Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Hedl ranč – dan odprtih vrat in predstavitev nove 100% brezglutenske pekarne

Podružnica Slovenskega društva za celiakijo Podravje (SDC Podravje) je v sodelovanju s kmetijo Hedl ranč v soboto, 31.8.2024, v Kamnici pri Mariboru pripravila dan odprtih vrat in predstavitev nove 100% brezglutenske pekarne.

Udeleženci so na dogodku uživali v 100% varnem brezglutenskem zajtrku s pridelki in proizvodi kmetije Hedl ranč; se sprehodili po posestvu ranča, sodelovali na ogledu ter predstavitvi dejavnosti kmetije ter spoznali prijazne živali.

Predstavljena je bila tudi nova pekarna z različnimi vrstami izključno brezglutenskega kruha in peciva.

Pri vzpostavitvi 100% brezglutenske pekarne je v imenu Slovenskega društva za celiakijo sodelovala podpredsednica društva Nataša Forstner Holešek; Vesna in Vid, ki stojita za kmetijo Hedl ranč, pa sta vse sestavine/izdelke dala tudi predhodno (tj. 29.8.2024) testirati v mednarodno akreditiran laboratorij – Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in pri vseh vzorcih je rezultat pokazal manj kot 5mg glutena na kg končnega proizvoda (ali manj kot 5 ppm, kar je znatno pod “zakonsko mejo” za brezglutenske izdelke, ki je 20 ppm).

Ob tem dodajamo, da so na kmetiji Hedl ranč pridobili ustrezne certifikate na področju kmetijstva (Izbrana kakovost Slovenije, Eokološki certifikat, Seneni certifikat); osebje seveda razpolaga tudi s HACCP certifikatom (Hazard Analysis Critical Control Points), ki je osnovna metoda zagotavljanja varnosti živil v celotni prehranski verigi od pridelave surovin do končnega uporabnika. Temelji na predpisih mednarodnega referenčnega dokumenta Codex Alimentarius. V Sloveniji in EU je sistem HACCP zakonsko predpisan, izvajati pa ga morajo vsi, ki se z živili v katerikoli fazi kakorkoli (posredno ali neposredno) rokujejo.