Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Nasveti za nove bolnike s celiakijo

Kaj je celiakija?

Celiakija je kronična sistemska avtoimuna bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo in je posledica preobčutljivosti na gluten. Z besedo gluten imenujemo pomembne proteine zrnja pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju ječmena, rži, pire in tudi ovsa. Gluten lahko povzroči okvaro sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico zmanjšano funkcijo črevesa in motnje v absorpciji hrane. Bolniki imajo zaradi tega prebavne motnje, velikokrat pa pride tudi do pomanjkanja osnovnih sestavin hrane, kot tudi do pomanjkanja mineralov in vitaminov. Pogosto so prizadeti tudi drugi organski sitemi, saj je celiakija bolezen, ki prizadene celoten organizem in se kaže s številnimi resnimi zapleti.

Preberi v celoti

Smernice za življenje brez glutena!

Poglej smernice

Katera živila nosijo znak “prečrtan žitni klas”

Preveri izdelke

Kako nakupovati brez glutena?

Poglej

Kako speči kruh brez glutena?

V Slovenskem društvu za celiakijo smo za vas pripravili kratek in enostavne video s pomočjo katerega smo prepričani, da boste z lahkoto spekli odličen domač kruh brez glutena.

Vabljeni k ogledu!

RECEPTI BREZ GLUTENA SO ZELO SPECIFIČNI

Preglejte recepte brez glutena

Pred vami je brezglutenska kuharica “Okusi brez glutena”, ki je izšla v okviru projekta LQ-CELIAC. V knjigi so zbrani recepti, s pomočjo materia boste lahko enostavno in hitro pripravili slatten in zdrave obroke in uživali v pestri prehrani brez glutena.

Preberi v celoti

Ureditev
kuhinje brez glutena

V okviru projekta FOCUS IN CD je v sodelovanju s partnerji projekta in Slovenskim društvom za celiakijo nastal poučen in zanimiv video prikaz: Kako urediti kuhinjo brez glutena.

Vabljeni k ogledu!