Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Praznična potica

Sestavine:

1 kg moke SCHAR MIX B
8 rumenjakov
6 dl mlačnega mleka
Čajna žlička soli
Naribana lupina ene limone
200 g stopljenega masla
120 g sladkorja
1 vanili sladkor
Jedilna žlica ruma
2 kvasa po 42 g

Postopek:

V posodo nalijemo mlačno mleko in vanj zdrobimo kvas. Dodamo vse sestavine razen moke. S šibo razmešamo in dodamo moko. Iz sestavin zgnetemo testo in pustimo, da vzhaja na dvojno količino. Med vzhajanjem ga pokrijemo, da se ne izsuši. Vzhajano testo prestavimo na prt potresen z moko. Razvaljamo ga v pravokotno obliko kar precej na tanko. Potresemo z nadevom in ga enakomerno razporedimo po testu. Z rokami testo zvijemo in položimo v model, premazan s stopljenim maslom. Pokrijemo in pustimo, da vzhaja na dvojno količino. Z igli potico prebodemo do dna na večih mestih in jo obilno premažemo s stopljenim maslom. Pečemo v pečici 45 minut pri 175°c. Pečeno potico pustimo še nekaj minut v modelu nato jo zvrnemo na prt, ki smo ga obilno potresli z vanilijevim sladkorjem. Med ohlajanjem potico večkrat obrnemo. Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu.

Različni nadevi

Nadev iz oreščkov: (orehi, lešniki, rožiči, mak, mandlji)
80 dag mletih orehov, 3 cela jajca, sladkor po okusu, naribana lupina ene limone, 1 vanili sladkor, rum po okusu, malo cimeta, vrelega mleka po potrebi.
Orehom dodamo malo vrelega mleka, jajca in vse ostale sestavine. Dobro premešamo in po potrebi prilivamo vrelo mleko. Nadev mora biti lepo mazav vendar ne premoker.

Pehtranov nadev:
4 dl kisle smetane, 2 jajci, naribana lupina ene limone, sladkor po okusu, 1 vanili sladkor, pest drobtin in suh ali sveži pehtran.
Kisli smetani dodamo vse sestavine razen pehtrana in drobtin. Dobro premešamo in z maso premažemo testo, potresemo z drobtinami in nato še s pehtranom.

Skutin nadev:
500 g skute, sok pol limone, 2 jajci, sladkor po okusu, kisla smetana po potrebi.
Skuto dobro ožmemo, dodamo vse ostale sestavine in dobro premešamo. Kislo smetano dodamo po potrebi.