Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Predavanje o vegetarijanski prehrani in hranilih

V februarju smo za člane organizirali strokovno predavanje. Tokrat nismo poslušali o celiakiji, ampak o vrstah prehrane in potrebnimi vitamini, ki so potrebni za zdravo življenje, predvsem v času otrokovega razvoja.

Predavanje sta nam pripravila in vodila prim. Marjeta Sedmak, dr. med., svetnica “Vegetarijanska prehrana pri otrocih in mladostnikih – da ali ne?” in Evgen Benedik, univ. dipl. ing. živilske tehnologije “Praktična navodila za prehrano nosečnic, doječih mater in otrok, če starši kljub odsvetovanju vztrajajo pri vegetarijanski hrani”.

Slišali smo, da se ljudje prosotovoljno odločajo za različno vrsto prehrane. Poznamo omnivorn (vsejedci) in vegatarijansko. Slednja se deli še na: delno (ne mesa kopenskih živali), lakto (ne mesa, rib in jajc), lakto-ovo (ne mesa in rib), ovo (ne mesa, rib in mleka), vegani (ne živil živalskega izvora in medu, presnojedci (ne živil živalskega izvora in toplotno obdelanih živil), frutarijanci (le sadje), makrobiotiki (polnozrnata živila, lokalno sadje in zelenjavo, oreščke, meso nalovljenih živali ali rib).

Vzroki za takšno obliko prehranjevanja so različni: moralno-etični, verski, ekonomski, zdravstveni, filozofski, estetski, strah pred BSE-boleznijo norih krav,… itd. Po nekaterih podatkih je v Sloveniji okoli 2% delnih vegetarijancev, 1% vegatarijancev in 0,4% veganov.

Evgen Benedik pa je v svojem predavanju podal nekaj navodil glede ustreznosti zaužitja zadostnih količin hranil, ki so potrebni za človeka, posebno, če se je odločil za vegetarijanski način prehranjevanja. Ob zaključku predavanja sta predavatelja odgovarjala na različna vprašanja glede prehrane in hrani ter prišli do spoznanja, da sta vegetarijanska in nevegetarijanska-omnivorna prehrana lahko ustrezni ali škodljivi, glede na to ali sta pravilno načrtovani in se upošteva znanstvena dognanja in raziskave. Predvsem pa moramo biti pazljivi, ko se odločamo o takšni prehrani pri otrocih in mladoletnikih saj je pravilno načrtovana, zdrava in uravnotežena prehrana bistvenega pomena za zdravje in dobro počutje otrok ter na drugi strani manjše tveganje za razvoj različnih bolezni.

Člani so bili s temo predavanja izredno zadovoljni, pogovor o prehrani in načinu življenja posameznikov pa se je nadaljeval tudi po predavanju.

Zahvaljujemo se obema predavateljema za pripravo in izčrpno predavanje.

Andrej Košmrlj