Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Ob 10. obletnici delovanja SDC Podružnice za Primorsko

Vsak izmed nas, ki se je srečal s celiakijo tako ali drugače, ima svojo zgodbo in svojo izkušnjo. Spoznanje, da si povezan s celiakijo v prvem trenutku vsekakor ni veselo. Veliko zdravnikov pa je mnenja, da je to prijazna bolezen. Meni je ravno celiakija odprla drugačen pogled na svet, drugačen pogled na ljudi in seveda drugačen pogled na način prehranjevanja. Celiakija me je naučila strpnosti, vztrajnosti, močne volje in trdnosti, predvsem takrat, ko je treba reči NE! In ravno to občudujem pri vseh bolnikih s celiakijo, ko se iz dneva v dan odrekate hrani, ki je ne smete. Priznati moram, da je ravno celiakija tista, ki me je zbližala in seznanila z vrsto zanimivih spoznanj, novih možnosti in nas tudi danes, po 10 letih, združila z vseh koncev Slovenije.

V vseh desetih letih delovanja Podružnice za Primorsko je bil program dela zastavljen tako, da smo delovanje društva približali čim bližje bolnikom, prizadevali smo si, da bi brezglutenska hrana prišla v trgovine in da bi bila čim bolj dostopna bolnikom s celiakijo. Skušali smo izboljšati kvaliteto življenja celiakašev in ponuditi slehernemu članu številne dejavnosti, ki bi mu omogočile kvalitetno življenje in kvalitetno izrabo prostega časa, kljub strogi in dragi brezglutenski dieti. Članom smo ponudili številne tečaje peke brezglutenskega kruha in peciv, organizirali strokovna predavanja, pripravili družabna srečanja, planinske pohode, rekreacijo, se udeleževali športnih aktivnosti, obdarovali člane v decembrskem času, pomagali novim bolnikom…

Delo podružnice smo organizirali tako, da so se dejavnosti skozi vseh deset let izvajale širom po Primorski, vsakič v drugem kraju. Pri načrtovanju dela smo upoštevali pobude, predloge in želje članov, izbirali smo kvalitetne metode in načine dela, skušali zbrati dovolj finančnih sredstev, da so bila srečanja finančno ugodna za člane in si prizadevali za bogate in pestre animacije na srečanjih. Podružnica je ves čas delovala v skladu s pravili Slovenskega društva za celiakijo in omogočala našim članom udeležbo na društvenih aktivnostih.

V vseh desetih letih je bilo dela zelo zelo veliko. Ne morem reči, da so nam vse stvari odlično uspele, lahko pa rečem, da nam je veliko stvari uspelo dobro in kvalitetno. Zato se iskreno zahvaljujem prav vsem, ki ste na kakršen koli način pomagali, prispevali, pripomogli, svetovali… skratka HVALA VSEM, ki ste bili teh deset let z menoj za PRIMORSKE CELIAKAŠE!!!!