Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Danes obeležujemo 36. obletnico organiziranega delovanja za pomoč bolnikom s celiakijo pri nas

Pred natanko 36. leti (24.3.1988) je bilo v Mariboru ustanovljeno Društvo za celiakijo Maribor, kot prvo tovrstno društvo v Sloveniji in tudi takratni Jugoslaviji, in sicer iz ljubezni do otrok in želje, da se jim pomaga. Celiakija je sprva veljala za bolezen otrok in šele kasneje, na podlagi poglobljenega raziskovanja, je v stroki prevladalo stališče, da je to bolezen, ki se pri genetsko predisponiranih osebah lahko pojavi v vseh življenjskih obdobjih.

Društvo za celiakijo Maribor je nastalo na pobudo in ob prizadevanju ter pod strokovnim vodstvom: prof. dr. Dušanke Mičetić Turk (pediatrinje in otroške gastroenterologinje na takratnem Otroškem oddelku Splošne bolnišnice Maribor) ter njenih ožjih sodelavk v bolnišnici, višje medicinske sestre Sonje Poštuvan in zdravstvene administratorke Anite Kirbiš, medicinske sestre Brede Kojc, mame otroka s celiakijo, Leopoldine Zafošnik, mame otroka s celiakijo ter nekaterih drugih. Prof. dr. Dušanka Mičetić Turk je magistrirala (1980) in doktorirala (1987) s področja celiakije, prav tako je opravila prvo biopsijo tankega črevesa pri nas in tudi v takratni Jugoslaviji in tako velja za pionirko diagnostike celiakije pri nas.

Društvo je že ob ustanovitvi dobilo sedež na Otroškem oddelku Splošne bolnišnice Maribor, Ljubljanska ulica 5, 2000 Maribor (sedaj Klinika za prediatrijo UKC Maribor), kjer je sedež društva še danes.

Društvo je vse od ustanovitve tudi mednarodno aktivno in je tako že 1990 postalo del Evropskega združenja društev za celiakijo (AOECS).

Društvo za celiakijo Maribor se je le po štirih letih delovanja, in sicer na občnem zboru društva 22.5.1992, preimenovalo v Slovensko društvo za celiakijo ter področje delovanja razširilo na celotno Slovenijo v obliki podružnic.

Danes tako obeležujemo 36. obletnico organiziranega delovanja za pomoč bolnikom s celiakijo pri nas. Iskrene čestitke Slovensko društvo za celiakijo.

In seveda iskrena zahvala vsem, ki so/ste in še vedno prispevate k delovanju Slovenskega društva z celiakijo ter tako pomagate bolnikom s celiakijo.