Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Mednarodni tabor odraslih bolnikov s celiakijo v okviru projekta LQ-Celiac

V Lendavi je od 26. avgusta do 1. septembra potekal zelo uspešen Mednarodni tabor odraslih bolnikov s celiakijo, ki ga je v okviru projekta LQ – CELIAC, katerega vodilni partner je mestna občina Maribor, organiziralo Slovensko društvo za celiakijo. Tabora se udeležilo več kot 120 udeležencev iz Slovenije in Madžarske, organizatorji pa so zanje pripravili bogat program.

Bolniki so bili športno aktivni, prisluhnili so predavanju o novih smernicah za diagnostiko celiakije asist. dr. Jerneja Dolinška, dr. med. in se seznanili s projektom LQ-CELIAC, ki ga je predstavila vodja projekta mag. Jasmina Dolinšek, dr. Ranko Mudrinič, dr. med. iz Term Lendava pa je spregovoril o vplivu edinstvene parafinske termalne vode na zdravljenje.

Pomemben del tabora odraslih bolnikov s celiakijo so bile delavnice priprave brezglutenske prehrane, na katerih je dišalo po svežem kruhu, manjkale pa niso niti druge brezglutenske dobrote. Bolniki začetniki, ki so jim celiakijo diagnosticirali pred kratkim, so se seznanili s „celiakaškimi pastmi“ moderne prehrane, saj se gluten skriva v številnih živilih, hkrati pa so se naučili speči kruh in preprosto pecivo. Bolj izkušeni bolniki, ki s celiakijo živijo že vrsto let pa so se preizkusili tudi v pripravi bolj zahtevnih jedi, kot so potice, zavitki, kremne rezine in druga peciva, s katerimi lahko popestrijo prenekatero praznovanje ali vsakdanji jedilnik.

V bogatem spremljevalnem programu so si udeleženci tabora ogledali lokalne znamenitosti in zanimivosti, kot so muzej Lončarska vas, mumija vojščaka Hadika v kapeli Sv. Trojice, Sinagoga, Bukovniško jezero in tropski vrt podjetja Ocean Orchids, sprostili pa so se v različnih športnih aktivnostih v termalni vodi, bližnji telovadnici, na prostem in na pikniku.

Hvala teamu, ki je poskrbel za uspešen, nepozaben dogodek udeležencev in projekta LQ-CELIAC.