Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Rehabilitacija odraslih bolnikov letos v Šmarjeških Toplicah

Rehabilitacijo odraslih bolnikov s celiakijo smo letos organizirali v Šmarjeških Toplicah. Prepričali so nas predvsem z ugodno ceno in bogatim programom.

Da bo prehrana res brezglutenska smo v začetku avgusta organizirali celodnevni tečaj za osebje kuhinje in strežbe, katero sta vodile Majda Jurše in Breda Kojc, istočasno smo uskladili končni program dela v času rehabilitacije.

Članom društva starim nad 27 let je bilo razposlanih 862 prijavnic. Prejeli smo 94 prijav, od katerih se je 90 rehabilitacije tudi udeležilo, med njimi je bilo 65 bolnikov s celiakijo, 3 člani nebolniki in 22 družinskih članov. Udeležba članov SDC po podružnicah je bila sledeča: Celje – 15, Ljubljana – 31, Koroška – 2, Primorska – 3, Dolenjska – 0, Pomurje – 6, Gorenjska – 2, Podravje – 7 in 2 udeleženca, katera sta se opredelila, da nista člana nobene podružnice, oba pa sta člana SDC.

Društvo je članom bolnikom rehabilitacijo sofinanciralo v višini 50,00€, katero bo krilo iz donacije in rezervnega sklada SDC, šestim članom s statusom SŠČ vsakemu 150,00€ pa bo krilo iz sredstev FIHO – pomoč socialno šibkih članov. Zaradi izpada sredstev FIHA za rehabilitacijo odraslih v letu 2011, so si udeleženci plačali vse oglede sami.

Pod okriljem vodstva zdravilišča in v sodelovanju z društvom so bila za udeležence obnovitvene rehabilitacije odraslih organizirana strokovna predavanja, tečaj peke ter zabavno rekreacijski program.

V strokovnem programu so se udeleženci izobraževali na dveh seminarjih in tečaju peke:

– v ponedeljek na temo GLUTENSKA PREOBČUTLJIVOST: celiakija, alergija ali še kaj več? Predaval je asist.dr. Jernej Dolinšek dr.med.
– predstavilo se je podjetje Prema z brezglutenskimi izdelki iz DS programa dr. Schär, degustacijo je pripravil Matjaž Kološa dipl. ing. živilstva
– v torek 2 kuharski delavnici, kateri je vodila Majda Jurše
– v četrtek se nam je predstavilo podjetje KLASJE s svojo proizvodnjo brezglutenskih izdelkov, zvečer pa smo poslušali seminar o kakovostnem življenju gospe Pike Rajner

Zabavno animacijski in rekreacijski program je obsegal:

– V ponedeljek izlet k gradu Struga in ogled obrata NOTOL – KRKA (1. skupina)
– V torek izlet k gradu Struga in ogled obrata NOTOL – KRKA (2. skupina)
– V sredo sprehod do 100 letnega vinskega hrama
– V četrtek sprehod do čebelarskega muzeja

Zaradi velikega števila udeležencev, smo nekatere programe morali ponoviti, da so lahko vsi sodelovali. Nekateri so prosti čas izkoristili počitku, nordijski hoji, kolesarjenju, raftingu po Krki, lokostrelstvu, namiznemu tenisu, balinanju, sprehodom po parku in okolici, kopanju, masažam, različnim savnam, fitnesu, jutranji hidrogimnastiki, ki so bila prav tako vključena v animacijski program. Večere smo izkoristili za klepete, glasbo, ples, kviz in tombolo.

Iz anonimne ankete, katero so izpolnjevali udeleženci je razbrati, da so bili s tokratno rehabilitacijo zadovoljni.

Izvedeli smo, da je bila enemu celiakija diagnosticirana pred 18 letom starosti, enemu po 18 oz. pred 26-tim, ostalim pa po 26. letu starosti, torej v odrasli dobi.
Kaj vpliva na njihovo odločitev, da se rehabilitacije udeležijo, je večina odgovorila, da cena in lokacija, predvsem pa zagotovljena brezglutenska prehrana.

Velika večina si želi naslednje rehabilitacije spet v tem terminu kot do sedaj, predvsem pa daljšo, ob morju ali krajih, katere še nismo obiskali.
Letos sva z Bredo tretjič vodila obnovitveno rehabilitacijo odraslih. Čeprav je bil starostni razpon udeležencev kar 50 let, so bili s programom vsi zadovoljni. Bilo je kar nekaj takšnih, ki so se rehabilitacije udeležili prvič, prav od teh je bilo lepo slišati, koliko so se naučili, novega slišali in kako sproščena druščina smo. Kljub temu sva mnenja, da bo potrebno v prihodnje več pozornosti posvečati najstarejšim.

Kot vsaka ločitev je bila tudi naša ganljiva. Zaželeli smo si zdravje in lepo preživetje časa, do naslednjega srečanja.

Zahvaljujemo se:

– Termam Šmarješke Toplice
– podjetju Prema d.o.o. in g. Matjažu Kološi za predstavitev izdelkov iz DS programa
– Podjetju Klasje za predstavitev njihove proizvodnje brezglutenskih izdelkov
– asist.dr. Jerneju Dolinšku dr.med. za predavanje
– Milanu Kojcu in Alenki Vinkovič za pomoč na sami rehabilitaciji

Vodja obnovitvene rehabilitacije odraslih
Šmarješke Toplice – 2011
Robert Letnar