Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

16 Športne igre SDC – Igre Kralja Matjaža

Veselje in evforija se še ni polegla od lanske zmage na 15. športnih igrah SDC v Ljubljani, ko smo že razmišljali, kako bomo organizirali in speljali športne igre na Koroškem. Sestajati smo se začeli takoj po novem letu. Kar hitro smo ugotovili, da bo najbolj primeren prostor Športna dvorana Vinka Cajnka v Slovenj Gradcu. Tudi to, da brez pomoči sponzorjev in donatorjev ne bo šlo, nam je bilo kaj hitro jasno. Žal pa trenutno ravno niso časi, da bi naša Koroška podjetja imela denarja v izobilju, zato smo imeli precej težko nalogo. Z našo vztrajnostjo in humanimi ljudmi v podjetjih, trgovinah in še marsikje smo uspeli.

Priprave so bile v polnem teku, 10. september, dan športnih iger pa se je hitro bližal. Glavni lik našega programa je bil Kralj Matjaž, ki nas je na igrah tudi obiskal in povedal zanimivo zgodbo o svojem življenju. Seveda so se tudi drugi gostje delno navezovali nanj oz. so bili Korošci. Najprej so vse navzoče pozdravili gospod Nikolaj R. Kolar, podžupan občine Slovenj Gradec, gospod Franc Šilak, župan občine Mislinjapredsednik Koroške podružnice Matjaž Gruber in gospod Robert Letnar, predsednik Slovenskega društva za celiakijo. Vsi govorniki so bili veseli, da smo se zbrali v tako velikem številu. Le-to dokazuje, da smo si med seboj pripravljeni pomagati, deliti izkušnje, se družiti in se skupaj veseliti.

Po govorih in kratkem kulturnem programu, smo vsi komaj čakali na začetek iger. Člani Koroške podružnice, ki smo se dobre pol leta srečevali in pripravljali organizacijo iger, smo se odločili, da pripravo in vodstvo iger prepustimo Agenciji za šport Gibitus. Animatorji so pripravili zelo zanimive igre, na temo Kralja Matjaža. Vsaka podružnica je izbrala pet članov, ki so pokazali svoje sposobnosti. Vsi tekmovalci so bili zelo zagreti in spretni v igrah. Najmlajši so v kupu ostankov blaga iskali cekine, malo starejši so ocenili na kateri višini so obešeni predmeti, še starejši so z usti zajemali vodo in jo nosili v drugo posodo, ki je bila na drugi strani telovadnice, še starejši so pokazali svoje spretnosti z žogo in najstarejši so pokazali kako znajo zabijati žeblje. Tekmovalci so bili izredno tekmovalni, publika pa je navijala tako glasno, da smo še nekaj dni po igrah občutili rahlo hripav glas. Ekipe so si tesno sledile druga drugi. Sledila je še ekipna igra. Vsaka ekipa je z eno samokolnico in enim vozačem morala v čim krajšem času prepeljati vse člane ekipe iz enega označenega polja v drugega. No pa smo Korošci pokazali, kako se uporablja samokolnica. Naš voznik (lahko bi mu rekli kar koroški Martin Krpan) je naložil kar celo ekipo v samokolnico in jo le z eno vožnjo spravil v drugo polje. In tako smo si Korošci priborili že drugo zmago zapored. Sledila je še tekma med predsedniki. Vse do tega dne, nismo vedeli kakšnega pevca imamo za predsednika. Kar nekako z lahkoto je pokosil s konkurenco.

Po igrah je bilo zelo okusno kosilo, ki ga nam je pripravila menza Kovač. Kot posladek pa nam je podjetje Biolife podarilo pudinge in sokove.
Med kosilom so se za športno dvorano Vinka Cajnka na stojnicah predstavili proizvajalci brezglutenske prehrane. Ogledali smo si lahko novosti, poskusili nekaj dobrot in si ogledali predstavitev koroške policije. Ves čas našega druženja, pa je komisija za brezglutensko kuhlo pridno poizkušala in ocenjevala dobrote iz brezglutenske kuhinje. Letos se nam je predstavilo 32 različnih dobrot. Komisija je imela precej težko delo, pa vendarle na koncu ugotovila, da je bila najboljša in najlepša orehova potica.
Po kosilu in kratkem kulturnem programu je sledila še podelitev nagrad, kratko druženje in odhod vseh prijateljev domov.
Korošci smo bili nadvse veseli. Veselili smo se zmage na igrah in predvsem prečudovitega dne, ki nam je bil kot poplačilo za ves trud zadnjih nekaj mesecev.

Veselimo se srečanja na 17. Športnih igrah na Primorskem.

Zahvaljujemo vsem nastopajočim (Kralju Matjažu, voditeljici Polonci Mrzel, Sari Kobold, Ireni Vrčkovnik, Milanu Pečovniku – Pidžiju, ansamblu Vihar, plesnima paroma Plesnega kluba Devžej, Folklorni skupini REJ, Bakiju za odlično ozvočenje), Slovenski policiji, Vzajemni d.v.z., Sparu d.d., podjetju Biolife s.p., Menzi Kovač s.p. za odlično pripravljeno kosilo, Optiki Jure d.o.o., Zavarovalnici Maribor d.d., Dr. Schaer – Prema d.o.o., Sindikat Premogovnika Velenje, Mestni občini Slovenj Gradec, Občini Mislinja, Občini Ravne na Koroškem, Občini Mežica, Občini Radlje ob Dravi, Zavarovalnici Triglav d.d., Klasju Celje d.o.o., Kopi d.d. , Relax Turizem d.d., Tris&Trisu d.o.o., Skrivarnik Peter s.p. – Lojtrca , Podjavoršek Primož s.p. – Primafoto , Hermine Wech – Koroška perutnina , Slaščičarna Lincer Kranj, Gral dizajnu d.o.o., Cvetličarna Anja, Kmetija Klančnik, Mladinska knjiga, Trgovina Marjanca, Trgovina Fantazija,Vrtnarija Jehart , Foto Anka Holcman , Telekom – Mobitel, Inter diskont, Koroškim čebelarjem, Tip Inženiringu d.o.o. in mnogim drugim, da smo lahko pripravili 16. Športne igre – Igre Kralja Matjaža.