Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Obnovitvena rehabilitacija otrok in mladostnikov 2019

Obnovitvena rehabilitacija otroka in mladostnikov – Debeli Rtič 2019

Na tej strani bomo dnevno objavljali dogajanje na Rehabilitaciji otrok in mladostnikov s celiakijo 2019. 

OBVESTILO: Vse starše naprošamo, da pedagoško vodjo (Majo Piskernik) kontaktirate po telefonu (051/44 22 70) le v nujnih primerih v času od 16.30 do 17.30. V kolikor je potrebno, da vas bo pedagoško vodstvo kontaktiralo na vaše kontaktne podatke. Dovolimo pedagoški vodji v vsem vzgojitelju, da čas za rehabilitacijo posvetijo otrokom, da jim pričajo nepozabne počitnice, kar je njihov glavni namen v cilju.

1. DAN

Pa smo ga le dočakali. Dan odhoda na Debeli Rtič, kamor že leta zahajamo na redno obnovitveno rehabilitacijo otrok in mladine. Ne gre le za rehabilitacijo zdravja in dobrega počutja, pač pa tudi prijateljskih vezi, ki vsakoletno nastajajo med udeleženci in tudi voditelji skupin. Tri avtobuse smo napolnili z objemi, nasmehi, dobro voljo, prtljago, donatorskimi sredstvi, materialom za delavnice ter jo mahnili proti morju. V domu Rakovica smo prav vse sobe napolnili z morskimi bitji. Z nami so hobotnice, morske zvezde, morski konjički, školjke, ribe, želve ter tudi nekaj pravljičnih bitij kot so morske deklice. V domu so naseljeni tudi prijazni pirati in piratke, ki z veseljem priskočijo na pomoč. Kar z lastno močjo smo namreč v dom prenesli vse poprej naštete pripomočke. Že prvi dan smo skočili v morje ter tudi za stopinjo toplejši bazen. Po okusni večerji je sledilo druženje v avditoriju ob obali, kjer so se pomerili pevski talenti. Po zaključnem plesu Michaela Jacksona smo se odpravili na zaslužen počitek. Nabiramo novih moči za jutrišnji dan, ko nas čaka telovadba, delavnice, kopanje ter seveda užitkarjenje.

Lepo vas pozdravljamo in sporočamo, da se imamo super!

Slike 1. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

2. DAN

V ponedeljkovo jutro smo se zbudili ob 7.uri, na pobudo budilke. Z veseljem bi odležali še nekaj minut dlje, a nove dogodivščine nas že kličejo! Zajtrkovali smo ob 8. uri, zato smo vmesen čas posvetili prebujanju celega telesa. Pot nas je vodila na igrišče, kjer nas je Marko z vajami za gibljivost in moč napolnil z energijo, hkrati pa smo prebudili tudi lakoto. Po zajtrku smo na delavnici pomagali pošasti, ki hrabri bolnike s celiakijo na naših majicah, do novega stila. Z barvami za tekstil smo tako ustvarili številne unikatne majice ter nepozaben  spomin na letošnje druženje. Brez čofotanja ne gre. Na plaži in v bazenu uživamo tako dopoldan, kot popoldan. Čas si krajšamo s klepeti, sprehodi, sladoledi in tunkanjem voditeljev. Odkrivamo pestrost okolice ter uživamo v vonju morja, borovcev ter sivke. Darov narave smo se naužili tudi na popoldanski jogi z Majo, kjer smo se sprostili in umirili. Dan se je hitro prelil v večer. Zaključimo ga z dogodki v amfiteatru. Tokrat smo izbirali Miss in Mistra. Laskave nazive ter nagrade so prejeli najbolj simpatični udeleženci letovanj na Debelem Rtiču. Komisijo so očarali tudi s posebnimi talenti in hudomušnostjo. Po prireditvi premagamo še manjši klanec, ki nas loči do doma Rakovice. Potem obiščemo kopalnice ter se kasneje tesno privijemo v blazine ter odejice. Najmlajše smo v sanje pospremili s pravljico. Starejši ter najstarejši – voditelji pa že zehamo, voščimo lahko noč in se veselimo jutrišnjih dogodkov. Pestro bo!

Slike 2. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

3. DAN

Danes je za nami izjemen dan. Za odlično pripravo smo se že zgodaj zjutraj ogrevali s kar dvema vrstama telovadbe ter obilnim zajtrkom. Začeli smo ustvarjalno, z likovno delavnico. Slikarka Suzana nas je navdihnila, da smo domišljijo prelili v črte in barve, iz katerih so se rodile prav zanimive podobe. Po kosilu nas je obiskal rekreacijski kolesar Matjaž, ki na 3000 km dolgi poti po Sloveniji osvešča o naši bolezni in vsakdanjih izzivih, ki jih prinaša življenje brez glutena. Pred domom Rakovica smo uvedli manjšo zaporo ceste zaradi družabnih iger. Fantje igrajo povsem svojevrsten bosonogi nogomet z več kot dvema goloma. Kot zadetek se namreč šteje tudi žoga v jarku. Za manjše odvisnike od adrenalina pa so na voljo balinčki. Odkrili smo tudi škatlo s kartami, sestavljankami in podobnimi igrami, ki nam zelo koristijo, da smo vsaj malo pri miru in nas sonce na kopnem lahko barva v vse odtenke čokolade. Popoldan smo skicirali tudi nove modele pošasti, ki bi odganjala težave pri celiakiji. Med vsemi izdelki bomo izbrali najboljšo ter jo skušali tudi izdelati. Nastanjena bo v našem skupnem  prostoru. Zagotovo bo tako strašna, da se jo bodo bali tudi okoliški komarji.  Pod večer smo se odpravili v amfiteater na prireditev Zvezde plešejo. Iz našega doma je sodelovalo več plesalk in plesalcev, končno pa smo bili zastopani tudi na klopi komisije. Izjemne nastope smo nagradili z bučnimi aplavzi in vzkliki, ki se jih je slišalo vsaj do Kopra. Ker na našem Rtiču veljajo posebna pravila, se je tokrat v plesnih sposobnostih morala izkazati tudi komisija. Za pravično ocenjevanje je pričakovano, da obvladajo vsaj osnovne gibe morskih melodij. Ker je glasba univerzalen jezik, smo se kmalu na plesišču znašli prav vsi. V prijeten sen nas je tokrat pospremila blaga nevihta. Upamo na krepčilen spanec, saj nas jutri čaka kuharski izziv ter iskanje skritega zaklada.

Slike 3. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

4. DAN

Že zjutraj smo vedeli, da bo dober dan. Takoj po zajtrku smo se odpravili iskat srečo. Bojda je na drugi strani mavrice lonec zlatnikov. Ker je vreme malo nestanovitno in bi težko križali dež s soncem po naročilu, nam je Katja raje pripravila igro Iskanje skritega zaklada. Ekipo, ki je uspešno obredla vse točke in razvozlala zagonetke, je na drugi strani obale Debelega Rtiča čakal lonec Nutele. Za ta neprecenljiv in poželjiv zaklad so se naši piratski predstavniki borili tudi z vodnimi baloni. Ko gre za sladico res ni šale!  Od tu dalje pa so se v naši hiši vrstile same dobrote. Po kosilu nas je obiskala mojstrica brezglutenske kuhe – ga. Majda in za prav vse prebivalce Rakovice zamesila pice, rolade ter Rafaelo kroglice. Spretni prsti naših malih pomočnikov so spretno vihteli gnetilne kavlje, sklede, lonce, merilne vrčke in ostale pripomočke ter iz sestavin pričarali res okusne izdelke. In kako smo jih spekli? Gospa Majda je na Debeli Rtič pripotovala kar s svojo veliko pečico! Vse se da, če se hoče, četudi je vroče. Težko bi rekli, da smo »vsega siti«, saj se za dobro in za nas primerno hrano vedno najde še nekaj prostora v želodčku. Novih receptov in okusov pa smo vedno veseli. Zvečer smo si obetali kino na prostem v amfiteatru. Ker je kinematografe prestrašilo le nekaj kapelj dežja, je prireditev odpadla. V skupnem prostoru pa je naša mala kinopredstava uspela. Za kar najbolj pristno vzdušje smo med filmom tudi hrustljali in grizljali prigrizke. Danes prijetno utrujenost že težko zanikamo, zato smo se spat odpravili nekoliko prej. Veselimo se novega dneva ter jutrišnjih gostov. Morda pa jutri dan prebijemo zgolj na kopnem, saj se za naš okraj napoveduje dež. Pravzaprav pa se nobene oblike vode ne bojimo, saj smo vsak dan mokri in slani od peta do glave in še čez.

Slike 4. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

5. DAN

Osmi avgust je čisto slučajno Svetovni dan mačk. Z njimi pa smo si po petih dneh uskladili kar nekaj navad. Mačke so namreč velike zaspanke, crkljivke, spretne telovadke, globoko zehajo, se odlično pretegujejo in skrbijo, da so vedno čiste ter urejene. Ni naključje, da se tudi mačke izogibajo žitne hrane.  No, ravno danes se je zgodilo, da so naše Morske želve prespale telovadbo. Morske zvezdice, Ribice in Morski konjički so v svojih sobah odprli crkljalne salone. Na voljo so nam brezplačne masaže, urejanje pričeske ter hlajenje z mahanjem rok. V pričakovanju predavanja dr. Evgena smo še malo zehali in se pretegovali, potem pa pridno poslušali in sodelovali. Ujeli smo nekaj obetavnih novic. V bližnji prihodnosti bo morda odkrito, preizkušeno ter potrjeno zdravilo za celiakijo. Držimo pesti! Obnovili smo tudi znanje glede užitnih živil ter vseh nepridipravov, ki izzivajo naše črevesne resice. Te imajo v zdravem stanju ogromno površino. Če bi jih raztegnili in zlikali, bi merile skoraj toliko, kot nogometno igrišče za našim domom. Resice, ki jih stalno draži gluten pa žal obsegajo le eno našo veliko sobo. Tudi glede glutena smo si podobni z mačkami. Naše letovanje je tako tudi strokovno popotovanje po najnovejših informacijah ter hkrati tudi kulinarično urjenje. Ga. Majda je po kosilu spet zavihtela gnetilne kavlje in lonce in zopet je zadišalo po pizzah. Cel dan smo nekam sumljivo pogledovali v nebo, saj so nam vremenske napovedi zagotavljale deževen dan. Bil pa je prav sončen in nasmejan! Zvečer smo v amfiteatru slavili kar nekaj lovorik. V tekmovanju za najbolj odštekan stil so sodelovali prav vsi rakoviški odštekanci. Pred ogledom slik opozarjamo, da so določene kombinacije služile zgolj sprehodu po pisti. Sicer redno poskrbimo, da naši varovanci ne nosijo spodnjih hlač na glavi, nogavic na rokah, hlače kot ogrinjalo, kombinacijo natikača in športnega copata, različne pare dokolenk, plavalnih rokavčkov okoli gležnjev, plavutk za sprehod po naselju ter potapljaških očal namesto sončnih. Zmagovalna kreacija pri navihanih Piratih pa se je izkazala kombinacija ozkega krila, nedrčka, dolgega plašča ter brisačnega turbana. Vsekakor smo postavili nove in drzne trende za konec letošnjega poletja. Po tako uspešnem dnevu lahko le še predemo od zadovoljstva. Še enkrat čestitke vsem mačkam in mačkonom iz doma Rakovice.

Slike 5. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

6. DAN

Današnje jutro se je pričelo z umirjenim sprehodom. Moči smo hranili za športne igre v bližnjem gozdičku s prijetnimi jasami. Ogreli smo košarkarske, nogometne in odbojkarske žoge ter se razdelili v ekipe. Navdušenci manjših žog so poprijeli za loparje. Poleg badmintonskih žogic so po zraku frčali tudi manjši leteči krožniki, kasneje prepoznani kot frizbiji. Večjih poškodb kljub očitni tekmovalnosti ni bilo. Se pa kar nekaj žog ni držalo pravil in so se odpravile v bodeče grme in celo na plažo. V gozdičku smo našli tudi prazno ptičje gnezdo ter občudovali njegovo zgradbo. Zanimivo, koliko izbranih vejic in koreninic so spretni ptičji kljunčki in nožice popletli v prijeten domek. Gnezdo nam ne bi uspelo splesti, smo se pa lotili napenjanja čisto prave pajkove mreže. Omrežili smo par dreves ter se preizkusili v gibanju med nitkami. Po športu in kosilu smo lahko izbirali med poležavanjem na plaži ali ustvarjanjem v domu. Morje je že tako toplo, da se lahko ohladimo šele pod tušem. V hladnem zavetju naše ustvarjalne sobe pa smo krasili stekleničke. Nastale so zanimive vaze ter stojala za pisala. Prav vsak večer je večer presenečenj. Tokrat smo se pomerili v talentih. Rtič ima talent je prav posebno tekmovanje brez komisije in brez zmagovalca. Z aplavzi in navdušenjem smo nagradili prav vse sodelujoče. Med nami so obetavne pevske zvezde, plesalci, komiki, reparji, žonglerji, akrobati ter kockarji. Kako bi sicer drugače lahko imenovali hitrostno sestavljanje rubikove kocke? Danes je med nami tudi predsednik našega društva Domen. Pretreslo nas je tudi ocenjevanje reda v sobah. Šment, težko je komisiji pojasniti, da je bila soba še pred nekaj sekundami kot iz škatljice. Stvari nikakor nočejo obstati na svojih mestih. Temu primerno je polna tudi škatla za izgubljene predmete. Brez skrbi, vse se bo uredilo in vrnilo. Preživeli smo čudovito prvo polovico našega letovanja. Dobrodošli v drugem delu naše morske nadaljevanke.

Slike 6. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

7. DAN

Vroč dan. Zelo. Vseeno smo se morali podvizati in poprijeti za šiviljska in krojaška dela. Za nove voditelje je bilo namreč treba izdelati indijansko opravo, v kateri smo jih po nekaj izpitih tudi potrdili v voditelje. Voditelj mora obvladati vsaj eno narečje indijanskega jezika, postaviti šotor, se naličiti z bojnimi barvami, zaplesati ter priklicati dež. Da so nam visoke temperature še kako mešale štrene je očitno. Povezovalci programa so namreč od novopečenih indijancev zahtevali, da se razplešejo na indijsko, ne indijansko glasbo ter sedejo po turško. Glede vremena pa se je ekipa krščencev izkazala za izjemno uspešno. Kmalu so nas zasule kot pomaranče debele dežne kaplje. Nebo nam jih je namenilo v obliki vodnih balončkov. V sobah je novokršečene voditelje čakalo neljubo presenečenje. Utrujeni od obredov bi se vsaj za trenutek želeli odpočiti na svojih posteljah, a kaj ko so bile brez jogijev. Skrivnostnim zmikavtom je vsekakor treba priznati izvirnost. Popoldan smo v naši hiši gostili prireditev Rakovica ima talent. Naše Ribice so se izkazale kot vrhunske voditeljice ter tudi stroge žirantke. Najbolj izvirni talenti so prejeli tudi čisto prave medalje. Prireditev smo zaključili s pogostitvijo s sladkorčki, ki smo jih pripravili sami. Zadnje ure dneva, vse dokler sonce ni zašlo pa smo preplesali ob disco ritmih v amfiteatru.

Slike 7. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

8. DAN

Nedeljo smo izkoristili za podaljšano jutro. Složno smo se odpovedali jutranji telovadbi ter odšli na zajtrk. Danes smo dopoldan posvetili umetnosti. Skupine v amfiteatru so se spoznale z gledališko improvizacijo. Dobili smo nasvete, kako požeti vso pozornost občinstva  in kako razvijati izmišljene prizore. Odigrati list na drevesu, ki se pogovarja z deblom ni enostavno. Igro je prekinil igralec, ki je prizor enostavno prežagal. Razvrščali smo se tudi po velikosti, barvi las, barvi oči ter ugotavljali kako zelo različni in jezični smo. Bolj gibčni so se udeležili delavnice sodobnega plesa. Zanimivo, da ravno s plesom zaključimo vsak dan. Za vse, ki so danes pogrešali šport pa je bila na voljo delavnica floorballa. Opišemo ga lahko kot hokej na travi, asfaltu, parketu. Skratka hokej brez ledene plošče. Le-to pa bi si danes srčno želeli, saj so temperature povsem primerne ne samo za igro s palicami pač pa tudi za peko jajc na asfaltu. Skratka, še vedno je zelo vroče. Morda so k visokim temperaturam pripomogli številni bruhajoči vulkani, ki so nastali v okolici našega doma. Zgradili smo jih iz mivke ter peska, za krater pa smo uporabili plastenke. Tanja je iz nekaj kemičnih snovi, ki jih najdemo v vsaki kuhinji zamešala skrivnostno zmes, ki smo jo dodali v krater. Prebujeni vulkančki so nas presenetili z večbarvno lavo. Vulkani se dokaj hitro tudi pomirili in ugasnili, zato lahko z gotovostjo trdimo, da je Debeli Rtič spet varno področje. Popoldan smo se ob meditativni glasbi sproščali na bližnji jasi, kasneje pa v fotografski objektiv ujeli še skupinske slike. Za to svečano priložnost smo oblekli bele majice z unikatno pobarvanimi pošastmi, ki so tudi naš prepoznavni znak. V mraku so v amfiteatru ponovno žgoleli rtiški slavčki, v temi ustvarjale sobe pa je potekal filmski večer. Jutri se bomo z ladjico podali na izlet. Ponovno se vam oglasimo, ko se zasidramo in izkrcamo na domači pomol.

Slike 8. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

9. DAN

Avgusta, pred 500 leti se je pomorščak Ferdinand Megellan, s petimi ladjami odpravil na pot okoli sveta ter dokazal, da je Zemlja okrogla. Podoben podvig smo si zadali tudi v naši ekipi. Z dvema ladjama smo se v šesto največje slovensko mesto, s sedmimi palačami odpravili po ravni črti. Odkrili smo Koper! Ob izkrcanju smo zavzeli bližnjo kavarno z brezglutenskim sladoledom ter jo opustošili do zadnje kepice. Osvajalski  pohod smo nadaljevali mimo stojnic, trgovinic, se razpršili po ulicah ter ponovno združili na pomolu. Na Debeli Rtič smo se vrnili s prav vsemi mornarji, s čimer se Megellan žal ni mogel pohvaliti. Utrujeni od podviga smo popoldan poležavali na plaži, kjer nas je presenetilo tudi par kapljic dežja. Ob 14. uri smo se lotili polaganja ploščic, oziroma mini keramičarstva. Pravzaprav smo drobce ploščic, školjke in kamenčke z barvno fugirno maso oblikovali v čudovite spominske mozaike na ploščah. Odlično se bodo podali na stene ali police ter osveževali spomine na naše letovanje. Današnji večer je obetal romantično poležavanje na travi ter štetje utrinkov. Žal pa so oblaki zastrli nebo. Utrinki prinašajo srečo in izpolnjujejo želje, zato jih bomo danes zgolj z mislimi poslali za oblačno zaveso. Večer smo tako zaključili z ogledom risanke in izborom najlepših počitnikarjev na Debelem Rtiču.

Slike 9. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

10. DAN

Današnji dan se je pričel z reševalno akcijo. V poznih nočnih urah, ki so že mejile na zgodnje jutranje smo namesto utrinkov uzrli ježa, ki se je zaradi sladkosnednosti dobesedno zataknil v jogurtov lonček. Uspešno smo ga izdrli iz neprijazne plastike ter spustili v gozdiček. Ob tej priliki bi opozorili na pomen odlaganja odpadkov v koše. Tam v miru počakajo na odvoz in ne ogrožajo okoliških sladkosnedih prebivalcev. Za nekaj ur smo zatisnili očesa ter se kmalu prebudili v jutranje obrede. Da bi dan temeljito izkoristili, smo prtljago za jutrišnji odhod pripravili takoj po zajtrku. Naši veliki varovanci so kot botri pomagali najmanjšim. Med pregledovanjem in praznjenjem polic v omaricah pa smo našli vse mogoče, tudi spominski sendvič, ki je na uporabo čakal vse od našega prihoda. Botrice Hobotnice so modro ugotovile, da so številni kovčki večji in težji od njihovih malih lastnikov. Takoj, ko smo spraznili omare in predale, smo se odpravili na plažo. V veselem pričakovanju večerne poslovilne zabave v amfiteatru, smo na ta magičen večer pripravili telo in duha. Jasmina je najmlajše s pravljično meditacijo pospremila v domišljijski svet magičnih živali. Medtem, ko so otroci občudovali bitja v svoji domišljiji  je nekaj voditeljev v meditativno stanje zabredlo tako globoko, da so zaspali in zasmrčali. V stanje zavesti so počasi prešli tik pred večerjo, ko je zadišalo po pečenem krompirju, zrezkih in solati. Dekleta so še zadnjič na plano izbezale vse lepotilne in dišavne pripomočke. Med pripravami je gromko treskalo, topel veter pa je napovedoval dež. Presenetil nas je ravno na poti v amfiteater. Nastale luže smo izkoristili še za zadnje kopanje ter zabavno prestavili kar v dom Rakovica. Na zapestja smo nadeli neonske zapestnice in bleščali v temno noč. Plesali, peli in skakali smo na najbolj popularne skladbe, ki so se nam že dodobra usedle v ušesa. Osvojili smo tudi že vse koreografije. Šele sedaj se nam je posvetilo zakaj prav vsi plesni koraki vsebujejo poskoke z vzdigovanjem in mahanjem rok. Ta plesna figura nam pomaga, da v kopalnicah med prhanjem ponovno vzbudimo senzor, ki prižiga luči. Prav nikomur se namreč v tako kratkem intervalu ne uspe dostojno namiliti in odplakniti peno. Čudimo se, kako hitro je minil čas, kaj vse smo doživeli. Letošnje letovanje bi tako opisali z vsemi čustvenčki, kar jih premore tipkovnica. Veliko smo se smejali, tudi jokali, se čudili, vzdihovali, negodovali, komaj čakali, sem ter tja kaj zamudili, preskočili, kanček pogrešali domače, uživali in ponovno sklenili, da se vidimo prihodnje leto. Sklenili smo nova prijateljstva, nakalili nove simpatije ter vragolije. Po čem si bomo najbolj zapomnili letošnje letovanje? Po testeninah v jedilnici in pomarančah na plesišču. Medtem, ko naši varovanci že spijo, smo voditelji, kot pravi nočni palčki v vasi Brez Glutena, pripravljali darila. Poleg lepih vtisov bodo naši varovanci s seboj odnesli še malho presenečenja. Dodali smo še paketek robčkov, saj se bo jutri ob slovesih zagotovo utrnila tudi kaka solzica ali dve.

Slike 10. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

11. DAN

Dan odhoda je v znamenju objemov ter solza. Neutolažljivo je jokalo tudi nebo. Tradicionalno nas zadnji dan domov pospremi dež. Med pospravljanjem sob ter zbiranjem posteljnine se je nebo že potolažilo in osušilo dvorišče doma Rakovice. Vso prtljago smo tako brez pomakanj v luže natovorili v avtobus. Težko je vseh deset aktivnih dni zložiti v škatle, a nam je uspelo. Marljive gospe v modrih haljicah so naše prostore že pripravljale za zanamce. Rakovico bodo naselili otroci iz daljne Rusije. Ko smo se še zadnjič pred odhodom prešteli in ko so se zaprla še zadnja vrata od treh avtobusov, smo krenili na pot. Čestitke vsem trem voznikom za umetelno obračanje tako velikanskega in gromozanskega vozila sredi naselja, na tako ozki in vijugasti cesti. To je vsekakor spretnost ter umetnost. Pot smo si krajšali s klepetanjem, poslušanjem glasbe, prepevanjem in raziskovanjem darilnih vrečk. Hvala vsem sponzorjem, ki ste jih napolnili, da so skoraj pokale po šivih. Med potjo smo na postajališčih zobali malico ter pretegovali nožice. Voditelji smo se nadejali tudi poživitvenih učinkov kave. Bolj kot smo se bližali Ljubljani, večje so postajale solze. Poslovili smo se od dela naših varovancev ter voditeljev. Vsi ostali pa so vztrajali vse do Maribora. Tudi na končni točki je bilo potrebno veliko robčkov ter vpojnih materialov, saj za solzice niso bile več potrebe besede pač pa le pogledi. Pravijo, da so zdravilne prav vse slane raztopine – morje, solze, pot, juha ter fiziološka raztopina. Prav vse so bile prisotne tudi na našem letovanju. Ob tej priliki se zahvaljujemo prav vsem, ki ste sodelovali v naši zgodbi. Sestavili smo nepozaben mozaik. Hvala, ker smo vas lahko vodili in hvala, ker ste nas tudi veliko naučili. Ob letu osorej torej!

Slike 11. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

Zapisovala: Lucija Šušteršič

Fotografiral in objavil: Aleš Šenekar

Rehabilitacijo otrok in mladostnikov s celiakijo so podprli