Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Obnovitvena rehabilitacija otrok in mladostnikov 2017

Prihod otrok na Debeli Rtič

Otroci in vzgojitelji so varno in uspešno prispeli na Debeli Rtič in so že na kosilu. Nato sledi nastanitev v paviljonu in seveda prvo popoldansko kopanje. Več o dogajanju 1. dne in fotografije bodo objavljene v tem članku.

1. DAN

Nekaj čarobnega je na tej poti.

Ob vožnji  na kraj srečanja pri Rutarju me spremlja refren pesmi: »Spet igrivo se življenje spogleduje z menoj« in z nasmehom na obrazu se zavem, da se čez uro in pol prične nora pustolovščina. Vodiči in vodičke iz različnih koncev Slovenije smo se zbrali z enim samim ciljem: narediti nepozabno letovanje za 125 otrok.

Postajališča so bila polna pristnih objemov, pozdravov in iskrenega veselja ob ponovnem snidenju. Prijateljske vezi, ki smo jih tekom prejšnjih letovanj stkali, so se le okrepile in komaj smo čakali, da si povemo, kaj smo doživeli tekom leta. Joj, kako smo se pogrešali.

Trideset otrok je letos prvič naredilo samostojen korak z nahrbtnikom  v eni roki in pričakovanjem po dogodivščini v drugi roki. In kako ponosno so stopili na avtobus. Starši, no starši so druga zgodba. Polni ponosa so pomahali svojim otrokom v slovo.

Nekaj čarobnega je na tem letovanju.

Paviljon Rakovica s porisanimi stenami, barvami v sobah in z novimi omaricami nas je pričakal in z otroki nas je čakalo prijetno opravilo…razpakirati stvari v omare na način, ki našim mamam prav gotovo ne bi bil všeč.

Nekaj čarobnega je v naših otrocih. In v nas. 

Združuje nas veliko več kot samo celiakija. Res, da nas je le-ta povezala, a prijateljstva, ki se vsako leto na novo rodijo in stara prijateljstva, ki se vsako leto okrepijo, so nekaj, na kar smo ponosni. Tudi letos je bilo vodenje zaupano pedagoški vodji Maji in pomočnici vodje Metki, ki sta že na sestanku s programom navdušili pisano druščino vzgojiteljev: Tanja, Dean, Maja, Jasmina, Maja, Tina, Robert, Klavdija, Denise, Barbara, Aleš, Lucija, Aleš.  Jutri se začne dogodivščina. Vstanemo ob 7ih. Telovadba se prične ob 7:30. Torej bo dovolj, da vstanemo 7:28?

Slike 1. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

2. DAN

Zaštartali smo z jutranjo telovadbo, ki so jo najmlajše skupine prespale z izgovorom, da je budilka zatajila. Še dobro, da nimamo nobene budilke. Ostali otroci so se sprehodili po plaži in se nadihali svežega morskega zraka. Po okrepčilnem zajtrku smo se lotili ustvarjanja svečnikov in drugih spominkov. Ko so bili naši prsti polni lepila in bleščic, je napočil čas za kosilo. Ugotovili smo, da smo pogrešali sladice in da je juha še vedno sestavni del jedilnika.

Po popoldanskem počitku, ki so ga otroci preživeli v senci v gozdu ob pogovorih ali v sobah z družabnimi igrami, najstarejši so igrali nogomet in karte, je končno prišel  čas za kopanje. Ponovili smo vodje norčije in se odrezali v pantomimi. Spoznali smo legvana, ki kuha juho, nismo prepoznali limonade brez limone in krokodil v trgovini nam je povzročil prvi sivi las.

Vodička Maja nas je v čarobnem gozdu popeljala v osnove joge, da smo se predihali in napolnili s svežo energijo. Uspeli smo narediti strešico in kobro, ki je spominjala na slona s težavami v spodnjem delu križa. Imeli smo se super in zaenkrat nas nič ne boli. Kako bo jutri, vam pa javimo.

Večerno dogajanje v amfiteatru nas je popeljalo v divje ritme največjih uspešnic in zaplesali smo na Despasito. Preostanek energije so starejši otroci namenili odbojki, mlajši pa so uživali ob prebiranju Groznega Gaščerja. Izkušnje si je potrebno nabrati, kajne?

Dragi starši, upamo, da ste tudi vi uživali v luninem mrku in se ob 20:20 zazrli v nebo.

Slike 2. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

3. DAN

Danes smo imeli kulturno obarvan dan. Pričel se je nič kaj kulturno in sicer s športom. In ko so veke zlepljene je vsako gibanje po prostem pravi izziv. A smo se uspešno znašli in se razmigali tik pred vhodom v naš paviljon. Preveč mamljivo nas je klical zajtrk, da bi nas zanimalo karkoli drugega.

Po zajtrku smo imeli gledališke delavnice ter se aktivno pripravljali na gledališke predstave, ki smo si jih kasneje po večerji premierno ogledali. Spremenili smo se v starke, pijančke, piratke, baletke,… in bilo je lušno. Posamezne ekipe so svoj prosti popoldanski čas po kosilu namenile pogovoru o celiakiji in o izzivih s katerimi se srečujemo. Starejše punce so nas povabile na predavanje o make-up-u in o novih poletnih trendih. Morske zvezdice so preživele prijeten čas v čarobnem gozdu, kjer so iskale škratke in jim zaupale svoje srčne želje. Praznovali smo že drugi rojsti dan in se posladkali s čokoladnimi ježki. Starejši fantje so naredili svojo družabno igro in postavili zanimiva pravila s pomočjo katerih je postala igra pravi hit. Tekom dneva smo se kopali na bazenu in v morju, nismo pa pozabili tunkati vodičev, ki so se hrabro, a neuspešno borili. In vendar so preživeli (jutri nas čaka nov dan).

Po večerji smo si v družbi kokic in čipsa ogledali film Počitnice, ostali otroci pa so svojo energijo namenili raznim športnim in družabnim igram. Po pravljicah za najmanjše skupine smo smuknili v postelje in si zaželeli, da bi danes komarji našli svoje žrtve v sosednjem paviljonu.

Slike 3. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

4. DAN

Jutranja telovadba je super. Razmigali smo se in si pretegnili zaspane mišice. Sonce nas je pozdravilo in pobožalo z nežnimi žarki ter nas popeljalo v čudovit dan. Po zajtrku smo se napotili na morje in v bazen, kjer smo preživeli dopoldan. Osvežili smo se s sladoledom ter ponovili plesne in glasbene točke za večerno prireditev Rtič ima talent. Po vajah smo krenili na kosilo ter se po kosilu srečali z gospo Majdo Jurše, ki je za nas pripravila kuharsko delavnico. Lotili smo se priprave brezglutenske pice, čokoladnih piškotov in orehove in marmeladine rolade. Bilo je super, a čakanje na dobrote je povzročalo hudo trpljenje. Vzhajanje in peka sta trajala celo večnost.

Prosti čas smo namenili pisanju pisemc in razglednic, ponovili smo plesne korake ter se posladkali z dobrotami, ki smo jih pripravili skupaj z gospo Majdo. Večer smo preživeli v družbi ostalih otrok, ki letujejo na Debelem rtiču ter si ogledali Rtič ima talent, kjer smo pesem Despasito slišali kar sedem  krat. Refren pesmi nam je povzročil pravi vrvež v glavi.

Dogodek dneva: Si predstavljate slastne čokoladne piškotke, ki so jih naši otroci naredili s svojimi majhnimi in velikimi pridnimi rokami in so nam jih prijazne kuharice spekle? Omamno so dišali in čudovito izgledali. Si predstavljate? No, zdaj pa si predstavljajte učitelja Aleša Č., ki je s polnim pladnjem piškotov podrsal čez polovico jedilnice in … Vsega pa res ne rabite vedeti. 

 Slike 4. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

5. DAN

Včeraj smo dan zaključili s pravljico o Petelinčku, ki je izgubil glas. Pisateljica Vesna Radovanovič je Petelinčka poslala na pot po Sloveniji in včeraj je v deželo sanj popeljal otroke na rehabilitaciji otrok s celiakijo na Debelem rtiču. Otroci so bili nad petelinčkom tako zelo navdušeni, da so se želeli osebno zahvaliti pisateljici za poslano pravljico. Ker pa je gospa Vesna Radovanovič danes praznovala rojstni dan, smo jo zjutraj poklicali ter ji zaželeli prijetno praznovanje rojstnega dne. Gospa Vesna je bila ganjena in zelo vesela klica iz Debelega rtiča. Otroci so pohvalili dogodivščino petelinčka in se veselijo ostalih njenih pravljic. Dopoldne je bilo oblačno in presenetil nas je dež, zato smo se kopali v notranjem bazenu.

Po kosilu smo prosti čas preživeli na različne načine: poslali smo pozdrave in porisali razglednice, najstarejši fantje in dekleta iz skupine Pirati in Piratke so vadili za gledališko igro, ki so jo popoldne predstavili pred ostalimi otroci in nas nasmejali. Otroci so predstavili tudi igro, ki so jo sami zasnovali. Punce iz skupine Školjke so zasnovale dve poučni gledališki igri z lutkami in ju predstavili izbranemu občinstvu.

Popoldne smo preživeli ob zanimivem predavanju o celiakiji, ki ga je predavateljica mag. diatetike Aja Mijatov popestrila z delavnicami, na katerih so otroci nadvse uživali. Po večerji so se starejši fantje  pomerili v nogometu, mlajše skupine pa so si ogledale Smrkce.

Dogodek dneva: Pirati in Piratke so nam priredili eno najlepših gledaliških predstav. Ponovno so dokazali, da zmorejo simpatično sodelovati in da so odlični igralci. Predstava Princeske in piratke nas je popeljala na potovanje v daljne kraje, kjer so princi na belih konjih priskočili na pomoč in rešili princeske. In še vedno verjamemo vanje …

Slike 5. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

6. DAN

Pet dni smo se bolj ali manj izogibali plaži in se prijetno kopali v bazenu. Tokrat so bili fantje odločeni, da bodo dopoldne preživeli v morju polnem morske trave in blata. In tako je tudi bilo. Besed ne bomo izgubljali, slike povedo več kot 1000 besed. Nepopisno veselje in česanje trave iz las nas je zvečer zaposlilo za vsaj uro in pol. Bilo je »česavo«.

Današnji dan je sicer potekal športno, saj smo igrali hokej na travi, katerega nam je predstavil športni animator Aleš iz Hokejskega kluba Moravske Toplice. Želve so pripravile uro pravljic v čarobnem gozdu ter tako osrečile mlajše prijatelje. Morski konjički so s prehodom po plaži nabrali široko paleto školjk ter naredili razstavo. Obiskali smo igrala, igrali Bingo, risali smo sami sebe ter se predstavili, pletli zapesnice zase in za prijatelje, Meduze pa so pripravile igro Lov za zakladom in zaklad nam je teknil in ostal med zobmi.

Pravi izziv smo doživeli z namiznim nogometom, ki smo ga usposobili po štirih dneh garanja in trpljenja. Manjkala nam je namreč žogica. Nadomestili smo jo s koščico avokada in zabava se je začela. Figurice se sicer pritožujejo nad bolečinami v kolenih, a otroci so srečni in animatorji zadovoljni, da so rešili globalni problem.

Večer smo preživeli ob glodanju zdravih prigrizkov (se opravičujemo za besedo »zdravih« vendar zveni tako fajn) ter gledanju animiranega risanega filma Vrvež v moji glavi.

Dogodek dneva: za vrvež v naših glavah sta poskrbeli pedagoška vodja Maja in pomočnica Metka, ki sta se tik pred spanjem odločili, da obiščeta skupine ter ocenita pospravljenost sob. Nauk dneva: V 20ih sekundah se lahko pospravi 80% sobe.

Slike 6. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

7. DAN

Jutranja telovadba ni super. Pozna se, da je že sedmi dan in da smo utrujeni. Zato smo jo prespali. Večinoma. Najbolj vztrajni pa so ujeli čarobnost jutra ter se nadihali svežega zraka. Nadeli smo si svečano obleko, se počesali in fotografirali. Zaradi velikih oblakov, ki so se nagnetli nad Debelim rtičem, smo se kopali v notranjem bazenu. Po okusnem kosilu in sladici je učitelj Robi pripravil delavnico aranžiranja, kjer smo dokončali še nekaj izdelkov ter jih lično zavili. Rezultate boste videli, ko pridemo domov. Popoldne smo se razvajali na jogi in učiteljica Maja nas je popeljala v glasbeno meditacijo.
Kot da še nismo porabili dobolj energije, smo po ponovnem polnjenju po večerji šli na zumbo z učiteljico Lucijo. Razmigali smo vse ude, začutili mišice ter upali, da so komarji siti. Niso bili. Zdaj so.
Polni pričakovanja smo le pričakali temo, se ulegli na tla in se zazrli v nebo. Ker smo bili glasni, so se utrinki naše družbe ustrašili, a se čez čas vseeno prikazali. Bili so čudoviti in mi smo si zaželeli, da se nam uresničijo tihe želje, po katerih hrepenimo.
Dogodek dneva: V živo smo lepši kot na slikah. Pa saj to itak veste.

Slike 7. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

8. DAN

Danes smo otroke presenetili z informacijo, da je danes zadnjič jutranja telovadba. In res je. Naše letovanje se je prelevilo v zadnjo tretjino in kmalu bomo začeli pakirati. A ne še danes. Danes je bil dan rezerviran za norčije in krst vodičev. Po zajtrku smo pripravili delavnico šivanja oblek za odštekan stil in novi vodiči so se s pomočjo otrok prelevili v princeske in gusarje. Po slikah sodeč vam bo jasno, da so vodiči bile princeske in vodičke gusarji. Tako so se do poznega popoldneva po Debelem rtiču potikale princeske in gusarji. In že samo pričakovanje popoldneva je bilo zabavno. No, vsaj za nekatere.
Gospa Metka je za nas pripravila šiviljsko delavnico na kateri smo spoznali kar nekaj zanimivih trikov, kako si sešiti hlače in majico. Ker smo šivali obleke kar na telo, je bilo še posebej zanimivo.
Popoldne so novi vzgojitelji zaprisegli, da bodo jutri zjutraj svojim varovancem postlali posteljo (zelo velik aplavz), da bodo stare vzgojitelje zmasirali ter ob vsaki priložnosti skuhali čaj in kavo. Polakirali so si nohte, si naredili make-up s prevezanimi očmi, prenašali vodo ter vse prisotne zabavali s svojo nerodnostjo.
Sledilo je kopanje na zunanjem bazenu ter temeljito čiščenje za krščene vzgojitelje z milom in acetonom (podrobnosti vam povedo otroci). Zvečer smo se udeležili tekmovanja za najbolj odštekan stil in ples na Debelem rtiču. In kdo je zasedel prva tri mesta? Najboljši trije, kajne? In kdo so bili najboljši trije? Lahko ugibate! Namig? Tisti, ki SMO najbolj kul.
Dogodek dneva: Vzgojitelji na krstu so morali rešiti svojo ladjo, ki se je potapljala. Uboga ladja. To, da gusarji in princeske ne bi preživeli potapljajoče se ladje, je jasno, a to, da bi uničili lastno ladjo zaradi smeha, pa je druga zgodba.

Slike 8. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

9. DAN

Otroci in vodna igrala gredo skupaj. Vzgojitelji in vodna igrala ne gredo skupaj. Pa naštejmo nekaj primerov: gravitacija vleče navzdol in ne pomaga pri vzponu; ni potrebno pasti iz vsakega igrala; tiste lestve in oprijemi so namenjeni lažjemu vzponu in ne še enemu padcu. Nauk dneva: Dragi otroci, če tekmujete z vzgojitelji se pripravite, da obstajata dve možnosti: ali vas bo vzgojitelj premagal in boste ves dan poslušali o velikem uspehu (in bodo o tem brali vaši starši) ali pa ga boste vi premagali in ga boste morali tolažiti (in verjetno vas bo doletela kazen). P.s. vzgojiteljica je zmagala. Dvakrat. In ja, vsi to vemo.
A glavno, da smo uživali. Ob vsakem padcu v vodo in ob vsakem ponesrečenem vzponu. Nasmejani otroški obrazi in nekaj kislih kumaric (vzgojiteljev) je preživelo čaroben dan na vodnih igralih v Portorožu. Sledilo je pohajkovanje po Portorožu in nakup spominkov. Skratka, zabava.
Po kosilu smo se odpravili na bazen in v morje, na jogo in na športne aktivnosti. Zvečer smo si ob zdravih prigrizkih ogledali animirani film Sezona lova in se pošteno nasmejali. Skorajšnjo sezono lova so imeli otroci s pedagoško vodjo Majo in pomočnico Metko, ki sta ocenjevali sobe. Svoj prejšnji rekord smo izboljšali: v 15ih sekundah smo pospravili 85% sobe.
Odgovor dneva:
Vzgojiteljica: »Zate imam eno besedo, ker si tako poreden. Na črko »š« se začne.«
Otrok: »Šporeden? Vem ja.«

Slike 9. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

10. DAN

V zraku je občutiti skorajšnje slovo. Privoščili smo si zajtrk ter se lotili pakiranja. Počasi smo se lotili tega opravila, ki ga nikoli ne pogrešamo. Zapakirali smo svoje stvari ter se pomerili v še zadnjih družabnih igrah. Udeležence rehabilitacije je tudi letos pričakala vrečka presenečenja. Popoldne smo namenili kopanju ter uživali v sladoledu. Mlajši otroci so sami pripravili Celiakaši imamo talent in uživali v raznih plesnih in glasbenih predstavah.
Škatle na vsakem koraku so nas opominjale, da zdaj pa gre za res. Kmalu odrinemo proti našim najljubšim. Tistim, ki so nas pogrešali in nas tako zelo pričakujejo. Udeležili smo se prireditve Male sive celice kjer smo pridno odgovarjali na vprašanja, ki so bila ne preveč lahka. In zapletena. In zasedle drugo mesto. Čestitamo!
Večer smo prebrali še zadnjo pravljico in sicer božično. Na željo otrok je vzgojiteljica Barbara Muhič, avtorica pravljice Lun in škrat Nagajivček, prebrala božično obarvano pravljico z naukom ter nas zvečer popeljala v deželo Božička in njegovih škratov. Vzgojiteljica Maja pa nas je sprostila z glasbeno meditacijo in zaspali smo kot medvedki.
Se beremo in vidimo jutri.

Slike 10. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

11. DAN

Prišel je čas za slovo. Še zadnjič smo se napotili k zajtrku in se pošteno najedli. Čakali so nas avtobusi in poleg potovalk smo naložili še 5 vreč lepih spominov, 20 paketov sreče in nekaj kilometrov prijateljskih vezi. Rehabilitacija je bila prava pustolovščina, ki je prav gotovo vredna ponovitve. Vzgojitelji smo pripravili športne, kulturne in poučne delavnice na katerih so otroci nadvse uživali. Tudi vzgojitelji se nismo pritoževali, marsikdaj smo uživali enako ali še bolj kot otroci.
Prebili smo marsikateri led. Odprli marsikatero temo ter se o njej iskreno pogovorili. Skupaj smo se smejali, se jokali, si stali ob strani in predstavili nasprotna si stališča. Zaupali smo si zgodbe in si vlili pogum. Obljubili smo si, da se srečamo ob naslednji priložnosti, pa čeprav bo to nedelja, 5. avgust 2018.
Dragi starši, hvala vam, da ste nam zaupali svoje največje bogastvo. Verjamemo, da so prišli domov polni novih zgodb in obogateni s samostojnostjo in hrabrostjo. Bodite ponosni na njih. Ker mi smo.
Vaši vzgojitelji: Barbara, Lucija, Denise, Aleš, Dean, Jasmina, Aleš, Maja, Tina, Klavdija, Maja, Tanja in Robi, pedagoška vodja Maja in pomočnica pedagoške vodje Metka.


Za vas zapisovala: Barbara Muhič 

Fotografiral in objavil: Aleš Šenekar

Slike 11. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

Nekaj besed o skupinah

Skupina 1, MORSKI KONJIČKI, vzgojiteljica Barbara
Letos je skupno morskih konjičkov sestavljalo 11 princev: Sergej, Rok, Gal O., Nik, Teo, Kristjan, Erik, Žiga, Patrik, Jaka in Gal Š., od tega so trije fantje letos bili prvič na letovanju. Prebirali smo pravljice, se igrali, kopali po morski travi, imeli globoke pogovore zaradi napolitank, strgala se nam je japonka, pičila nas je čebela, stopnice so se nam neprestano premikale in nas metale na rit, v glavnem pa smo oboževali juho in krompir, vzgojiteljica pa sladice (in sladice njo).


Skupina 2, MORSKE ZVEZDE,vzgojiteljica Lucija
Skupina zvezdic je sestavljalo 10 najlepših morskih zvezdic, ki jih premore slovensko morje: Maša,Patricija, Ema, Amadeja, Vida, Uma, Petra, Anja, Gabrijela in Pika. Ena bolj prijazna od druge in vse so prave dobrovoljčice. Nekatere so letos na kolonijo prišle prvič, zaradi česar so še posebej pogumne. Zelo rade ustvarjajo: zapestnice, risbice, obleke ter se odlično odrezale v gledališki predstavi. Z veseljem so sodelovale na vseh delavnicah, igrah in tekmovanjih ter tudi zmagovale. Zato njihova vzgojiteljica Lucija ne bi mogla biti še bolj ponosna na njih.


Skupina 3, MORSKE DEKLICE, vzgojiteljica Klavdija
Morske deklice so punce stare od 11 do 13 let, ki so se naučile hitrega pospravljanja. Ker Anastazija, Alja, Taja, Karin, Nema, Vita, Lara, Neža, Iza in Katarina rade telovadijo, so telovadile vsak dan pozno v noč. S pravilno izbiro besednih zvez so vsak dan nasmejale svoje prijatelje in vzgojitelje na večernem sestanku.


Skupina 4, RIBICE, vzgojitelj Aleš Č.
Pisane ribice Tinkara M., Tinkara Z., Neli, Tanea, Nuša, Lara, Katarina, Eva, Lorena so vzgojitelja presenetile z zelo pozitivnim in vljudnostnim obnašanjem ter se izkazale za zelo pridne punce. Kljub temu, da je bilo jutranje bujenje pravi izziv za Aleša, saj je vsako jutro se vsaj pol ure pogajal v prazno, so punce bile vedno točne na zajtrku. Pravi mušketirski duh so pokazale ob izzivih, ki jih ni bilo malo.


Skupina 5, ŠKOLJKE, vzgojiteljica Jasmina
Školjke so ekipa enajstih punc, stare 10 in 11 let. V času rehabilitacije so se veliko kopale in se pustile razvajati. Energijo so sproščale v vodnih norčijah z vzgojiteljem sosednje skupine Alešem, ki so ga utapljale, objemale in masirale s prijemi, ki jih je naučila Jasmina. Naša soba je postala pravi mali salon, ki so ga redno obiskovali otroci in vzgojitelji. Storitve so opravljale tudi na terenu in bile zelo priljubljene. Poleg masaže so tudi lepotičile punce in pletle kitke. Vzgojiteljici so priredile rojstno dnevno presenečenje in jo tako srčno ganile. Zahvala za čudovito druženje na letovanju gre školjkam: Ani, Nini, Sari, Uli, Lari, Zali, Teji, Lari, Maši, Leji in Doroteji.


Skupina 6, DELFINI, vzgojitelja Dean in Aleš Š.
Petnajst delfinov plava po širnem morju: Maksimiljan, Ruben, Jakob, Rok, Tadej, Juš, Lan, Nejc P., Taj, Nejc Ž.,Grega, Matej, Anžej, Gašper in Mišel in se vsak dan pridno udeležuje jutranje telovadbe (pa čeprav napol budni). Najraje so igrali nogomet in se kopali v morju – dokler niso ugotovili, da je na bazenu lepše. Delfini pa taki. In ja, tudi fantje znajo pospraviti sobo. Obljubili smo, da to ostane naša skrivnost. Oops!


Skupina 7, PIRATKE, vzgojitelja Tanja in Robi
Vsako jutro jih zbudi vzgojitelj Robi s svojim nežnim glasom: »Dobro jutro, ura je sedem. Vstati bo treba.« Odgovora ni. Prebujanje in strašno trpljenje se začne. Dejstvo, da se je potrebno udeležiti jutranje telovadbe, k prebujanju ne pomaga. Piratke: Vesna, Patricija, Zala, Natalija, Kaja, Tinkara, Nika, Maruša, Zarja, Brina, Nastja, Pija, Nastja, Lea, Natalija, Teja in Tina so tekom letovanja poskušale kar nekajkrat utopiti pirate iz sosednje skupine, a na srečo neuspešno. So pa bile izjemno uspešne v ličenju, plavanju ter urejanju sobe, kjer so prepričljivo tudi zmagale. Prepričljive so bile tudi v navajanju razlogov zakaj se NE udeležiti delavnic, vendar so na koncu blestele prav v vsaki aktivnosti. Ko je bila ura za večerni počitek, so bile kot hrček: živahne in lačne.


Skupina 8, MEDUZE, vzgojiteljica Denise
Enajst meduz: Julija, Arija, Ana, Zara, Ema, Ida, Magali, Katja, Ira, Urša in Sara blestijo v organizaciji dogodkov, saj so same organizirale predstave, talente, lov na zaklad… Odlično so se odrezale v šivanju kostuma za odštekan stil. Najljubši so nam beli makaroni brez vsega in krompir ter delamo zaloge Viki kreme. Najljubša aktivnost je zakopavanje vzgojiteljice z mivko. Če dodamo še masaže in lakiranje nohtov lahko z zagotovostjo trdimo da imamo spa salon.


Skupina 9, PIRATI, vzgojiteljica Maja
Pirati, moji sončki! Gal, Dejan, Gašper, Art, Matej, Alen, Jan, Matevž, Tilen, Bine in Jan, vsak posebnež med Pirati. Všeč mi je njihova otroška nagajivost, ki vedno ostaja v pozitivnem duhu, in hkrati njihova zrelost, zaradi katere mi je vodenje te skupine v veliko veselje. Družijo nas navihanost, veselje, smeh, ter razne zabavne norčije, ter dejstvo, da se imamo vsi zelo radi. Vedno najdemo čas za spontane življenjske pogovore, ki fantom širijo obzorja in dajejo dobro popotnico za življenje. Veže nas lepa harmonija, vez zaupanja in spoštovanja. Hvaležna sem za vsakega sončka, ki mi je pričaral to kolonijo v najlepšem spominu.


Skupina 10, MORSKE ŽELVE, vzgojiteljica Tina
Letošnje leto sem imela v skupini 8 punc: Tinkara, Rina, Katja, Darja, Urša, Klara, Alja in Tjaša. Skupaj smo se igrale družabne igre, pogovarjale, kopale,… Spletla so se nova prijateljstva in se okrepila stara. Ko pomislim nazaj se mi zdi neverjetno, da smo bile skupaj samo 10 dni in moram reči, da so tudi pri meni punce pustile pečat. Zapomnila si bom to, da črno-bele ogrožene živali iz Azije niso dalmatinci, improvizirane igre 3 reševalcev med delom in iger Activityja, kjer smo se ob navdušenih vzklikih in smehu včasih težko razumeli. Prav tako ne bom pozabila najboljšega spanca, zaradi preslišane »pretihe« budilk (krivda vzgojiteljice). Upam, da je bilo tudi puncam teh 10 dni tako nepozabnih kot meni.

Skupina 11, HOBOTNICE, vzgojiteljica Maja 
Hobotnice Nuša, Neža, Nika, Živa, Tamara, Tisa, Vanesa, Naomi, Ula, Vita in Julija so že “stara garda”, ki svoje lovke najraje steguje po prigrizkih pozno zvečer, po napornem klatenju po “odprtem morju”. Hobotnice so seveda prave dame, lepotice, ki tudi globoko pod vodo ne smejo pogrešati vrhunskega stylinga, so izvrstne mace up artistke, frizerke ter modne kreatorke, ki so svoji nadrejeni skreirale in sešile dih jemajočo opravo za Piratko, ki jo je morala odigrati na krstu vzgojiteljev. Hobotnice pa imajo v našem primeru tudi velike možgane in veliko srce, ki trenutno delujeta na adolescenčnohormonski pogon in nikakor ne na zelenjavo in sadje z Debelega rtiča.

In še nekaj o vzgojiteljih in rehabilitaciji

»Moja skupina so odrasli otroci. Stari so od 21 do 40 let in več…no ja, pa ne bomo o letih. V desetih dneh smo se kljub neprespanim nočem nasmejali, se zabavali, tolažili in kovali prijateljstva. So resnično zabavni, dobri poslušalci svojim otrokom, saj jim nudijo obilo objemov, topline in polno spodbudnih besed, tako da lahko rečem…sem presrečna in hvaležna za tako čudovito skupino.« pedagoška vodja Maja Piskernik
pomočnica pedagoške vodje Metka Šalika
»Ne bi jih zamenjala za nič. Moji fantje so ukradli srce meni, ostalim vzgojiteljem in starejšim puncam.« Vzgojiteljica Morskih konjičkov Barbara Muhič
»Zabavni,nasmejani, polni lepe tople srčne energije, ki sem je bila deležna tudi s srčnimi objemi. To so moji sončki. Rada jih imam.« Vzgojiteljica Piratov, Maja Martinuč
Najine skoraj polnoletne piratske princese polne norih idej so nama polepšale nepozabnih 10 dni na skupni plovbi. Pogrešala jih bova. Tanja, Robi
Čudovite punce,ki so me zmeraj znova nasmejale, še posebej zaradi svojih dobrih veščin pogajanja. Tina