Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Rehabilitacija odraslih bolnikov s celiakijo v Hotelu Radin

Letos smo prejeli 14 ponudb slovenskih term oz. zdravilišč za organizacijo obnovitvene rehabilitacije odraslih bolnikov s celiakijo. Odločili smo se za zdravilišče Radenci, saj je bila ponudba dokaj ugodna. Dogovori med zdraviliščem Radenci in društvom so se pričeli v mesecu marcu, v aprilu pa so bila vsem članom starim nad 27 let oz. rojenim do vključno 31. 12. 1982 razposlana vabila za sodelovanje na rehabilitaciji.

Člani društva so stroške rehabilitacije lahko poravnali v treh obrokih, društvo je članom bolnikom rehabilitacijo sofinanciralo v višini 60,00€. Za posameznega člana s statusom SŠČ je letos bilo namenjenih 150,00€, žal pa se iz skupine SŠČ ni nihče udeležil rehabilitacije. V prihodnje bo potrebno, glede na razpoložljiva sredstva, tem bolnikom nameniti višji znesek sofinanciranja in jim tako omogočiti ugodnejšo udeležbo na rehabilitaciji.

Na tokratno rehabilitacijo se je prijavilo 73 udeležencev, pet se jih je iz zdravstvenih razlogov pravočasno odjavilo, trije pa se niso odjavili in ne sporočili vzroka svoje odsotnosti. Rehabilitacije se je udeležilo 65, od tega 45 članov bolnikov s celiakijo, 3 člani nebolniki in 17 družinskih članov. Najstarejši je štel 79 let, najmlajša pa 8 mesecev.

Udeležba članov SDC po podružnicah pa je bila sledeča: Celje – 9, Ljubljana – 21, Koroška – 2, Primorska – 3, Dolenjska – 1, Pomurje – 5, Gorenjska – 3 in Podravje – 4.

Pod okriljem vodstva zdravilišča in v sodelovanju z društvom je bil za udeležence obnovitvene rehacilitacije odraslih organiziran strokovni in zabavno animacijski in rekreacijski program.

V strokovnem programu so se udeleženci izobraževali na dveh seminarjih in sicer:

v torek na temo O ZDRAVI PREHRANI BREZ GLUTENA (Marija Sraka Šadl, univ. dipl. ing. živil. tehnologije)
v četrtek na temo ATEROSKLEROZA IN SRČNO ŽILNA OBOLENJA povezana s celiakijo (dr. Julija Tepeš dr.med.spec. internist)

Zabavno animacijski in rekreacijski program je obsegal:

V ponedeljek smo z avtobusom obiskali Krajinski park – Goričko, kjer smo si ogledali največji grad v Sloveniji, zeliščni vrt s pokušino zeliščnega čaja in obiskali turistično kmetijo „Kozelin“ z razglednim stolpom in pokušino domačih brezglutenskih dobrot.

V sredo smo si po 1 uri in pol peš hoje, ogledali vrelce življenja in polnilnico mineralne vode Radenska v Boračevi.

V četrtek so v dopoldanskem času sodelujoči na rehabilitaciji kuhali pomursko specialiteto – bograč, ki je že po naravi brez glutena. Pri slavnostni večerji pa so bili udeleženci s strani društva obdarjeni s spominki značilnimi za te kraje. Pražena bučna semena in bučno olje jih bo še nekaj časa spominjalo na prijetno skupno druženje.

V petek smo si s turističnim vlakom ogledali okoliške vinorodne nasade in se ustavili v Radgonski kleti na izobraževanju o veščinah degustiranja vin in penin, vsak udeleženec je prejel diplomo.

V avli hotela Radin so bile vsak dan organizirane delavnice domače obrti kot npr. izdelkov iz lesa, gline, kvačkanja, poslikava na svilo ali pletenja. Večere smo izkoristili za klepete, glasbo, ples in bowling.

Nekateri so prosti čas izkoristili počitku, nordijski hoji, kolesarjenju, sprehodom po parku in okolici, kopanju, masažam, različnim savnam, ki so bila prav tako vključena v animacijski program.

Kljub visokemu številu udeležencev smo iz predvidenih sredstev za obnovitveno rehabilitacijo odraslih, lahko članom bolnikom s celiakijo pokrili stroške dodatnih storitev (oglede, vstopnine, izlete). Družinski člani so vse stroške poravnali sami.

Našemu povabilu o predstavitvi brezglutenskih izdelkov, se je prijazno odzvalo podjetje Prema d.o.o. z brezglutenskimi izdelki proizvajalca Dr. Schär, kateri je podaril vsakemu udeležencu brezglutenske izdelke in reklamni material.

Žal pa v letošnjem letu ni bilo mogoče organizirati praktičnega usposabljanja v pripravi brezglutenskih jedi in sladic. To so nam onemogočili strogi HACCAP predpisi, ki veljajo v zdravilišču.

Letos sem prvič vodil obnovitveno rehabilitacijo odraslih, danes bi mogoče kaj naredil drugače, kljub temu menim, da je lepo uspela. Zahvaljujem se Bredi Kojc, da mi je pomagala, še posebej pri kuharjih in pripravi prehrane, katere je za zaposlene v kuhinji predstavljala velik izziv.

Sedem dnevno druženje je prehitro minilo, prišla je sobota in čas slovesa, ko smo si obljubili na svidenje do naslednje rehabilitacije.

Vodja rehabilitacije odraslih 2009
Robert Letnar