Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Mednarodni dan celiakije: kdo ima celiakijo?

Dne 16.5.2009 je potekal mednarodni dan celiakije, pod geslom ˝Kdo ima celiakijo˝, ki smo se mu pridružili tudi v okviru Slovenskega društva za celiakijo ter po podružnicah pripravili različne aktivnosti. Pri podružnici za Gorenjsko smo ta dan obeležili s strokovnim srečanjem, ki je potekalo na prostorih Turističnega društva Ribno pri Bledu. Izvedli smo predavanje ter seminar tako za člane kot predstavnike šol, organizatorje in vodje šolske prehrane ter kuharje, ki se pri svojem vsakodnevnem delu srečujejo s celiakijo oz. pripravo dietne prehrane. Po postavitvi diagnoze celiakija je nameč potrebno urediti brezglutensko hrano, tako doma, kot izven doma, npr. v času šolskega pouka. Da bi informacije in znanje o pripravi brezglutenskih obrokov ter zavedanje, da je urejena brezglutenska prehrana izrednega pomena, dosegli zaposlene v šolah, drugih zavodih in ostalih ponudnikih šolske prehrane smo pripravili sklop predavanj.

Preko 70 udeležencev od katerih je bilo 35 iz različnih zavodov je uvodoma pozdravila predsednica podružnice Danica Flis, nato pa so prisluhnili predavanju dr. Jasne Volfand, z naslovom Celiakija in alergija na hrano, ki je pojasnila razlike med celiakijo in alergijo. Prisotni so spoznali, da gre za dve različni bolezni, tako glede trenutnih težav kot postavitve diagnoze, različnih simptomih ter o številnih navzkrižnih alergijah za določeno hrano in pelode. Po besedah predavateljice je vedno več ljudi, ki ima različne alergije in so pogostejše v spomladanskem in nekoliko manj v jesenskem času. Tudi bolniki s celiakijo se tem težavam ne morejo izogniti in so jim zaradi oslabljenega imunskega sistema bolj podvrženi.

Sledilo je predavanje ge. Marjete Podpečan, dipl.san.ing. z naslovom Organizacija brezglutenske prehrane. Predstavila je organizacijo prehrane v večjem javnem zavodu Kranjski vrtci, kjer za preko 1000 otrok vsakodnevno pripravljajo obroke, določen odstotek teh pa zajema tudi pripravo dietnih obrokov. Če otrok potrebuje posebno prehrano, to zabeležijo že ob vpisu otroka v vrtec. Na podlagi zdravniškega potrdila in razgovora s starši se seznanijo z dieto, nato pa z internimi dogovori poskrbijo za otroka, ki dietno prehrano potrebuje. V kuhinji imajo različno dietno prehrano označeno s shemo, imenom in priimkom otroka ter enoto vrtca, da ne more priti do zamenjav. Sledijo zahtevam o kakovosti obrokov in se trudijo, da otroci dobijo kakovosten in količinsko zadosten obrok. Spregovorila je tudi o zakonski podlagi ter javnih naročilih.

Sklop predavanj je zaključil g. Jože Lavrinec, višji medicinski tehnik, klinični dietetik, ki je v predavanju z naslovom Zdravje brez glutena najprej opisal kaj je celiakija, kaj je gluten, kje se nahaja, da je potrebno iz prehrane izločiti gluten ter da je pravilna prehrana za bolnika s celiakijo istočasno zdravilna. Predstavil je prepovedana živila ter zamenjavo zanje ter sestavine za zgoščanje jedil. Opozoril je na industrijsko pripravljena živila. Posebno pozornost je potrebno nameniti nabavi, shranjevanju in pripravi živil. Podal je priporočila o sestavi jedilnika ter, da si lahko pomagamo tudi z že pripravljenimi jedmi za bolnike s celiakijo, ki se jih dobi na našem tržišču. Predavanje je sklenil z mislijo, da je tudi brezglutensko prehranjevanje lahko zdravo, pestro in okusno, potreben je miselni preklop in nekaj pozornosti (v času priprave) in obrok je tu.

Za udeležence smo pripravili tudi gradivo s katerim smo seznanili z rezultati ankete o preskrbljenosti otrok s celiakijo, na območju Gorenjske regije. Na tem mestu se zahvaljujem g. Lavrincu za njegov prispevek, ki je zbral in uredil zbirko Preprosti recepti za celiakaše, ki je bila kot zgoščenka priložena slušateljem. Priložen je bil tudi bilten društva.

Odmor med predavanji so prisotni izkoristili za izmenjavo izkušenj, medsebojna vprašanja, pa tudi za degustacijo izdelkov Slaščičarne Lincer ter Mesarije Arvaj. Za člane smo v sodelovanju s slaščičarstvom Lincer organizirali nagradno igro; člani so morali odgovoriti koliko izdelkov brez glutena ima to podjetje trenutno na voljo v svoji ponudbi. Pravilna odgovora sta bila dva, zato sta tudi oba prejela vrednostni bon.

Nismo pozabili niti na otroke, ki so v času predavanj imeli organizirano ustvarjalno delavnico in so izdelovali izdelke iz papirja, naredili pravo mesto v peskovniku ter začeli izdelovati herbarij iz poljskega cvetja, za ustvarjalnost pa so prejeli piškote podjetja Klasje Celje.

Prisotni so bili s potekom prireditve, organizacijo in predvsem vsebino predavanj zadovoljni, kar nenazadnje potrjuje tudi izražena pripravljenost za več takšnih predavanj in praktično usposabljanje v pripravi brezglutenskih jedi, čemur bomo kot podružnica vsekakor prisluhnili in o tem pravočasno obvestili.

Pred kosilom smo uradni del srečanja zaključili s podelitvijo potrdil udeležencem. Potrdilo so prejeli iz rok predsednika Slovenskega društva za celiakijo g. Roberta Letnarja, ki je v nagovoru pozdravil odločitev za pripravo strokovnega srečanja ter predstavil Slovensko društvo za celiakijo tudi na nacionalni ravni.

Ob koncu bi se iskreno zahvalila članom predsedstva podružnice za pomoč ter vsem, ki ste finančno, materialno ali na kakšen drug način pripomogli k organizaciji srečanja:

 • Sava d.d. Kranj
 • Avtoprevozništvo Stele Matjaž
 • Anton in Dragica Novak, Metka Martulaš
 • TO-PO d.o.o., Škofja Loka
 • Raftis d.o.o., Kranj
 • Darin d.o.o., Šenčur
 • Agencija Kržič d.o.o., Ljubljana
 • Katarina Zupan s.p., Mavčiče
 • KS Kokrica
 • OŠ France Prešeren podružnica Kokrica
 • OŠ Tržič
 • Slaščičarstvo Lincer
 • Mesarija Arvaj
 • Tehnomat d.o.o. Kranj
 • 4 KA d.o.o., Kranj
 • OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka
 • Računovodske storitve Barbara Lebar s.p.
 • Klasje Celje d.d.
 • Jamnica mineralna voda d.o.o.