Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Delavnica peke potic brez glutena

Velika noč je pred vrati, zato smo se odločili, da se naučimo pripravit brezglutensko potico. Dobili smo se v soboto 28.03.2009 v prostorih Slorational d.o.o. v TC Katica v Slovenj Gradcu.

Delavnico sta vodili ga. Bernarda Klančnik, strokovna učiteljica kuhanja na Srednji gostinski, turistični in lesarski šoli Slovenj Gradec in ga. Irena Petričevič, mama celiakašice Rine. Po pozdravu, predstavitvi recepta in razdelitvi sestavin smo se lotili priprave testa, ki je moralo nekaj časa vzhajati. Uporabili smo moko MIX C in FINAX osnovno mešanico. Ga. Irena nam je predstavila recept Angleške potice, kjer se testo pripravi prejšnji dan, naslednji dan pa se dokonča z nadevom in peko. Naslednji recept je bil za makovo ali lešnikovo potico. Ga. Bernarda je odlično predstavila potek dela in nam obenem razkrila nekaj skrivnosti (temperaturni šok med nadevom in testom…). Recepte lahko najdete na: www.drustvo-celiakija.si.

Potice z različnim nadevom so bile zelo okusne. Delavnica se je končala s pokušnjo in prijetnim kramljanjem, udeleženke pa so domov odšle z novo izkušnjo in novim znanjem.

Med delavnico smo se posladkali z izdelki Werz, ki jih je prispevalo podjetje Biotopic d.o.o. in trgovina Kašča. Za degustacijo smo od podjetja Dr. Schär (DS) dobili tudi okusne tiramisu-je, ki smo jih razdelili med prisotne

Zahvaljujemo se: ge. Ireni, ge. Bernardi, Biotopic d.o.o., Trgovini Kašča, Dr. Schära