Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Podružnica Ljubljana je bila gostitelj 15. športnih iger SDC

Podružnica Ljubljana je bila gostitelj 15. športnih iger SDC. Organizatorji smo se na srečanje začeli pripravljati že v mesecu februarju, ko smo začeli razmišljati o primerni lokaciji, ki bi omogočila izvedbo športnih iger, hkrati pa udeležencem omogočili topli brezglutenski obrok, parkirišče ter vse ostalo, kar je potrebno ob takšnem dogodku.

Pri tem smo imeli srečo saj smo se s predstavniki Ministrstva za obrambo RS in Slovenske vojske uspeli dogovoriti za uporabo športne dvorane in kuhinje. S tem so pokazali, da imajo velik posluh za civilno-vojaško sodelovanje in pripravljeni pomagati tudi humanitarnim organizacijam in društvom kot je Slovensko društvo za celiakijo. Zato smo se organizatorji odločili, da za izkazano zaupanje in pripravljenost na sodelovanje, Ministrstvo za obrambo RS in Slovensko vojsko razglasimo za častna pokrovitelja 15. športnih iger SDC.

Na prireditev je prispelo preko 350 obolelih za celiakijo in gostov. Nekatere podružnice so si organizirale avtobusni prevoz, drugi pa so prišli s svojimi vozili. Po prijavnih formalnostih je udeležence čakala simbolična pogostitev z brezglutenskimi kanapeji podjetja Klasje, v bližnjem jurčku pa so si lahko postregli z jutranjo kavo ali sokom.

Program, ki ga je odlično povezovala Alenka Tetičkovič, se je začel v dopoldanskem času z uvodnim nastopom plesnih parov KUD Tine Rožanc in nastopom Garde Slovenske vojske. Sledili so pozdravni govori, predsednika podružnice Ljubljana Andreja Košmrlja, predsednika društva Roberta Letnarja, svetovalca predsednika RS mag. Franca Hočevarja, generalne sekretarke na Ministrstvu za obrambo mag. Mojce Ferjančič Podbregar ter poveljnika 1. Brigade Slovenske vojske polkovnika mag. Dobrana Božiča. V svojih nagovorih so pozdravili prisotne, izrazili podporo delovanju našega društva zavedajoč se problematike s katero se srečujejo oboleli s celiakijo, pomenu sodelovanja na civilno-vojaškem področju, pohvalili so prireditelje za odlično organizacijo, prisotnim pa zaželeli prijeten dan in veliko športnega navijanja.

Seveda brez pomoči donatorjev in sponzorjev tudi tokrat ni šlo, zato je povezovalka javno objavila vse donatorje in sponzorje, ki jih je bilo na naše veselje ob tej priliki res veliko ter so s strani udeležencev v zahvalo poželi velik aplavz. Kateri donatorji in sponzorji so nam pomagal, si lahko ogledate ob zaključku prispevka.

15. športne igre je v imenu častnega pokrovitelja odprl poveljnik 1. Brigade Slovenske vojske.

Športne igre so vodili animatorji G-Rega. Igre so bile zanimive, manjkalo ni niti smeha in bučnega navijanja z ragljami. Rezultati med podružnicami pa so bili dokaj izenačeni. Ob koncu iger sta bili podružnica Pomurje in Ljubljana izenačeni v skupnem seštevku točk, zato sta se omenjeni ekipi pomerili v dodatni igri. Več sreče je imela ekipa podružnice Ljubljana. Prvo mesto in s tem prehodni pokal je zasluženo osvojila ekipa podružnice za Koroško, pred drugo uvrščeno ekipo podružnice Ljubljana in tretje uvrščeno ekipo podružnice za Pomurje.

Rezultati športnih iger

Rezultati
15. ŠI
Hokej poligon  Zadeni obroč  Podaja balona  Poligon z balonom  Vrtenje obroča  Hoja s smučmi  Biljard s smučko  Igra predsednikov  Skupne točke  Doseženo mesto
POMURJE53772144333.
PODRAVJE14437533304.
KOROŠKA41666667421.
CELJE34213325237.
PRIMORSKA 62351216265.
GORENJSKA21524452256.
LJUBLJANA71145771332.

Vsi tekmovalci so bili nagrajeni z nagradami sponzorjev Dr. Schär in Klasje Celje, prejeli pa so spominske medalje, zmagovalna ekipa pa prehodni pokal Slovenskega društva za celiakijo.

Vzporedno s športnimi igrami je potekalo tudi tradicionalno ocenjevanje sladic, ki so jih prinesle pridne roke naših članic in članov. Doma pripravljene dobrote je ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Marija Prajner, Majda Jurše in Robert Piskač. Kandidatov, ki so prinesli pecivo in se potegovali za »Zlato kuhalnico«, tokrat ni bilo veliko. Nekateri so prinesli tudi po dva izdelka. Od 23 različnih peciv se je komisija odločila za najboljše tri, še sedmim ustvarjalkam pa je podelila tolažilne nagrade:

NAGRADEIME IN PRIIMEKNAZIV IZDELKA
ZLATA KUHALNICAAnja KoboldOrehova potica
SREBRNA KUHALNICALjudmiila MarovtPotratna potica
BRONASTA KUHALNICAMaja RanzingerRožičevo pecivo
ZA IZVIRNOST IZDELKABreda KojcZnak društva
ZA ESTETSKI IZGLED IZDELKA   Katarina Popelar     Zdravilna pogača
ZA INOVATIVNOSTAnica MotozKokosovi štruklji
ZA POLNOST OKUSAIrena PetričevičČokoladni mafini
ZA TEŽAVNOST IZDELKAAnica MotozBučna rolada
ZA OKUS IZDELKAMarija KoničKokosove bombice
ZA DOBRO VOLJOMartina PovšeMedeni piškoti z orehi

Prve tri nagrajenke so prejele spominske kuhalnice s cvetjem in darilno vrečko brezglutenskih izdelkov podjetja Spar Slovenija, ostale pa simbolične nagrade podjetja Dr. Schär.

Opoldanski čas smo izkoristili za brezglutensko kosilo, ki so nam ga pripravili v bližnji kuhinji, nato pa smo nadaljevali z zabavnim programom. Ob tem so se lahko udeleženci sprehodili med postavljenimi stojnicami, kjer so si lahko ogledali ponudbo proizvajalcev in ponudnikov brezglutenskih izdelkov, ortopedske obutve in copat ter sanitetnega materiala. Organizirana je bila tudi zdravniška posvetovalnica, kjer sta dr. Jasna Volfand, dr. med. in prim. Marjeta Sedmak, dr. med. vsem zainteresiranim odgovarjali na njihova vprašanja. Kdor je želel je lahko opravil testiranje s pomočjo predstavnice podjetja Iris in hitrega testa za ugotavljanje celiakije.

Udeleženci so si lahko ogledali sodobno vojaško opremo »Bojevnika«, ki jo je predstavljal pripadnik Slovenske vojske. Vladalo je veliko zanimanje, najbolj navdušena nad tem pa je bila mladina.

V popoldanskem delu so nas zabavali številni glasbeni gosti: Manca Špik, Tjaša Vandur, Fani Križaj, Sanja Polšak Pesan, Danijel Rampre, Miha Kralj in mlada plesna para iz plesne šole Plesno mesto. Najmlajšo generacijo udeležencev je zabavala skupina Foxy Teens, ki je na plesišče zvabila lepo število njihovih oboževalcev. Vsi nastopajoči so se odpovedali honorarju.

V vmesnem času smo razglasili rezultate športnih iger in »Zlate kuhalnice« ter podelili nagrade naših sponzorjev. Poskrbeli smo tudi za rekreativno dejavnost saj so lahko udeleženci na plezalni steni preverili svoje plezalne sposobnosti.

Tekom celotne prireditve so nas spremljali različni časopisni in radijski mediji, ki so od udeležencev sprejemali intervjuje, katere smo lahko kasneje zasledili v časopisih in revijah.

Srečanje smo zaključili po predvidenem programu v poznih popoldanskih urah, ko smo se še posladkali s sladoledi Ljubljanskih mlekarn in podjetja Dr. Schär. Ostalo nam je le še slovo in za nekatere dolga pot domov. Upamo, da ne predolga in da se bodo naslednje leto z veseljem ponovno udeležili tradicionalnih 16. športnih iger SDC, ki bodo organizirane pod okriljem ene izmed preostalih podružnic.

Andrej Košmrlj