Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Potepanje po Krasu

V drugi polovici novembra smo za člane organizirali dvodnevni izlet po Krasu. Pot nas je peljala mimo Postojne do Pivke, kjer smo si ogledali Park vojaške zgodovine, do Škocjana, kjer smo dve uri hodili in občudovali lepote Škocjanskih jam, nato pa se popeljali do Kobilarne Lipica. V restavraciji hotela Maestoso so nas pričakali s kosilom, katerega so posebej pripravili za bolnike s celiakijo. Pod daljšem odmoru nas je prevzela vodička in nam razkazala kobilarno in povedala vse o Lipicancih. V poznih popoldanskih urah smo prispeli v Pliskovico, kjer smo prenočili. Še predno pa smo legli smo si priredili družabni večer ob kraških dobrotah in brezglutenskem pecivu, katerega so pripravile pridne roke nekaterih udeleženk. Res da namestitev ni bila visoke kvalitete, saj smo imeli nočitev v Mladinskem hotelu, kljub temu pa smo bili vsi zadovoljni z namestitvijo in smo se počutili skoraj kot doma. Sami smo si pripravili prenočišča, postregli večerjo in naslednje jutro pripravili tudi zajtrk.

Po jutranjem zajtrku smo naredili kratek sprehod po Pliskovici in se nato vkrcali na avtobus. Zapeljali smo se do starega in znamenitega kraškega mesta Štanjel. Pričakal nas je vodič in nas v dveh urah popeljal po mestu ter nam podrobneje približal znamenitosti tega kraja. Vreme nam je bilo naklonjeno saj smo imeli v primerjavi z Ljubljano na Krasu izredno lepo in toplo vreme. To pa je bil tudi povod, da smo ogled malo zavlekli in se nastavljali toplim žarkom. Za zaključek našega dvodnevnega izleta smo se zapeljali do gostišča Rahela do Preserij, se okrepili z Martinovim kosilom, pogledali vinsko klet, nakupili nekaj pridelkov in se pozno popoldan odpravili po cesti skozi Vipavsko dolino do Ljubljane.

Kam naslednjič? Tudi o tem smo se pogovarjali na poti domov, vendar pa kakšnih skupnih ciljev nismo našli. Interesi so različni, mi pa bomo še naprej gledali, da bo zanimiv in po željah večine članov.

Andrej Košmrlj