Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Predavanje: Dieta pri celiakiji

Bolniki s celiakijo se moramo držati stroge diete brez glutena. Kljub temu, da naj bi prehranjevanje brez glutena dobro poznali, smo še vedno kdaj v zadregi ali lahko določen izdelek jemo ali ne, ali je varno jesti v restavraciji… V marcu smo zato v sodelovanju s prim. Marjeto Sedmak, dr. med. organizirali predavanje o dieti brez glutena. Predaval nam je Evgen Benedik, dipl. inž. živilske tehnologije, mladi raziskovalec na Pediatrični kliniki.

Za uvod smo slišali nekaj teoretičnih podatkov o glutenu, njegove tehnološke funkcije v prehrambeni industriji, zakaj je postal problematičen, o celiakiji, mehanizemu in posledicah nezdravljenja bolezni. V nadaljevanju pa so sledili bolj praktični napotki glede diete. Bolniki s celiakijo bi morali redno obiskovati dietetika, da preverijo kako se držijo diete. Prehranjujejo naj se zdravo, kar pomeni uživanje veliko svežega sadja in zelenjave, živil s prehranskimi vlakninami, za hitrejšo obnovo črevesne sluznice pa se svetuje uživanje probiotičnih izdelkov, večkrat nenasičenih maščobnih kislin in vitamina D. Težavo pri izbiranju ustreznih živil predstavljajo predvsem predelana živila kot so sokovi z dodanimi žitnimi kosmiči, klobase, jušne kocke, prelivi, sirni namazi, sladoledi, sadno-žitni jogurti, pa tudi nekatera zdravila, zobne paste… Poznati je potrebno aditive v hrani, ki lahko vsebujejo gluten ter nevarnosti navskrižne kontaminacije z glutenom. Izvedeli smo kako se tem nevarnostim izognemo in kako izbirati živila pri nakupovanju. Pri prehranjevanju v lokalih je potrebno biti zelo previden pri izbiri jedi. Najbolj problematične so pizze, pomfrit, juhe, golaži…, vsekakor pa se je dobro izogibati samopostrežnim in solatnim barom, pri naročanju hrane pa je pomemben pogovor z osebjem.

Pomembna je ozaveščenost bolnikov o glutenu, kje se lahko nahaja, da znajo brati deklaracije in oznake na izdelkih, se brez zadrege pozanimajo o sestavinah jedi ali izdelkov če niso prepričani, da je varna. Gospod Benedik je med in po predavanju odgovarjal na konkretna vprašanja članov med drugim tudi o problematičnosti kisa, ustreznosti prehranskih dodatkov… Predavanje je bilo zelo koristno, saj je za držanje stroge brezglutenske diete zelo pomembno znanje, ki ga je potrebno stalno dopolnjevati.