Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Obnovitvena rehabilitacija otrok in mladostnikov 2021

Obnovitvena rehabilitacija otroka in mladostnikov – Debeli Rtič 2021

Na tej strani bomo dnevno objavljali dogajanje na Rehabilitaciji otrok in mladostnikov s celiakijo 2021. 

Dragi starši, kot smo vas že obvestili, so se pri nekaterih otrocih, ki so bili na skupinskem letovanju na Debelem rtiču, pojavile okužbe z novim koronavirusom (covid-19). Ko je okužba s testom PCR potrjena, epidemiološka služba pokliče vsakega okuženega na telefonsko številko, ki je bila zabeležena ob odvzemu brisa. Zdravstveni delavci opravijo t.i. epidemiološko anketo z okuženo osebo. Del epidemiološke ankete je tudi prepoznava oseb, ki so bilev stiku z osebo v času njene kužnosti. Oseba je kužna dva dni pred pojavom znakov, ki so bili kasneje prepoznani kot covid-19.

Vsako osebo, ki je prepoznana kot stik/kontakt, epidemiološk služba NIJZ pokliče in preveri okoliščine stika ter morebitno zaščito pred okužbo zaradi cepljenja ali prebolelega copvid-a v zadnjih šestih mesecih. Na podlagi zbranih podatkov opredelijo t.i. visoko tvegane kontakte (VRK), ki gredo v 10-dnevno karanteno. Prvi dan karantene je zadnji dan stika z okuženim. Karantena traja 10 dni. Vsak, ki je prepoznan kot VRK, prejme vsa potrebna navodila. V upanju, da skupaj omejimo širjenje okužb, vas lepo pozdravljamo in se vam zahvaljujemo za sodelovanje.

OBVESTILO: Vse starše naprošamo, da pedagoško vodjo (Majo Piskernik) kontaktirate po telefonu (041/832 810) le v nujnih primerih v času od 16.30 do 17.30. V kolikor je potrebno, da vas bo pedagoško vodstvo kontaktiralo na vaše kontaktne podatke. Dovolimo pedagoški vodji v vsem vzgojitelju, da čas za rehabilitacijo posvetijo otrokom, da jim pričajo nepozabne počitnice, kar je njihov glavni namen v cilju.

1. DAN

Letošnjo rehabilitacijo smo kljub začetnemu slabemu vremenu začeli z nasmeški na obrazih in velikimi pričakovanji. Ko smo razpakirali kovčke smo se odpravili na kosilo, kateremu je kmalu sledilo kopanje v bazenu. Mlajše skupine so veselo čofotale in tunkale svoje vzgojitelje, kateri so komaj prišli do sape. Otroci so na večerji ponovno napolnili svojo energijo, jo porabili za ustvarjanje predstavitvenih točk posameznih skupin in jih kasneje tudi zaigrali, zaplesali oziroma zapeli na večernem dogajanju. Temu je sledilo rajanje v amfiteatru in kmalu je ura naznanila čas za lahko noč. Z mislimi na jutrišnji dan so otroci hitro zaspali, vzgojitelji pa smo skovali načrt za nadaljnje dni.

Slike 1. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

2. DAN

Drugi dan smo začeli z jutranjo telovadbo in tako kmalu odgnali zaspanost. Po zajtrku smo se odpravili na prvo delavnico, kjer smo izdelovali obeske za ključe in risali z ogljem. Do kosila je bilo še nekaj časa in otroci so ga porabili za kopanje v bazenu. Popoldne smo na delavnici poslikali majčke in kasneje veseli skočili v morje. Po večerji smo šli v amfiteater na večer slovenske glasbe. Ker pa smo bili tako aktivni, smo imeli pred spanjem še pojedino s sveže pečenim Žitovim kruhom. Kmalu pa nas je premagal spanec in smo utonili v lepe sanje.

Slike 2. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

3. DAN

Jutranji sprehod je naznanil začetek tretjega dne naše rehabilitacije. Dan je bil poln pestrih delavnic, od ustvarjanja kristalov, nizanja in pletenja zapestnic, do nogometnega treninga. Po kosilu nas je presenetilo slabo vreme, vendar smo ga kmalu odgnali in se lahko osvežili v morju in bazenu. Večer smo preživeli v paviljonu, kjer se je predvajal animiran film, se podružili ob branju pravljic in se zazibali v sen.

Slike 3. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

4. DAN

Četrti dan smo začeli s sprehodom, po zajtrku pa smo v modelčke nalili maso iz mavca. Ker so se morali odlitki najprej posušiti, pa smo dopoldanski čas preživeli v bazenu. Po kosilu smo odlitke pobarvali in sledilo je predavanje o celiakiji, ki ga je vodila Manca Čot. Po večerji smo se igrali pantomimo, šli v amfiteater plesati in se utrujeni odpravili spat.

Slike 4. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

5. DAN

Deževna ploha je našemu petemu jutru priskrbela daljše spanje. Po zajtrku je sledilo tradicionalno slikanje v pobarvanih majčkah, od tam pa smo pohiteli na glasbeno delavnico, kjer nas je Jaka Strajnar naučil igranja na cajon. Otroci so bili popolnoma navdušeni, da so lahko udarjali po ritmu, ga ustvarjali in se zabavali ob dobri glasbi. Popoldne smo navijali za naše košarkarje in se osvežili v bazenu, zvečer pa so otroci pokazali svoje talente. Večer smo mirno zaključili z branjem pravljic našim najmlajšim, ki so pridno poslušali dekleta iz Piratk in Morskih želv.

Slike 5. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

6. DAN

Danes smo se ponovno prebudili v deževno jutro. Jutranjo telovadbo pa smo izvedli kar v paviljonu. Po zajtrku so mlajše skupine ustvarjale na lesenih ploščah in nastale so prave umetnine. Starejše skupine so se odpravile na plažo ter se prepustile morskim radostim. Tisti, ki pa si niso želeli morja in sonca so se igrali družabne igre, ustvarjali dolge pogovore ter se nerodno nasmihali poletnim simpatijam. Po dobrem kosilu in počitku smo se zabavali v bazenu, kjer smo imeli vodne športne igre. Najbolj zabavna igra je bila, zadeni tarčo. Saj smo pošteno namočili naše vzgojitelje z vodnimi balončki. Seveda pa večer ni minil brez zabave. Pod zvezdnim nebom, pred paviljonom smo si privoščili glasno zabavo in ples. Tudi danes so starejša dekleta izvedla pravljični večer, kjer so mlajše popeljale v čarobni svet ter jih pospremile v lepe sanje.

Slike 6. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

7. DAN

Pa nam je le uspelo, zjutraj smo se prijetno razgibali ob živahni glasbi. Takoj po zajtrku nas je obiskala Megi Fras katera je z nami zamesila testo za pico. Med čakanjem, da testo vzhaja so otroci po Meginih navodilih naredili še testo za jabolčni zavitek. Dobro obložene pice so se pekle v pečici, medtem pa so pridno ribali jabolka in zavili jabolčni zavitek. Vztrajni kuharji so seveda tudi poizkusili vse pečene specialitete. Ostale skupine so med čakanjem uživale na bazenu in v morju. Popoldne so še ostali otroci pripravili dobrote na kuharski delavnici. Vmes smo izkoristili čas za snovanje plesnih koreografij in učenje naših vzgojiteljev. Slavljenki, ki danes praznuje rojstni dan, smo zapeli vse najboljše in se skupaj posladkali s torto. Zvečer smo zaplesali skupaj s svojimi vzgojitelji. Maja in Robi sta odlično sledila plesnim korakom naših skupin. Skupaj smo se zavrteli še v ritmu makarene in se odpravili k počitku. Tudi danes zvečer so pravljični junaki zazibali naše najmlajše k nočnemu spancu.

Slike 7. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

8. DAN

Osmi dan smo začeli že nadvse zgodaj, ko so starejše skupine fantov zaplavale v morje. Po zajtrku smo okrasili lesene šatuljice in preostanek dopoldneva prebili na bazenu oziroma na odbojkarskem igrišču. Popoldne se je odvijalo nenapovedano ocenjevanje sob in kmalu za tem smo že ustvarjali kostume za krst vzgojiteljev. Naše novopečene vzgojitelje smo si kar pošteno privoščili. Predstavili so se kot grajske princese, katere so čakale različne naloge. Na koncu so odplesali grajski ples in s skokom v morje zaključili krst. Po večerji smo z Wall-E-jem na platnu pohrustali še zadnje slane prigrizke. Ampak brez plesa ne gre. Tudi danes smo se zavrteli ob ritmu Pomaranče in Makarene ter se izmučeni zazibali v spanec.

Slike 8. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

9. DAN

Jutro se je začelo z veseljem otrok in pakiranjem denarnic in nahrbtnikov za izlet. Takoj po zajtrku so nas pobrali avtobusi in nas odpeljali do Luke Koper kjer so se nam pridružili turistični vodiči. Od zelo blizu smo si lahko ogledali kontejnerje, velike tovorne ladje železniške poti in avtomobile. Veliko smo izvedeli o zgodovini luke in o njenem trenutnem delovanju. Po ogledu nas je avtobus odložil v centru mesta Koper, kjer smo odvihrali do sladoledarne, kjer nas je pričakal pester izbor različnih okusov brezglutenskega sladoleda. Okušali smo odličen sladoled v brezglutenskih kornetih. Čas smo izkoristili za nakupe spominčkov in daril. Vrnili smo se na dobro kosilo. V času počitka smo razglasili naj skupine, ki so bile najbolj složne, sodelovalne, odgovorne, družabne z ostalimi otroki. Zelo so se razveselili nagrade. Nato smo “skočili” v bazen. Ob glasbi smo v bazenu zaplesali na “račke, pomaranče…”, plavali in se sončili, nekateri pa so zaplavali tudi v morju. Čez cel dan so potekale delavnice, kjer so otroci snovali ideje za skupinsko predstavo. Po drugi večerji smo se zbrali na dvorišču paviljona, predstave skupin so osupnile ostale otroke. Doživetje gledaliških predstav je bilo prav prečudovito ko smo zagledali viteze, medvede, volke, prince in princese. Večer smo zaključili z skupinskim plesom pred paviljonom v katerem smo prav vsi uživali.

Slike 9. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

10. DAN

Danes smo bili deležni prav posebnega razvajanja, zajtrk so nam prinesli kar v paviljon! Sledilo je kopanje v morju, najmlajši so nabirali tudi školjke. Naše delavnice je danes zamenjalo pakiranje v kovčke in že je bil čas za kosilo. S polnimi trebuščki po obilnem obroku smo si privoščili počitek in kmalu ponovno skočili v morje. Večer smo namenili zadnji skupni plesni zabavni, kjer smo se poslovili od svojih novih in starih prijateljev. Danes smo branje pravljic preskočili in ga zamenjali z obdarovanjem otrok z darili naših donatorjev in na otroške obraze narisali nasmehe do ušes.

Slike 10. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

Fotografiral in objavil: Aleš Šenekar 

Rehabilitacijo otrok in mladostnikov s celiakijo so podprli