Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Delavnica peke brezglutenskih krofov

Ker se bliža pustni čas in hkrati čas krofov smo organizirali in tudi izvedli delavnico peke krofov. Zanimanje je bilo zelo veliko tako, da se bo delavnica organizirala še enkrat, za vse tiste, ki se je sedaj niso mogli udeležiti.

Ga. Simona Ornik se je potrudila in nam organizirala delavnico v kuhinji OŠ Hoče. Delavnico je vodila izkušena kuharica Ga. Majda Jurše, ki nam je priskrbela tudi recepte. Tako se nas je okrog 20 članov v sredo 16. 2. 2011 dobilo ob 16.30 na omejeni šoli. Ga. Majda je pripravila vse potrebne sestavine. Ostalo pa smo delali sami. Zamesili smo več test tako, da smo dobili občutek, kako narediti dobro testo. Med vzhajanjem testa nam je Ga. Majda razložila delovanje kvasa, na kakšen način ga pripravit za določen kruh in peciva. Nekaj besed je namenila tudi mikroorganizmom v zraku in opozorila na sprotno pokrivanje posod, ravno zaradi higiene. Vzhajano testo smo prevalili na prt, kjer smo krofe tudi sami oblikovali. Sledilo je še eno vzhajanje. Zaradi prenizke temperature v prostoru smo si izposodili pečico in tako proces pospešili. Vzhajane krofe smo še ocvrli v olju. Na tem mestu nam je Ga. Majda razložila zakaj je pomembna ravno pravšnja temperatura olja in kako vemo kdaj je olje pripravljeno za cvrtje. Prve pečene krofe smo hitro razgrabili in bili mnenja, da so odlični. Naslednje smo malo pustili, da se ohladijo, jih nadevali za marmelado in posuli s sladkorjem.

Ugotovili smo, da peka brezglutenskih krofov ni zahtevna, je pa dolgotrajna, a vseeno v prihodnje ne bo več strahu in dilem pri peki brezglutenskih krofov.

Janja Leskovar