iz prehrane. Kakorkoli, to je v današnjem času veliko lažje reči kot tudi storiti. Vsi bolniki s celiakijo vedo, da se morajo v prehrani strogo izogibati pšenice, ovsa, ječmena in rži. Na prvi pogled gre za dokaj enostavno dieto, vendar pa verjetno ni bolnika s celiakijo, ki bi lahko temu pritrdil. Poleg tega najnovejši trendi v živilski industriji kažejo, da se gluten vedno bolj pogosto uporablja kot dodatek (aditiv) tudi...

Kontakt

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  +386 (0)2 300 63 50
  +386 (0)2 300 63 51
  Ljubljanska ulica 5 | 2000 Maribor

Delovni čas pisarne SDC
Pon - Pet: od 09.00 do 13.00
Pisarna je zaradi dopusta do 11. julija zaprta.
 

Povežite se z nami