Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Nakupovanje brezglutenskih izdelkov za otroke

Slovensko društvo za celiakijo, Podružnica za Podravje je v četrtek, 24.4.2014 ob 16.00 uri organizirala nakupovanje brezglutenskih izdelkov za otroke, ki obiskujejo šolo. 

Zbrali smo se ob 16.00 uri pred trgovino Mercator na Pobrežju in skupaj obiskali Mercator, Hofer in Tuš. Nakupovali smo brezglutenske izdelke po katerih posegajo otroci: kruh, delikatese- sendvič, jogurti – mlečni izdelki, osvežilne pijače, prigrizki, sladoledi… Predstavili smo možnosti in izbiro preverjenih označenih brezglutenskih izdelkov, drugih izdelkov, ki oznak o vsebnosti glutena nimajo, a so bila testirana preko SDC in tiste izdelke, pri katerih moramo paziti, saj kljub temu, da sami po sebi glutena ne vsebujejo, so za bolnika s celiakijo sporni in neprimerni glede na pravila stroge brezglutenske diete. Prav tako smo predstavili pasti pri nakupovanju na katere moramo biti zelo pozorni (delikatesa, suho sadje, police…), kakor tudi pomanjkljivosti v trgovinah- pogosto z moko zelo kontaminirani in umazani trakovi pred blagajnami.

Namen dejavnosti, ki jo je vodila Simona Ornik, je pomagati otrokom pri samostojnem nakupovanju in pri tem upoštevati vsa pravila brezglutenske diete. Dejavnosti se je udeležilo 12 oseb, 7 otrok in 5 odraslih.