Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Delavnica za kuharje šol, vrtcev in gostinskih obratov – Priprava jedi iz brezglutenskih mok

V podružnici smo se odločili, da poskrbimo za naše predšolske in šoloobvezne otroke in ostale člane, da se bodo lahko na Koroškem pravilno prehranjevali v svojih šolah, gostinskih obratih in na delovnih mestih. Zato smo pripravili delavnico za kuharje vrtcev, šol in gostinskih lokalov. Ker je bil odziv na vabilo za delavnico velik, smo pripravili dva termina (torek 14.04.2009 in četrtek 16.04.2009 ) v prostorih podjetja Slorational d.o.o. v PTC Katica v Slovenj Gradcu. K sodelovanju smo povabili go. Ljubo Gangl Žvikart, dr. med. spec. pediater, za strokovno predavanje (Kaj moramo paziti pri brezglutenski dieti in posledice, če se je ne držimo) in go. Bernardo Klančnik, strokovno učiteljico kuharstva, za predstavitev priprave jedi. Obe sta se z veseljem odzvali povabilu.

Naslov delavnic je bil: Priprava jedi iz brezglutenske moke.

Po pozdravu in predstavitvi programa smo si razdelili naloge ter se lotili dela. Med udeležence smo razdelili recepte, po katerih je nato vsak izmed njih pripravljal svojo jed po navodilih ge. Bernarde.

Pripravljali smo:
– kanelone z mesnim nadevom
– beli kruh in kruhomata
– bombetke s sirom in s semeni
– pizzo
– testenine z omako
– tortilije z zelenjavo in prštuom
– biskvitno kocko z jogurtovo kremo, sadjem in smetano
– palačinke z marmelado

Pri pripravi jedi smo uporabili moko FINAX (osnovno mešanico) in testenine ter drobtine znamke dr. Schar. Prav nam je prišel tudi avtomat za peko kruha, s pomočjo katerega sem tudi jaz, ki sem tudi sam na brezglutenski dieti, prikazal pripravo brezglutenskega kruha.

Ker je na Koroškem kar nekaj vrtcev, šol in gostinskih lokalov, ki imajo potrebo po tovrstnem znanju je bil odziv z njihove strani več kot zadovoljiv. Delavnici sta se končali s pokušnjo spečenih dobrot in prijetnim kramljanjem.

Za udeležence smo pripravili publikacije in ponudili v nakup knjigo z naslovom Brezglutenska kuharica in obljubili, da še kdaj pripravimo kaj podobnega. Delavnico smo posneli na DVD za lastne potrebe.

Zahvaljujemo se:

ge. Bernardi,
Polak & Polak d.n.o.,
Premi d.o.o.,
Slorationalu d.o.o.,
Zepter d.o.o.