Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Oves v dieti brez glutena – da ali ne?

Že vrsto let se razpravlja o varnosti in ustreznosti vključitve ovsa in izdelkov iz ovsa v dieto brez glutena. Oves in izdelki iz njega imajo visoko hranilno vrednost (so dober vir beljakovin, maščob, vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in antioksidantov) in ugodno vplivajo na zdravje. Oves ne vsebuje glutena, vsebuje pa glutenu podobno beljakovin avenin, ki v redkih primerih, manj kot 5%, povzroča črevesno vnetje. Na podlagi obsežnih kliničnih študij so ugotovili, da je oves primeren v prehrani oseb s celiakijo. Nastala so stališča različni institucij, med njimi tudi Evropske komisije, ki uvršča oves na listo živil brez glutena. Kljub temu je potrebno opozoriti na nevarnost onesnaženja (kontaminacije) ovsa z glutenom z zrni pšenice, ječmena in rži tekom žetve, skladiščenja, transporta ali predelave (na istem mlinu se melje oves in pšenica). Zato so pri dieti brez glutena primerni samo tisti izdelki iz ovsa, ki nosijo znak prečrtanega žitnega klasa oz. so preverjeni s strani Slovenskega društva za celiakijo.

Vključitev ovsa v dieto brez glutena izboljša hranilno vrednost obrokov ter razširi izbor živil brez glutena, kar ugodno vpliva na kakovost življenja oseb s celiakijo.

Uvajanje ovsa

Priporočljivo je, da se ljudje v prvih 6-12 mesecih po postavitvi diagnoze celiakija izogibajo živilom, ki vsebujejo oves. Pred pričetkom uvajanja ovsa je priporočljivo, da zdravnik izvede ustrezne serološke teste na krvi. V kolikor so rezultati ugodni, se prične s postopnim uvajanjem ovsa, pri čemer se spremlja počutje. Glede na to, da oves vsebuje visoke vsebnosti prehranske vlaknine, je priporočljivo uživati zadostno količino tekočine, predvsem vode, mineralne vode ali nesladkanega sadnega ali zeliščnega čaja. Po enem do dveh mesecih uvajanja ovsa se ponovno svetuje, da zdravnik izvede serološke teste na krvi. 

V kolikor so rezultati ugodni, oseba lahko vključi oves v dieto brez glutena. Večina, ne pa vse osebe s celiakijo, lahko oves vključijo v svojo dieto brez neželenih učinkov na zdravje. Pri tem je potrebno biti pozoren, da se uporablja izdelke iz ovsa, ki so predhodno preverjeni, v ustrezni embalaži in z oznako, da ne vsebujejo glutena.

Avtorja:

Evegen Benedik, univ. dipl. inž. živ. tehnologije
prof. dr. Nataša Fidler Mis, univ. dipl. inž. živ. tehnologije [2013]