Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

S pohodom na Šmarno Goro obeležili mednarodni dan celiakije

16. maja so društva za celiakijo širom Evrope zaznamovala različna srečanja ob mednarodnem dnevu celiakije. Tudi v Sloveniji smo se pridružili tej akciji in po regijah organizirali srečanja ter širo javnost ozaveščali o celiakiji. Dogodke ob mednarodnem dnevu celiakije so napovedali tudi na prvem programu radia Slovenija.

V podružnici Ljubljana smo organizirali skupinski pohod na Šmarno Goro. V sončnem vremenu se je 60 celiakašev podalo proti cilju, na poti pa so jih čakale določene naloge. Vsak, kdor je hotel sodelovati v nagradni igri, je moral odgovoriti na posamezna vprašanja, ki so visela na drevesih ob poti. Do vrha so pohodniki morali najti pet točk, pravilni odgovor pri vsakem vprašanju pa je dal črko, katere so na cilju skupaj tvorile geslo. Ob zaključku srečanja smo izvedli žrebanje in podelili deset praktičnih nagrad. Postavlili smo stojnico na kateri so mimoidoči lahko vzeli zloženke in brušure o celiakiji ali postavljali vprašanja povezana s celiakijo in prehrano. Na stojnici smo predstavili tudi brezglutenske izdelke, ki so jih doma pripravili naši člani, ali pa smo jih dobili od sponzorjev. Polna miza dobrot je privabila številne obiskovalce Šmarne Gore, da so se ustavili ob stojnici in postavili vprašanje ali dva. Zanimanje je bilo veliko, zato smo prepričani, da smo z našo akcijo pripomogli k ozaveščanju širšega kroga ljudi.

Če pomislimo, da so se se podobna srečanja odvijala tudi v ostalih regijah je mednarodni dan celiakije dosegli svoj namen tudi v Sloveniji.

Zahvaljujemo se Pekarni Piskač, podjetju Prema in gostilni Ledinek za sodelovanje.