Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

II. Delavnica peke brezglutenskih krofov

Ker je pustni čas v polnem teku, se vonj pustnih krofov širi že iz skoraj vsake hiše. Da bi se tudi iz naših hiš širil vonj mastnih krofov, smo se krofov željni celijakaši v četrtek, 3. marca 2011, zbrali na delavnici peke brezglutenskih krofov, ki je potekala na Osnovni šoli v Hočah.

Delavnica je potekala v dveh delih. Prvi del je bil teoretični, kjer smo se pogovarjali o brezglutenski prehrani v šolah, o zdravem načinu prehranjevanja in na koncu smo morali v parih predelati jedilnike zdravih otrok v jedilnik otrok s celiakijo, kar je bilo zelo poučno.

Drugi del je bil praktičen. Praktičen del delavnice je vodila izkušena kuharica gospa Majda Jurše. Priskrbela nam je recepte, ves čas delila nasvete in skrbno nadzorovala naše delo.

Prvi korak naše misije je bil priprava vseh potrebnih sestavin, to je storila kar gospa Majda. Nato pa smo si mogli še mi nadeti predpasnike in prijeti za delo.

Najprej smo odtehtali sestavine, nato pa zamesili testo za brezglutenske krofe, za brezglutenske krofe z mlekom brez laktoze in brezglutensko testo za krofe brez mleka in jajc. Tako smo lahko dobili občutek kako zamesiti dobro testo. Med vzhajanjem testa za krofe smo naredili še testo za krhke flancate. Te smo spekli ter pojedli medtem, ko smo čakali, da so bili krofi pripravljeni za cvrtje.

Ves ta čas nam je gospa Majda delila razne nasvete glede brezglutenske peke in odgovarjala na naša vprašanja.

Ko so bili prvi krofi končno pečeni, smo jih pojedli v pičlih parih minutah, saj so bili tako zelo dobri. Ko so bili pečeni še naslednji, pa smo počakali, da so se malo ohladili, saj topli niso preveč dobri za želodec.

Na koncu smo ugotovili, da peka brezglutenskih krofov vendarle ni tako težka, kot se nam je zdelo. Tako lahko sedaj brez težav spečemo prave brezglutenske pustne krofe.

Amanda Jus