Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Izlet v Podsredo s kuharskim tečajem

V nedeljo 30.9.2012 smo člani ljubljanske podružnice spoznavali lepote Kozjanskega parka. Peljali smo se preko Grosuplja, Ivančne Gorice, Otočca, Krškega do Podsrede v osrčju Kozjanskega parka. Ogledali smo si grad Podsreda. Ogledali smo si stalno razstavo slikarja F. Slane, steklarske razstave, razstave strašil in občasne razstave, srednjeveško kuhinjo, grajske ječe, renesančne dvorane, spominske sobe Sv. Eme in muzejske trgovine. Tudi trg Podsreda nas je prevzel s svojo zaokroženostjo in urejenostjo in ima svojo posebnost in to je sramotilni steber. Nato smo se odpravili na ekološko kmetijo Šmalčič. Kmetija se nahaja na obrobju Kozjanskega med Bistrico ob Sotli in Podsredo v kraju Trebče. Na idiličnem hribčku, od koder se odpira čudovit pogled na podsredški grad, Svete gore nad Bistrico ob Sotli, na lep del hrvaškega Zagorja in množico okoliških gričev. Na približno štirih hektarjih zemlje pridelujejo zelenjavo, sadje, zdravilna in začimbna zelišča, negujejo in varujejo pa tudi užitne divje rasle rastline. Ekološko kmetujejo že 12 let, zadnja leta pa vedno bolj uvajajo permakulturo. Obdelujejo tudi približno 4000 trsov vinske trte, posebnost pa je nasad aronije. Tu smo spoznali posebnost permakulturnega kmetovanja in izvedli kuharski tečaj pod vodstvom gospodinje ga. Šmalčič. G. Šmalčič pa nam je pokazal kmetijo in razložil način permakulturnega kmetovanja. Povratek preko Podčetrtka, Šentjurja in Trojan v Ljubljano

Vtisi:

Prijeten izlet a prijetnimi ljudmi in inovativno eko vrtnarjenje.
Marjan,

Odlična hrana in prijetna družba. Super!
Anita,

Bila je zanimiva predstavitev vrtnarjenja, zelo dobra hrana, družba in zelo prijazna gostiteljska družina. Prav prijetna jesenska nedelja. Hvala za vse lepe stvari!
Slavica

Pohvalo si zaslužijo tako domačini kot organizatorica. Bilo je zelo prijetno in zanimivo.
Žarko,

Domov se vračamo s polnimi trebuščki dobrot in lepimi vtisi s prijetnega druženja.
Andreja,

Meni je bil izlet enkraten. Izvedela sem mnogo novih stvari, oziroma sedaj imam sploh predstavo kaj pomeni permakultura. Še več takih izletov.
Milena,

Danes smo se imeli krasno. Videli smo vrtove, kako jih obdelujejo ekološko. Lep kraj. Imajo veliko svojih pridelkov. Veliko smo se naučili. Upam, da bo še več takih dogodkov.
Jasmina,

Lep izlet. Prvič sem videla vrtove prerasle s plevelom. Še vedno se človek nauči kaj noega. Krasna, dobra okusna hrana. Tudi ogled gradu in sama predstavite mi je bila zelo všeč.
Lojzka,

Pohvala velja našemu novemu vodstvu, ki je organiziralo tako prijeten izlet na ekološki kmetiji. Imeli smo se zelo lepo med temi grički.
Anica

Kuhanje v naravi ima vedno svoj čar. Da pa lahko zelenjavo odtrgamo na vrtu in vržemo direktno v lonec je to vrhunec kulinarike. Začimbni vrt je presegel pričakovanja. Zahvala celotni družini Šmalčič, ki nas je sprejela odprtih rok in razumela naše “brezglutenske” potrebe.
Suzana,

Danes mi je bilo všeč, ko smo si ogledali grad. Všeč mi je bilo, ko smo se igrali igro z metanjem kamnov v košaro.
Ela, 9 let

Bil je nepozaben dan. Najbolj mi je bil všeč vrt. Tudi kosilo je bilo nepozabno. Hvala gostitelju, kmetiji Šmalčič in Suzani, ki nas je pripeljala na tako lep kraj.
Nandi,

Bil je prekrasen dan. Vrt poln vseh vrtnin in harmonije narave.
Matej,

Všeč mi je bila priprava kosila in kmetovanje na ekološki kmetiji.
Majda,

vreme nam je bilo naklonjeno in ni deževalo. Tudi pri nas bomo začeli s takim kmetovanjem.
Jana,

Diši po še-pa še.
Štefka

Bila je lepa in zanimiva nedelja. Priprava kosila v naravi je uspela.
Milka

Bilo je veliko sončkov in samo tri kaplje dežja.
Rahela

Zelo mi je bilo všeč. Šli smo na grad Podsreda.
Ula, 7 let

Všeč mi je bilo, ko smo se igrali s košarico. Lepo mi je, ko se igram s puncami. Všeč mi je bilo, ko sem dobila nagrado. Hrana je bila zelo dobra.
Špela, 6 let

Danes smo šli na grad Podsreda in na kmetijo Šmalčič. Zelo lep grad, zanimivo steklarstvo, lepa okolica in kraj. Na kmetiji pa dobra hrana, 2 mucka, prijateljice, plezanje po drevesih, skakanje s kolebnico, igra mumija, zmaga na metanju kamenčkov….
Klara, 10 let