Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Praznik brezglutenskih zavitkov

23. junija 2007 smo se v dopoldanskem času zbrali člani SDC Podružnice za Primorsko pri družini Humar, Vrhovč, Kal nad Kanalom. Za vse nas, ki smo že osmo leto združeni v Primorski podružnici, je bil ta dan še posebno pomemben, saj smo praznovali 8. rojstni dan naše podružnice. Namesto klasičnega praznovanja s torto in svečkami, smo si zamislili praznovanje z brezglutenskimi zavitki, pohod na bližnji hrib Vetrnik, kviz za otroke, pomerili pa smo se tudi v streljanju z zračno puško in tekmovali v pikadu.

Zelo smo bili veseli obiska predstavnimov s Celjske, Gorenjske in Ljubljanske podružnice. Tako smo zopet ugotovili, da je celiakija tista, ki nas veže in združuje, hkrati pa obudi nova znanstva in prijateljstva.

Delavnico peke je vodil pekovski mojster gospod Robert Piskač, ki nas je tega dne izredno presenetil. Na preprost način nam je prikazal postopek priprave brezglutenskega zavitka. Pod njegovimi spretnimi rokami so nastajali različni zavitki, pripravljeni iz brezglutenskega testa za zavitke: skutin z rozinami, borovničev, malinin, višnjev… Tako smo ugotovili, da priprava brezglutenskega zavitka le ni tako zelo težka, le malo vaje in spretnosti je potrebno.

Seveda pa so se s svojimi brezglutenskimi zavitki tudi odrezale udeleženke srečanja in nas presenetile z izvirnostjo, domiselnostjo in dobrim okusom.

Zahvaljujem se družini HUMAR, ki nas je ta dan sprejela na svojo domačijo in nam pripravila nepozabno doživetje.