Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

projekt LQ-Celiac se je predstavil na dnevu Evropskega sodelovanja v Mariboru

Dne 21.9.2012 je v Mariboru na Trgu Leona Štuklja potekal dogodek »Dan Evropskega sodelovanja«, ki ga je organiziralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v vlogi Organa upravljanja programov čezmejnega sodelovanja OP Slovenija-Avstrija 2007–2013, OP Slovenija-Madžarska 2007-2013, OP IPA Slovenija-Hrvaška 2017-2013 skupaj z Evropsko komisijo in programom INTERACT.

Na dogodku so se predstavili številni projekti, ki se izvajajo v okviru teh treh programov.

V okviru Mestne občine Maribor sta se predstavila dva projekta: LQ-CELIAC (program SI-HU 2007-2013) in CITY NETWORK Graz – Maribor (program SI-AT 2007-2013).

V okviru projekta LQ – CELIAC smo slovenski partnerji projekta izvajali hitro testiranje za celiakijo, pekli brezglutenski kruh in brezglutenske palačinke ter osveščali javnost.

Predstavniki Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so na zelo obiskani stojnici, s hitrimi testi za celiakijo, testirali 100 preiskovancev in odkrili novega bolnika s celiakijo, ki ga bodo usmerili v nadaljnje preiskave.

Kapljico krvi so »dali« tudi sodelavci Projektne pisarne – Službe za razvojne projekte in investicije Mestne občine Maribor.

Slovensko društvo za celiakijo je pripravilo brezglutenski kruh in palačinke, kar so mimoidoči z veseljem poskusili in se seznanili s celiakijo in brezglutensko dieto.Ob dobri organizaciji dogodka smo številni partnerji različnih projektov uspešno zaključili delovni teden.