Obnovitvena rehabilitacija otrok in mladostnikov

Prihod otrok na Debeli Rtič

Spoštovani starši!

Sporočamo vam, da smo uspešno prispeli na Debeli Rtič. Otroci so se že kopali v morju in v bazenu, igrali nogomet, košarko, odbojko in še kaj. Prav tako smo že imeli prvo večerno plesno zabavo. Jutri pa gremo novim dogodivščinam naproti.

1. DAN

DSC 0015 KopirajTudi v letošnjem letu smo se otroci in vzgojitelji zgodaj zjutraj odpravili na Debeli Rtič. Tokrat smo na pot krenili v nedeljo tako, da na cesti nismo imeli nobenih zastojev in smo na morje prispeli kot predvideno. Otroci so že uživali v bazenih, v morju, igrali različne igre in se zabavali ob večernem plesu.

Slike 1. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. DAN

DSC 0023 KopirajDanašnji dan smo začeli z jutranjo telovadbo po kateri je sledil zajtrk nato pa veselo igranje v bazenu in v morju. Potekala je tudi delavnica o celiakiji ter delavnice šivanja torb za na plažo. V večernem delu smo najprej pogledali modno revijo nato pa so se fantje pomerili v nogometu ter se kasneje pridružili ostalim na plesno-zabavnem programu.

Slike 2. dne si lahko ogledate tukaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. DAN

DSC 0189 KopirajKot vsak dan smo dan začeli s telovadbo ter delavnicami o celiakiji z otroci, ki so bile na sporedu po zajtrku. Otroci so se danes dopoldan, popoldan in tudi zvečer kopali, saj smo danes imeli na sporedu nočno kopanje, ki so se ga otroci zelo veselili. Večji otroci in vzgojitelji pa so ob bučnem navijanju mlajših otrok, ki so transparente pripravili čez dan, odigrai tudi prijateljsko tekmo v odbojki.

Slike 3. dne si lahko ogledate tukaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. DAN

DSC 0044 KopirajDan po nočnem kopanju smo začeli ponovno z jutranjim razmigavanjem in kasneje z delavnicami o celiakiji. Že na plaži pa so se začeli otroci pripravljati na večerno prireditev "Pokaži kaj znaš". Otroci so svojo kreativnost pokazali tudi v popoldanskih delavnicah, kjer so pripravili material za večerno prireditev. Praznovali pa smo tudi rojstni dan, ki smo ga obeležili zvečer. Zvečer pa so otroci skupaj z vzgojitelji pokazali tudi "kaj znajo". Ogledali smo si različne modne revije, baletne predstave. Nekateri otroci so predstavili športe, ki jih trenirajo, tako da smo si ogledali kako izgled karate, se pomerili v igri namiznega tenisa in še kaj. 

Slike 4. dne si lahko ogledate tukaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. DAN

DSC 0056 KopirajPo zajtrku smo se z avtobusom odpravili v Koper, kjer smo si ogledali poklicno gasilsko brigado. Gasilci so nam predstavili svoje delo, kako deluje nujna gasilska enota, razkazali gasilska vozila, otroci pa so lahko tudi preiskusili kako uporabljati gasilno cev. V popoldanskem času pa so otroci v dveh skupinah (mlajši in nato starejši) prisluhnili predavanju Brede Kojc dipl. m.s. o celiakiji. Sledilo pa je tudi nočno kopanje. 

Slike 5. dne si lahko ogledate tukaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. DAN

DSC 0469 KopirajŠesti dan je zaznamoval krst novih vzgojiteljev, ki so se ga najbolj veselili otroci in najbolj "bali" novi vzgojitelji. Otroci so skupaj z vzgojitelji dopoldan pripravljali igre oz. preizkuse, ki so jih morali opraviti novi vzgojitelji. Poleg tega so se otroci izobraževali na delavnicah o celiakiji. Ob 15.00 uri pa je sledil krst, ki smo ga izvedli na plaži Debelega Rtiča. Kako je krst potekal si lahko ogledate v fotogaleriji. Večer je bil namenjen glasbeno-plesnemu programu.

Slike 6. dne si lahko ogledate tukaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. DAN

DSC 0121 KopirajSedmi dan je bil pisano obarvan. Po dopoldanskem plavanju v morju in na bazenu, so si otroci izbrali svoje bele majčke, ki so jih po kosilu porisali in pobarvali po lastnih idejah. Majčke smo pustili sušuti do naslednjega dne, ko jih bomo polikali in oblekli za skupinsko slikanje. Na večerni prireditvi so se otroci predstavili na prireditvi "Debeli Rtič ima talent", kjer so sodelovali še z tremi državami: Ukrajina, Anglija in Belorusija. 

Slike 7. dne si lahko ogledate tukaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. DAN

Osmi dan nas je ponovno zbudil sonček in po zajtrku smo dokončali majčke in vse ostale "rekvizite" za slikanje skupinski slik. Iz plaže nas je napodil dežek in dopoldanski del dneva smo preživeli na delavnicah idelovanja mask. Popoldan smo se "potunkali" v notranjem bazenu, večer pa preživeli ob ogledu risanke in filma. Dan so naši mlajši otroci, kot vsak večer, sladko zaključili ob pripovedovaju pravljice naših vzgojiteljic in vzgojitev. 

Slike 8. dne si lahko ogledate tukaj.

Rehabilitacija odraslih bolnikov s celiakijo letos v Portorožu

Letošnja rehabilitacija odraslih je potekala od 30.8. do 5.9.2015 v Portorožu. Na lepo sončno nedeljo se nas je zbralo 85 udeležencev. Prvi dan je bil namenjen namestitvi, sprostitvi in spoznavanju udeležencev, predvsem tistih, ki so se tabora udeležili prvič.
V času rehabilitacije smo organizirali spoznavni večer, potopisno predavanje naše članice Katjuše Rabzelj na temo Antarktika – Ledena pravljica, katero je bilo dobro obiskano in zelo zanimivo. Na strokovnem predavanju nas je Marjetka Kreševec poučila „Kako na trgovinskih policah prepoznati za bolnika s celiakijo varen izdelek“. Slišali smo mnogo novega in zanimivega, ni manjkalo niti vprašanj udeležencev, iz katerih se je razvila pestra debata na omenjeno temo.
Nismo pozabili niti na sprostitev, organizirali smo razne športne aktivnosti kot so hokej na travi, odbojka na mivki, vodna odbojka in vodna košarka. Bilo je tudi dovolj časa za kopanje v morju ali bazenih z morsko vodo in sprehode. Ob večerih pa se je plesalo ob živi glasbi. Z ladjo smo se popeljali ob Slovenski obali do Izole in nazaj.
Osebje hotela je poskrbelo za naše dobro počutje, predvsem so se trudili kuharji, kateri so nam pripravili pester jedilnik in nas z dneva v dan bolj razvajali.
Kot vedno, vse lepo hitro mine in tako je bilo tudi na letošnji rehabilitaciji, sobota, dan odhoda je prišla prehitro in tako smo se po zajtrku odpravili s težkim srcem in novimi prijatelji, vsak proti svojemu domu po celi Sloveniji.
Ostali so nam lepi spomini in želja, da se s prijatelji ponovno srečamo, če ne prej, na naslednji rehabilitaciji nekje v Sloveniji.

Tabor mladih družin

S finančno pomočjo podjetji Thermana Laško in GGE nam je tudi v letu 2015 uspelo organizirati Tabor mladih družin.

Na 2. TMD smo tako povabili družine, ki imajo otroke s celiakijo mlajše od 8. let in so naši člani. Iz pisarne SDC je bilo tako poslanih preko 120 vabil, prejeli pa smo zelo veliko število prijav tj. kar 50. Zaradi prevelikega števila prijavljenih družin (v lanskem letu »le« 34) vsem družinam nismo mogli omogočiti letovanja v obliki donaciji, smo pa jim ponudili možnost letovanja in sodelovanja na vseh aktivnostih TMD v lastni režiji.

Skupaj se je 2. TMD udeležilo 37 družin oz. 127 oseb.

Za družine na TMD smo pripravili podoben program kot preteklo leto in sicer so poslušali strokovno predavanje Aje Mijatov Kocuvan mag. dietetike na temo »Uravnotežene brezglutenske diete pri otrocih«, prisluhnili so tudi predavanju Simone Ornik na temo »Pravice bolnikov s celiakijo«, udeležili so se kuharske delavnice pod vodstvom Majde Jurše na kateri so pripravljali: rulade, muffine, sirove štručke in palačinke.

Tabor mladih bolnikov s celiakijo

Letošnji tabor mladih bolnikov s celiakijo je ponovno potekal v slovenskih termah in sicer v Termah Ptuj. Sprva smo želeli oditi na morje vendar smo se zaradi finančnih in časovnih zmožnosti odločili za ptujske terme. Z vodjo tabora Goranom Pjevićem sva si s predstavnikom Term g. Huberjem v začetku poletja ogledala kapacitete Term in naše nastanitve, se dogovorila za prehrano in spremljevalni program.

Sledila je priprava vabila, ki so ga člani od 18. – 26 leta prejeli na svoj naslov. Vse skupaj se je tabora udeležilo 17. mladostnikov. Eden izmed razlogov za nekoliko manjšo udeležbo na aktivnosti je tudi nekoliko napačno izbran datum, saj so v začetku julija potekali še popravni izpiti oz. 2 ali 3 roki.

V okviru tabora mladih smo prisluhnili predavanju Tomaža Krenčnika dr.med. aktivno sodelovali na delavnici v pripravi jedi brez glutena v organizaciji ga. Helene Kokol. Ogledali smo si tudi mesto Ptuj, ptujski grad, staro vinsko klet. Poskrbeli pa smo tudi za športno-zabavne aktivnosti saj smo se odpravili na bowling, zelo aktivni pa smo bili tudi na bazenih.

Udeleženci tabora so si zaželeli, da bi prihodnje leto odšli kam bliže morja oz. da bi se vrnili nazaj v Savinsko dolino – kmečki turizem Prodnik, kjer smo v preteklosti že bili.

 

Kontakt

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  +386 (0)59 035 035 (Partizanska cesta)
  +386 (0)2 300 63 50 (Ljubljanska ulica)
  +386 (0)2 300 63 51 (Faks)
  Ljubljanska ulica 5 | 2000 Maribor

Delovni čas pisarne SDC
Pon - Pet: od 09.00 do 13.00
 

Povežite se z nami