Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Ko je dieta edino zdravilo

V podravski podružnici Slovenskega društva za celiakijo posvečajo veliko pozornosti izobraževanju kuharjev iz šol in vrtcev o kuhi in peki brez glutena.

Poslanstvo Slovenskega društva za celiakijo, je združevanje bolnih in nudenje strokovne in medsebojne pomoči. Lani je zaznamovalo dve desetletji delovanja, skupaj s podružnico za Podravje – najmlajšo med osmimi, ki pokrivajo celotno Slovenijo, pa so minulo soboto zaznamovali mednarodni dan celiakije s sloganom Kdo ima celiakijo? Gre za kronično, imunsko pogojeno bolezen, ki prizadene predvsem ozko črevo, do razvoja bolezni pa pride zaradi vnosa proteinov nekaterih žitaric, predvsem pšenice. Nova predsednica podravske podružnice, ki ima nekaj čez 260 članov, Darja Finžgar je povedala, da se jim pridružili okoli pet članov mesečno, kar je predvsem posledica večje ozaveščenosti o bolezni in posledično je tako več potrjenih diagnoz.

“Pred dvajsetimi so trdili, da je to bolezen dojenčkov (po neugotovljenih vzrokih za diarejo se je končala s smrtjo), zdaj ugotavljajo, da lahko zbolijo tudi starejši ljudje”, je pojasnila Finžgarjeva in nadaljevala, da je zdravilo za bolnika s celiakijo le stoga dieta brez glutena, sicer se lahko razvijejo rakasta obolenja, starejši ljudje imajo probleme s ščitnico, s psiho, ženske imajo tudi težave z zanositvijo … Ko je diagnoza postavljena, je življenje lažje. Če se pri otrocih preide pravočasno na dieto, ni dolgotrajnih posledic, v nasprotnem primeru imajo probleme s prebavo, pojavijo se lahko kožne bolezni, zaostajajo v rasti, težko sledijo v šoli.

“O bolezni ozaveščamo vodje prehran v vrtcih in šolah, saj je mejna količina, ki začne povzročati prebavne motnje, že 0,2 mg glutena na kilogram, to je le drobtinica kruha. Na Srednji gostinski šoli v Mariboru tako pripravljamo tečaje za kuharje iz šol in vrtcev” je Finžgarjeva razložila, kako pomembno je, da se izobrazijo delavci v kuhinji. Podružnica, ki deluje v prostorih na Trgu Miloša Zidanška 3, z veliko strokovne podpore pediatrov in dietetičarke mariborske bolnišnice pripravlja strokovna predavanja o bolezni. Junija bo v podružnici pričela delovati tudi skupina za samopomoč.