Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Izvedene aktivnosti v 2023: Odrasli so se družili v Dolenjskih toplicah

V okviru številnih aktivnosti društva, je bila v letu 2023 izvedena tudi rehabilitacija odraslih, ki je potekala od 27. avgusta do 2. septembra. Udeležilo se je je 52 članic in članov. Vodila sva jo Anton Kokalj in Janja Košuta Špegel. Žal je bil dolgoletni vodja rehabilitacij odraslih in predsednik podružnice SDC za Primorsko Boris Bilas tokrat zadržan.

Vodstvo rehabilitacije je že pred izvedbo le-te izvedlo izobraževanje za strokovne delavce v Dolenjskih Toplicah. Prav tako smo vnaprej pregledali vse jedilnike. V hotelu smo imeli ločeno jedilnico, tako da je bila možnost kontaminacije skoraj nična.

Bogat program je obsegal jutranje telovadbe, tako na prostem kot v bazenu, nordijsko hojo, terapije z gongi (posebnost Dolenjskih toplic) … V okviru rehabilitacije sta bili tudi dve strokovni predavanji. O osteoporozi je predavala Mateja Lukšič Gorjanc, dr. med., medtem ko je Nataša Forstner Holešek, univ. dipl. inž. živilske tehnologije predavala o tem, kako se ustrezno prehranjevati, da bo telo dobilo vse hranilne snovi, ki jih potrebuje. Ob večerih pa so bile bolj zabavne vsebine kot je tombola, zabavni kviz, glasba … Izvedli smo tudi šaljivo olimpijado.

Udeleženci rehabilitacije so zelo pohvalili prehrano, čistočo hotela, prijazno osebje … in nenazadnje tudi Slovensko društvo za celiakijo za ponovno organizacijo rehabilitacije.

Naša članica in redna udeleženka rehabilitacij odraslih Mira Trifunac je o rehabilitaciji 2023 zapisala prispevek, ki je izšel tudi v novembrski izdaji glasila občine Kidričevo Ravno polje (stran 24 in 25).

Z veseljem sporočamo, da bo Slovensko društvo za celiakijo rehabilitacijo odraslih, kot sedaj že tradicionalno aktivnost društva, izvedlo tudi letos, in sicer v podobnem terminu. Več o tem pa kmalu. Že sedaj vabljeni.

Janja Košuta Špegel