Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Velikonočna delavnica brezglutenskih dobrot

Prišla je Velika noč in s tem izziv, kako doma pripraviti kar se da najboljše brez glutenske velikonočne dobrote. V okviru projekta LQ-Celiac je podružnica za Podravje organizirala delavnico Velikonočnih brezglutneskih dobrot v Javni kuhinji v Slovenski Bistrici, dne 11.4.2014.

Ko smo se ob 16. uri zbrali, je sledil pozdravni govor predsednice. Zavihali smo rokave in si nadeli predpasnike. Razdeljeni v manjše skupine, smo prejeli recepte od vodstva ga. Majde Jurše, ki nas je učila postopka priprave. Pekli smo poprtnik-praznično okrašeni kruh, orehovo potico, ocvirkovo in nutellino potico, velikonočno pletenico, šunko v testu, brez glutenske francoske rogljičke ˝njami˝, ter vzhajance, po domače buhtlje. Pridne roke so pričele z delom. Segrevali smo mleko, tehtali moko, spet druge so ribale limone, pomaranče…Vse pod strokovnim očesom gospe Majde. Ob delu smo poslušali njene nasvete, ter si zapisovali. V manjši skupini smo pripravljale vzhajance. V mlačno mleko smo nadrobile kvas, dodale rumenjake, limonino lupino, vanilin sladkor, rum, stopljeno maslo, sladkor in sol. Vse skupaj smo premešale s šibo, dodale moko in strojno gnetile tako, da je nastalo fino, voljno testo. Pustili smo da testo vzhaja, prvič in drugič, ko smo oblikovali kroglice in jih napolnili z marmelado. Tako je sledila še peka, ki je ponesla fine, dišeče vonje po kuhinji.

Na delavnici sta nas presenetila novinarja televizijske oddaje 24UR. Posnela sta intervju in ustvarjanje brez glutenskih dobrot.

Delavnice se je udeležilo približno 23 članov podružnice. Med čakanjem, da se spečejo naše dobrote sta nas presenetila še zakonca Strnad s postrežbo okusnih brez glutenskih kornetov in sladoleda. Na koncu smo lahko poskusili, kar smo pripravili. Vse je bilo zelo, zelo okusno.